U 207 SLUČAJEVA RODNO ZASNOVANOG NASILJA 2023. GODINE ŽRTVAMA PRUŽENA POMOĆ: Služba za podršku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu!

Autor:

Hronika

04.02.2024

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je reč o polnoj strukturi žrtava, 157 su osobe ženskog pola, a 50 muškog pola.

U 207 SLUČAJEVA RODNO ZASNOVANOG NASILJA 2023. GODINE ŽRTVAMA PRUŽENA POMOĆ: Služba za podršku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu!

Foto: VJT

VJT

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine, Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je pružila podršku u 207 slučajeva ovih vrsta krivičnih dela. Najviše žrtava kojima je pružena podrška su osobe mlađe od 24 godine, njih 46, potom žrtava u starosnoj dobi od 35 do 44 godine, njih 44, zatim u starosnoj dobi od 45 do 54 i dobi preko 65 godina po 31 žrtva, u dobi od 25 do 34 godine 30 žrtava i u dobi od 56 do 64 ukupno 25 žrtava.

Podrška u različitim životnim dobima i polnoj strukturi žrtava

Kada je reč o polnoj strukturi žrtava, 157 su osobe ženskog pola, a 50 muškog pola. Izuzetno je bitno istaći da je najveći broj žrtava bio žrtve krivičnog dela nasilje u porodici, čak 173, dok su ostale žrtve drugih krivičnih dela rodno zasnovanog nasilja kao što su trgovina ljudima, silovanje i druga.

Pravovremene informacije i podrška

Oštećena lica, odnosno žrtve, kroz podršku Službe dobijaju pravovremene informacije, informišu se kako izgleda krivični postupak, o svojim pravima koja mogu da ostvare, a sa kojima pre toga obično nisu bile upoznate. Pravo na status posebno osetljivog svedoka i punomoćnika o trošku države, pravne termine, kao i organizacije koje pružaju psihosocijalnu podršku, predstavljaju ključne informacije koje se pružaju žrtvama.

Podrška u cilju olakšanja učešća u postupku

Cilj ovakvog postupanja je da se svakom svedoku ili žrtvi rodno zasnovanog nasilja olakša učešće u postupku, te da se pored pružanja neophodnih informacija o samom postupku, prepozna da li je žrtvi neophodna dalja podrška neke od organizacija civilnog društva koje pružaju specijalizovane vidove podrške ženama sa iskustvom nasilja ili centara za socijalni rad, a zatim da se upute na neku od njih.

Podrška u skladu sa Istanbulskom konvencijom

Više javno tužilaštvo u Beogradu je uspostavilo Službu polazeći od ratifikovane Istanbulske konvencije koja propisuje obavezu države da obezbedi savetnike u oblasti svih oblika rodno zasnovanog nasilja, kako bi pomogli i pružili podršku žrtvama i tokom istrage u vezi sa krivičnim delima predviđenim ovom konvencijom. U skladu sa Konvencijom, država treba da preduzme neophodne mere zaštite prava i interesa žrtava, uključujući njihove posebne potrebe kao svedoka, u svim fazama istrage.

Usklađenost sa Zakonom o javnom tužilaštvu

Novi Zakon o javnom tužilaštvu takođe predviđa obavezu javnih tužilaca da štite ljudska prava, posebno vodeći računa o oštećenima i spreče svaki vid diskriminacije. S obzirom da je nasilje prema ženama i devojčicama kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije, pružanje posebne podrške ovoj kategoriji žrtava je od izuzetne važnosti.

Svestranost podrške i unapređenje sistema

Mala mreža podrške uspostavljena je na području stvarne i mesne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva kako bi ova usluga bila dostupna svakoj žrtvi na isti način, u skladu sa preporukama GREVIO komisije i Strategijom o sprečavanju i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja prema ženama za 2021 – 2025.

U zaključku, podrška žrtvama rodno zasnovanog nasilja predstavlja ključni segment u unapređenju pravnog sistema i zaštiti ljudskih prava, posebno ranjivih kategorija žrtava. Kroz pružanje informacija, podrške i usklađenost sa međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvom, Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja igra ključnu ulogu u obezbeđivanju pravde i zaštiti žrtava ovih vrsta krivičnih dela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading