LALIĆ NA RAČUNU IMAO MILION DINARA: Odbrana traži da se pred sudom sasluša njegova majka na koju se vodio sef i telefon sina!

Autor:

Hronika

21.11.2023

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

​U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

LALIĆ NA RAČUNU IMAO MILION DINARA: Odbrana traži da se pred sudom sasluša njegova majka na koju se vodio sef i telefon sina!

Foto: E-stock, Tanjug, Shuttestock

Pripadnici ove grupe se terete za ubistvo sedam muškaraca kojima su život oduzeli na monstruozan način, kao i za otmice, silovanje i šverc narkotika i oružja. 

Na suđenju Veljku Belivuku, poznatom kao Velja Nevolja, Marku Miljkoviću i ostalim članovima njihove kriminalne organizacije, juče je trebalo da se nastavi svedočenje ključnog svedoka, Ilije S. iz okoline Požarevca, međutim, on je izostao zbog upale pluća.

Nakon toga, nastavljeno je sa suđenjem, a kao dokaz u postupku protiv kriminalne grupe pušteni su razgovori optuženog Aleksandra Vučeljića koji 12. januara 2021. poziva nekadašnjeg direktora KK Partizan Dejana Kijanovića. Vučeljićev telefon, međutim, kako se čulo, uzima Belivuk i preko Kijanovića preti funkcioneru KK Partizan Ostoji Mijailoviću da će da mu "uzme 20 automobila".

17. 52 Završeno suđenje. Na naredno suđenje, koje će biti održano u četvrtak, pozvani su svedoci Igor Arezanović i Ilija Kovačević


Sudija najavljuje da se preslušava razgovor  Srđana Lalića Luzera sa NN muškom osobom. 

Srđan Lalić, inače okrivljeni saradnik u postupku protiv klana uz Bojana Hrvatina i Nikolu Spasojevića, razgovarao  je sa muškim licem koja se zanimalo za aparat brojačanicu, te mu je lalić kazao da mu je lokal kod Brankovog mosta i da će se dogovoriti kada da dođe, budući da u tom momentu nikoga nije bilo u radnji. 

Srđan Lalić je više puta razgovarao sa mobilnim operaterima u vezi sa njegovim nalozima u nameri da jedan domen, odnosno hosting prebaci iz inostranstva. 

U jednom razgovoru mu je izvesni Aleksandar preko telefona rekao da ima uplatu iz Australije i da mora da dođe da  preuzme taj keš, ali je Lalić kazao da je bolestan i da će se sutra ponovo čuti vezano za to. 

U poruci koju je svedok saradnik dobio pisalo je da mu je na račun lečlo oko 96.000 evra i da ukupno na računu ima 993. 379 dinara. 

Odbrana je imala primedbu da je Lalić odbio sva pitanja o sefu kada je saslušavan, jer je to sef njegove majke, a da je na današnjem suđenju  viđeno da  su mu se sef, telefon i domeni vodili na majku. S tim u vezi odbrana je tražila da se sasluša i Lalićeva majka.

Tužilaštvo se usprotivilo predlogu rekavši da su preslušani snimci u skladu sa svedočenjem okrivljenog saradnika, te da nema potrebe da se njegova majka saslušava, kao ni da se Lalić opet odvede i izjasni na pitanja odbrane, kao što su danas tražili. 

Današnje ročište je završeno u 18 sati i najvljen je nastavak u četvrtak i petak sa saslušanjem svedoka vezanih za otmicu žrtve klana Zdravka Radojevića. 

17.20  Advokati traže veštačenje Spasojevića - Belivuk vređa tužioca

Branilac Marka Miljkovića, Nikola Jerković posle pauze odmah se javlja za reč i traži da se Nikola Spasojević pozove za govornicu da bi rekoa da li je njegov glas koji smo danas  čuli u puštanim razgovorima.


Takođe,  Jerković hoće da Spale kaže ko su lica sa kojima je razgovarao. nema sumnje da sprovodi u delo ono što mu je sugerisao Konsiljere Lazarević.

Njemu se pridružuje i MIljana Perendija, advokat iz odbrane klana koja traži da se svedok okrivljeni podvrgne veštačenju. I nju je pripremao na pauzi belivukov i Miljkovićev prvi advokat.

 - Mi smo potvrdili neke sumnje. Spasojevićje neosnovano teretio mnoge ovde, između ostalog i Filipa Ivanovskog. Kod njega se raspoloženje menja od povučenosti tortalne  do ushićenju nekog derana. On je hiperbolista. Paranoičan je i u sekundi promeni raspoloženje. Utanji glasić. On ne veruje supruzi koja ide da prošeta po kiši. U CZ je plakao, menjao raspoloženja i hteo da se ubije. I stvarno je potrebno da ga psihijatrijski stručnjaci veštače - rekla je  Perendija.

Predstavnik Tužilaštva za organizovani kriminal izneo stav:
 
Protivimo se predlogu i cenimo da su razgovori potpuno u skladu sa svedočenjem - rekao je tužilac Ivanić. 

 Prvookrivljeni Veljko Belivuk se javlja i na dopuštenje sudije izlazi da kaže šta ima: 

- Stvarno ne znam šta mi ovde slušamo. vređaju nam inteligenciju. Mi jedno argumentovano, a oni svoju priču. Da li je tužilac spavao ili nije bio prisutan. On laže.
 
Čuli smo Spasojevića kako je u svedočenju pričao da se plašio za svoj život i strepeo. Tresao se ovde, a danas čujemo razgovore u kojima priča kako hoće da osnuje porodicu, da neće više da radi u obezbeđenju.

Advokati ne mogu da repliciraju kolegi tužiocu, ali ja mogu. Dokle više da se poziva na ZKP i ograničava nam pitanja?- rekao je Belivuk, a sudija ga je prekinula rekavši mu da nema potrebe da se ponavlja već rečeno. 

16.30 Pauza od pola sata

Dejan Lazarević u publici je sve vreme hvatao beleške i slušao pomno sve što je izgovoreno. Na momente je šaputao sa mladim advokatom pored sebe. 

Na pauzi koja je počela u 16.20 i trajaće narednih pola sata , Lazarevića je okružilo nekoliko advokata. U prvom redu tu su Nikola Jerković koji zastupa Marka Miljkovića i još desetoricu optuženih i Miljana Perendija dugogodišnja prijateljica u poslednje vreme ovog veoma kompromitovanog advokata.

Jerković zapisuje pitanja koja mu Lazarević kao učeniku diktira na hodniku suda čime mu sugeriše šta da kaže u sudnici kada bude u nastavku dobio reč, kao i uopšte šta je bitno za odbranu klana. 

NIkola Spasojević je svom bratu Nenadu koji je bio na usluzi klanu i renovirao je stan Belivukovog dede u Mirijevu, kao i njegovu kuću u Učiteljskom naselju te im ustupio kamion koji su koristili vezano za ubistvo i paljenje žrtve klana Gorana Mihajlovića., u jednom od razgovora  kazao je da se ne plaši i da će ga zaštiti.

- Ti si mi rođeni brat i zbog tebe ću glavu da izgubim ako treba, ja to neću dozvoliti svojim životom - kazao je Spale. 

Jedan od advokata u ovom slučaju pojasnio nam je da Lazarević može da brani Belivukov klan.

- Dejan Lazarević može da se bavi advokatorom jer je neosuđeno lice u ovom momentu, iako se protiv njega vodi postupak - rekao je jedan mladi advokat koji nije želeo da ga imenujemo. 

Advokat Lazarević je  pre ulaska u sudnicu nekome na holu rekao: "Došao sam da podržim drage ljude". 

Na konstataciju jedne novinarke da je on bog za Belivukov klan, odgovorio je: "Ljubav je to".

U neformalnom razgovoru Konsiljere je kazao da mu je Marko Miljković draži od Belivuka, ali da voli obojicu.  

16.25 Vlade Draganić bio veza između članova i vođe

Na suđenju se čulo kako je Vlade Draganić posredovao između članova klana i vođe. On je puštao audio snimke, odnosno glasovne poruke Veljka Belivuka NIkoli Spasojeviću da bi preneo bratu da ubrza radove i da ne bude zahtevan, odnosno da ga ne potkradaju Spasojevići. 

16.15 Miljković brani Purkovića


Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević u decembru 2020. razgovarao je sa muškarcem kojeg oslovljava sa Kiza, a koji je sudići po razgovoru zaposlen u policiji ili nekim drugim istražnim organima, Spale traži od Kize da mu proveri Reno crveni te i te registracije.

Kiza: Ne mogu pre ponedeljka. Sve ćemo tada videti, adresu.verovatno je klinac.
Spale: prati je od ustaničke, pa dole preko okretnice 26, pa uzbrdo preko banjice ka Miljakovcu. Išao iza nje, pa pored nje, i sve za njom. 

Kiza: Ne mogu pre ponedlejka, a sve ćemo da vidimo na kompu. 

Spale: On je nastavio pravo kad je ona skrenula ka Miljakovcu.

KIza: Klinac neki...šta reče, vozi korsu?

Spale: Ne, nego reno klio crveni. Otišao ka Rakovici.

Posle razgovora sa Kizom opet je razgovarao sa Štrkijem i pričao mu kako pokušavaju on i devojka  da dobiju bebu. A pre toga u razgovoru je Štrkiju Spale pričao kako sumnja da ga devojka vara, te ga je on savetovao kako da je isleđuje. 

Miljković se javlja za reč i predočava kako Spasojević i na osnovu ovih razgovora treba da izgubi status saradnika, jer je ove razgovore prećutao. 

- Čujemo kako je hteo da pravi bebu i da je imao paranoje vezane za ženu, verenicu, a ovako priča nešto drugo pred sudom. Setio se Purkovića koji nema veze sa nama, osim što je moj drug oiz detinsjtva. Ovde vidimo da podstrekava Kizu, službeno lice da zloupotrebi položaj. Rekao je da je Belivuk podstrekavao Purkovića, a on je ustvari to radio sa Kizom. Treba da izgubi status jer je prećutao i lagao - rekao je Marko Miljković. 

Inače, Aleksandar Purković je policijski službenik koji je optužen za saradnju sa klanom Veljka Belivuka i protiv njega se vodi postupak. 

Pred sudom je pušten razgovor Nikole Stefanovića optuženog sa klanom , u kojem je razgovarao sa izvesnim Žujom traživši od njega: " Sredi mi dozvolu za držanje oružja", a ovaj mu je odgovorio: "Imam dečka koji će ti to srediti preko lova".

15.55 Nikola Spasojević: Braniću svoj život

U presretnutim telefonskim razgovorima braće Spasojević potvrđuje se sve ono što je pred sudom govorio Nikola kao okrivljeni saradnik tužilaštva( ranije kum Marka Miljkovića, a sada njegov ljuti neprijatelj), u vezi sa majstorisanjem na kući i dvorištu Veljka Belivuka.

Radi se o tome da je Nikolin brat Nenad trebalo da završi ogradu, ugradi prozore i vrata na kući, a da je Belivuk u vezi sa tim komunicirao samo sa Nikolom koji je prilično uznemiren i prepadnut prepričavao izdata naređenja bratu.

- Psovao je, ne malo nego mnogo - rekao je Nikola, a Nenad je konkretno pitao jel mu izgovorio da pu*i ku*ac i druge sočne psovke. 

Nikola je potvrdno odgovorio i mnogo puta u razgovorima vođenim u novembru oko tri meseca pre hapšenja klana istako je kako on (Belivuk) sumnja da su se u naplatu izvođenih radova i onih koje su ugovorili svi ugrađivali u lancu čak i knjigovođa Nina.

Spasojevići su se snebivali i da kažu koliko zaista košta to što rade na kući, a Belivuk je uporno govorio da su njihove usluge skupe i da zna da ga kradu. Pri tom je postavljao uslove i zadavao rokove na koju su milom ili silom pristajali okrivljeni saradnik u ovom postupku i njegov brat.

Spominjala se i Bojana supruga Veljka Belivuka i da je ona učestvovala u izboru stolarije, da je sa mužem gledala prozore i vrata. 

 Uz sočne psovke protekao je razgovor Nikole Spasojevića Spaleta sa izvesnim Štrkijem kojem je Spasojević kazao ono što je i na sudu tvrdio da se plašio za svoj život od klana, a da ih je prethodno gledao kao braću i bio im skroz odan, kao i da ih i dalje gleda tako.
 
- Ako dođe do toga da branim svoj život, braniću ga - rekao je Spale u razgovoru, čime je potvrdio da je teška srca bio spreman da se suprotstavi klanu kuma jer je sumnjao da hoće da ga ubiju. 

Štrki ga je savetovao u vezi sa devojkom sa kojom se viđao jer je Spale sumnjao u nju, a umirao je od smeha na pojedine opaske pomalo izgubljenog Spasojevića. 

Spale se interesovao da mu Štrki namesti neki posao"da se uštine malo", a on je obećao da će javiti ako nešto bude za prodaju( to se odnosilo na prodaju narkotika).

Presljušan je i razgovor Spaleta sa nepoznatim muškarcem koji mu  kaže da ga nađe na Instagramu gde je upisan kao HULK, pa donja crta i ic.

NIkola: Misliš hulk donja crta iks. 

NNM: Ne nego hulk donja crta ic

Nikola: Ja sam "Iz principa Bg"

NNM: Jebo te iz Principa.

Nikola se smeje i citira pevača:  Jebi ga brate, kako kaže Rasta: "Stvari se rade iz principa". 
 

15.15  ''Da li da te sačekam da sahraniš...?'' Prisluškivani razgovori vlasnika kuće u Ritopeku otkrivaju nove detalje

Na suđenju klanu belivuka  danas će biti preslušani prisluškivani telefonski razgovori. 
U sudnici se prvo sluša razgovor Vlada Draganića vlasnika kuće smrti u Ritopeku sa izvesnom Vanjom, ženom koja negoduje što ga nema po nekoliko dana da se javi. 

- Reče zvaćeš, a nema te dva dana...kupila sam za dva dana da l' da te sačekam  da sahraniš - rekla je Vanja i zaćutala.

Kazala je i da ga je čekala da se javi, ali uzalud. Trebalo je nešto po njemu da  pošalje deci, pa je ostalo da se javi u vezi sa tim.  Draganić je razgovarao i sa Crnogorcem Ivanom na robiji koji mu sa oštrim crnogorskim naglaskom kaže da će drugu iz zatvora debelom Raši dati Draganićev broj da mu se javi kad izađe na uslovnu koju očekuje.

Draganić je rekao da slobodno Raši da broj jer ga zna ceo život. Spominjali su da Draganić drži dva kafića u Beogradu.  Zatim je preslušan snimak Draganićevog  razgovora sa izvesnom Marijanom, veselog glasa koja se interesovala kad će da otvori drugi kafić i ugovarala susret sa Drganićem.

Rekla mu je da ga je pozdravila Dragana i pogrdno je gazdu kod kojeg radi nazivala ''retardom'' nekoliko puta.

Draganić je razgovarao i sa izvesnim Nešom koji ga obaveštava da nije kupio najlone, četke i još neke potrepštine (tužilaštvo tvrdi da se razgovor vodio o nabavci za ubistva).

Pošto je advokata Vlada Draganića, Nikola Jerković prokomentarisao da je Draganić prisluškivan mimo zakona, što tužilaštvo negira pušteni su snimci razgovora okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića i Nenada Spasojevića njegovog brata koji je majstorisao na kući Veljka Belivuka.

14:50 Slađana Sekulić ponovo izostala sa suđenja

Na suđenju Belivukovoj grupi i danas je prisutan u publici Dejan Lazarević, nekadašnji glavni advokat u ovom postupku, koji je branio Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i više od deset optuženih članova klana.  Uz Lazarevića je i mladi advokat iz kncelarije Lazarević.

Očigledno je da Lazarević koji je optužen u drugom postupku za članstvo u organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića optuženog za teška kriminalna dela i planiranje ubistva,  pomno prati suđenje i želi da bude u toku sa svim.

Spekuliše se da  Lazarević drži konce odbrane i da ne odustaje da brani vođe klana iako to formalno ne može da čini . Upućeni kažu da je advokat poznat kao i mafijaški Konsiljere primoran da brani klan jer je unapred uzeo veliku sumu novca, a navode da se radi o više stotina hiljada evra. 

Na današnje ročište danas nije pristupila jedina dama klana jer je prema rečima njenog branioca Sanje Ćeriman "prokrvarila" i pogoršalo joj se postoperatovno stanje, te će biti primorana da opet ide pod nož.

- Poštovana sudija, Slađana mora opet na operaciju, krvari i nije joj dobro, tako da neće pristupiti na ročišta planirana za ovu nedelju - rekla je advokatica.

Tužilac Saša Ivanić predlaže shodno prednjim navodima da se postupak u odnosu na Slađanu Sekulić razdvoji, što veće i usvaja. 

Ovaj klan optužen je za sedam monstruoznih ubistva, otmice, silovanje i druga teška krivična dela. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading