POZNAT UZROK SUDARA VOZOVA U BEOGRADU! Trinaestoro povređenih izvlačili kroz evakuacioni prolaz - SVI DETALJI ŽELEZNIČKE NEZGODE!

Autor:

Hronika

18.05.2024

06:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramatične slike juče u prestonici!

POZNAT UZROK SUDARA VOZOVA U BEOGRADU! Trinaestoro povređenih izvlačili kroz evakuacioni prolaz - SVI DETALJI ŽELEZNIČKE NEZGODE!

Foto: MUP

U sudaru putničkog i teretnog voza u tunelu Vukov spomenik-Pančevački most sinoć povređeno je 13 putnika od kojih je četvoro prevezeno u Urgentni centar, saopštio je ministar saobraćaja Goran Vesić

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je uzrok sudara vozova u kojem nije bilo ljudskih žrtava ljudski faktor.

- Garnitura Beovoza je prošla kroz zaštitno svetlo i udarila u terenti voz koji je čekao dozvolu da krene prema stanici Ovča - rekao je Vesić.

Istakao je da je najvažnije da nema poginulih i da su svi zbrinuti, i zahvalio MUP-u, vatrogascima koji su brzo reagovali i pomogli ljudima, Hitnoj pomoći i Ministarstvu zdravlja na brzoj reakciji, kao i preduzećima Infrastruktura železnice Srbije, Srbijavoz i Srbija Kargo.

Dačić je novinarima na licu mesta rekao da u nesrećama poput ove često ima žrtava, kao i da je prava sreća što u sudaru nije bilo poginulih i da su svi putnici izašli iz voza.

- Najvažnija vest je da nema smrtno stradalih i da su svi putnici izašli iz voza... - rekao je Dačić.

Dodao je da su vatrogasci-spasioci, koji su učestvovali u akciji spasavanja, povređene putnike izvukli kroz evakuacioni izlaz, odnosno tunel, za koji 99 odsto građana uopšte i ne zna čemu služi. 

Dačić je objasnio da hitna pomoć praktično nije mogla ni da priđe, pa su vatrogasci odigrali tu važnu ulogu i izvukli sve povređene, kao i sve putnike. 

- Ono što je važno da znamo, imali smo i sreće da nije bilo poginulih. U ovakvim nesrećama gde je ljudski faktor uzrok ima i nesreća sa najtežim ishodom. Ovako nešto ne sme više da se ponavlja iz ovog treba izvući pouku, ali je najvažnije od svega da nema mrtvih - zaključio je Dačić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić, koji je na lice mesta došao zajedno sa ministrima Dačićem, Vesićem i direktorkom preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" Jelenom Tanasković, rekao je da u 18.42 časova primljena dojava o sudaru, nakon čega je na teren izašlo ukupno 25 vaterogasaca.

- Dolaskom na lice mesta u 18.48 časova ustanovljeno je da se terentni voz sudario sa putničkim vozom u tunelu u dubini od 400 metara od ulaza u tunel kod Pančevačkog mosta - rekao je Čaušić.

Ministar Vesić rekao je da će detalji nezgode biti poznati kada Komisija "Infrastrukture železnice Srbije" objavi zvaničan izveštaj, što se očekuje u toku današnjeg dana.
Saobraćaj na toj deonici pruge je trenutno obustavljen, a kako je Vesić najavio, on će biti normalizovan tokom prepodneva, ili najkasnije do podneva.

Kako je rekao sinoć, konstrukcija pruge nije oštećena, ali jeste voz i on sada mora da se ukloni odnosno poslednji vagon, teretni i sama lokomotiva.
Ovo je treći sudar BG Voza takve vrste do sada. 

Prethodna dva dogodila su se 2. maja 2013. i 5. novembra 1992. i to u tunelu ispod Bežanije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U obe prethodne nsreće je uzrok takođe bio ljudski faktor.

U sudaru 1992. je bilo poginulih, dok su 2013. povređena 22 putnika.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading