SUMNJA SE NA MINIMUM DVA KRIVIČNA DELA! Oglasio se advokat nakon trovanja 162 radnika u "Magni"!

Autor:

Hronika

21.01.2024

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat smatra da u incidentima u fabrici "Magna" postoje elementi bar dva krivična dela i jednog privrednog prestupa.

SUMNJA SE NA MINIMUM DVA KRIVIČNA DELA! Oglasio se advokat nakon trovanja 162 radnika u "Magni"!

Foto: ST/Dragan Kadić, youtube/printscreen/TV ZONA PLUS (HD)

Advokat Bratislav Stojanović iz Niša, čija je specijalnost bezbednost na radu, najavio je da će podneti krivične prijave protiv odgovornih u ime jednog od radnika "Magne" iz Aleksinca, u kojoj su se za 24 sata otrovala 162 radnika pod još nerazjašnjenim okolnostima.

On smatra da u incidentima u fabrici "Magna" postoje elementi bar dva krivična dela i jednog privrednog prestupa.

- Postoji sumnja da je učinjeno krivično delo izazivanja opasnosti neobezbeđenjem mera zaštite na radu za koje je zakonom zaprećena kazna zatvora do pet godina, kao i krivično delo laka telesna povreda. Moguće je da su počinjena još neka krivična dela, o tome mogu da govorim nakon što se bolje upoznam sa predmetom. Videćemo protiv koga će sve biti podneta krivična prijava – ističe Stojanović.

Foto: youtube/printscreen

Fabrika Magna

On je dobio punomoćje od jednog radnika koji je, na sreću, samo lakše povređen u ovom incidentu. Stojanović podvlači da je novi Zakon o bezbednosti na radu počeo da se primenjuje prošle godine i da on propisuje određene obaveze poslodavca koje se odnose na bezbednost radnog okruženja.

- Kompanija u kojoj su zaposleni radnici po zakonu je obavezna da preduzme sve mere kako bi obezbedila njihovu sigurnost na radnom mestu a sumnja se da u ovom slučaju to nije urađeno na pravi način. Radnici su u pogonu, na svojim radnim mestima, morali da imaju zaštitne maske ali i da ventilacija bude adekvatna kako bi se isparenja od lepka izbacila iz proizvodne hale te da radnici na svakih 45 minuta do jedan sat imaju 15 minuta pauze, kako bi mogli da se odmore I sklone iz tog okruženja – kaže Stojanović za "Blic".

On ističe da zakon jasno propisuje obavezu poslodavaca da izvrše i takozvanu "procenu rizika" za sva radna mesta, da su zaposleni morali da prođu obuku o prepoznavanju znakova trovanja, te da će biti provereno da li je to učinjeno.

- Kazna za nepostupanje po ovim odredbama zakona iznosi tri miliona dinara – dodaje Stojanović.

Foto: youtube/printscreen

Fabrika Magna

U bolnici u Aleksincu juče su se nalazila samo dvojica radnika ali je njihovo stanje stabilno. Novih slučajeva nije bilo.

- U bolnici su zadržana dva radnika. Oni su stabilnog stanja ali su ostali da se urade dodatne analize. U svakom slučaju će danas ili sutra biti pušteni kući. Ostali su svi dobro, i oni koji su bili stacionarno i oni koji su pušteni na kućno lečenje. Novih slučajeva nema. Niko se nije javljao u toku jučerašnjeg popodneva i noćas i jutros – rekao nam je juče v.d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac dr Goran Vidić.

Prvo trovanje radnika desilo se 17. januara oko 19 časova a lekarsku pomoć zatražila su 104 radnika usled trovanja disajnih organa izazvanim, kako se sumnjalo, lepkom za lepljenje podnih oboga koje su toga dana postavljane u jednoj manjoj prostoriji površine 30 do 40 kvadrata koja se nalazi u sredini proizvodne hale. Nakon provere kvaliteta vazduha koji je ocenjen kao čist, 18.januara se na posao vratila treća smena zaposlenih, kada se pola časa nakon ponoći desilo novo trovanje usled koga je pomoć lekara zatražilo 58 zaposlenih.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading