RADE MEĐED JE DIGNUT U VAZDUH! Pre 27 godina pala je prva žrtva AUTO-BOMBI , ovako je likvidiran vlasnik nekoliko kockarnica!

Autor:

Hronika

15.11.2023

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 27 godina, ubijen je Rade Međed, vlasnik nekoliko kockarnica u Beogradu.

RADE MEĐED JE DIGNUT U VAZDUH! Pre 27 godina pala je prva žrtva AUTO-BOMBI , ovako je likvidiran vlasnik nekoliko kockarnica!

Foto: Wikipedia/Krokodyl

Eksplozivne naprave podmetnute ispod vozila su postale glavni način likvidacije u beogradskom podzemlju i na širem Balkanskom području. Prva takva naprava je podmetnuta pre 27 godina, kada je ubijen Rade Međed, vlasnik nekoliko kockarnica u Beogradu.

Napadi su postali česti zbog dostupnosti eksploziva tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Ipak, postavljanje eksploziva se smatralo visokorizičnim poslom, zbog čega su se neke kriminalne grupe specijalizovale za ovakve likvidacije.

Ubistvo Rade Međeda

Rade Međed, koji je bio povezan sa finansijsko-političkim establišmentom zbog svojih veza sa poznatim beogradskim bankarima, ubijen je 15. novembra 1994. godine. Njegovo ubistvo je izvršeno postavljanjem bombe ispod njegovog džipa, koja je daljinski aktivirana. Izvršioci ovog zločina nisu uhapšeni, a pričalo se da su došli iz Švajcarske.

Eksplozije širom Balkana


Eksplozivne naprave su počele da eksplodiraju ne samo u Beogradu, već i širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Dragan Jelinović Jelke, vlasnik poznatog noćnog kluba "Kabare rouz", poginuo je u eksploziji bombe ispod njegovog automobila 2015. godine. Vladimir Karan, povezan sa rakovičkim klanom, teško je povređen u eksploziji bombe postavljene pod njegov džip 2015. godine.

Auto-bombe - specijalnost italijanske mafije

Auto-bombe su najčešće korišćene od strane italijanske mafije, uglavnom kao opomena. U Srbiji se eksplozivne naprave pod vozilima koriste i za likvidacije i za opomene, jer su se pokazale kao preciznije i ne ostavljaju tragove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading