POGINUO DEČAK (12) IZ OKOLINE ŠAPCA: Udarila ga struja kada se peo na vagon!

Autor:

Hronika

22.12.2023

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nažalost, nesrećnom detetu nije bilo spasa.

POGINUO DEČAK (12) IZ OKOLINE ŠAPCA: Udarila ga struja kada se peo na vagon!

Foto: ST/P. DIVAC/Vladimir Lukic

Dvanaestogodišnji dečak iz okoline Šapca nastradao je danas u popodnevnim časovima, kada ga je udarila struja.

Naime, kako saznaje Republika, maloletni dečak se popeo na vagon i tada ga je udarila struja.

Nažalost, nesrećnom detetu nije bilo spasa. 

Šta da uradite ukoliko je vas ili nekoga u blizini udarila struja?

Ukoliko ste se zadesila negde gde je nekoga udarila struja prvo pozovite Hitnu pomoć. Zatim obratite pažnju na sledeće:

Pažljivo pogledajte gde je izvor struje i isključite ga, najbolje i najbrže bi bilo da odšrafite osigurač ili sve osigurače,

Obratite pažnju da se povređena osoba ne nalazi u vodi odnosno da li je možda voda u dodiru sa strujom. Ovo je posebno važno ukoliko se strujni udar desio napolju ili u kupatilu a voda se izliva po podu,
Ukoliko je povreda nastala padom nekog velikog izvora struje ili u blizini velikog izvora struje, budite još oprezniji. Može da se napravi strujni luk koji će povrediti i vas. Pozovite elektrodistribuciju, obavestite ih o nesrećnom događaju kako bi oni isključili struju.
Sada kada ste sigurni da nema struje, pristupite povređenoj osobi.

Pozovite je glasno i probajte da uspostaviti kakav takav kontakt uz što manje pomeranja. Obratite pažnju na to da li možda postoje povrede koje su nastale usled odbacivanja povređenog strujni udarom.

Fizičke povrede u tom slučaju mogu da budu različitog obima, od lakih do teških i opasnih po život. Osobu sa tim oblikom povrede nemojte pomerati kako se povrede ne bi pogoršale. Ukoliko postoji krvarenje zaustavite krvarenje bilo kakvom po mogućnošću što čistijom tkaninom.

Pored fizičkih povreda nastalih odbacivanjem i udaranjem pri padu, strujni udar može da dovede i do:

Direktnog dejstva struje na kožu i tkivo u vidu opekotina. Opekotine mogu da budu različite veličini i različite težine, od manjih zagaravljenih rupica koje predstavljaju samo mesto ulaska do većih opekotina opasnih po život. Prskajte opekotinu lagano vodom kako bi je rashladili ali pri tome obavezno vodite računa da ta voda ne dođe u dodir sa strujom.

Udar struje može da dovede do poremećaja srčanog rada i aritmija. Osobu sa ovim tegobama pomerajte što manje i trudite se da smirite koliko god možete.

Neuroloških poremećaja u vidu trzanja. Ukoliko se to dešava, pokušajte da zadržite toj osobi ruke i noge kako se ne bi dodatno povredila. Nemojte takvoj osobi na silu otvrati usta, gurati kašiku kako bi ostala otvorena ili pokušati sa izvlačenje jezika jer možete ostati bez prstiju. Osobu u takvom stanju stavite koliko možete na stranu u kakav god bočni koma položaj i pazite se nekontrolisanih udaraca ruku i nogu.

Strujni udar može da dovede i do gubitka svesti i smrti. Najgora situacija u kojoj možete da se zateknete u slučaju udara struje je da je osoba koju je udarila struja bez svesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading