POZNATO KOJA KAZNA SLEDI MUŠKARCU KOJI JE "MULJAO" SA RAČUNIMA! Pokušao da hakuje nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" da bi dobio stan!

Autor:

Hronika

12.11.2023

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Između četvrtog i petog izvlačenja u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" otkriven je pokušaj prevare sa računima.

POZNATO KOJA KAZNA SLEDI MUŠKARCU KOJI JE "MULJAO" SA RAČUNIMA! Pokušao da hakuje nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" da bi dobio stan!

Foto: MUP Srbije

Hapšenje

Uhapšeni muškarac sumnjiči se za krivično delo računarska prevara, za koje preti i tri godine zatvora. Reč je o jednom obliku visokotehnološkog kriminala koji je u porastu – zato stručnjaci kažu da je najvažnije izgraditi snažnu infrastrukturu i sisteme koji bi bili odbrana od mogućih prevara i napada. 

Hteo je da dobije stan u Beogradu, a sada mu preti zatvor. Dvadesetosmogodišnji muškarac je, prema rečima policije, pokušao da prevari sistem i programe u okviru nagradne igre "Uzmi račun i pobedi". U njegovom stanu pronađeni su i dokazi.

- Sumnjiči se da je napravio skripta koja su automatski vršila izmene PFR brojeva fiskalnih računa i vremena njihovog izdavanja, a zatim i automatsko slanje tih računa ka aplikaciji navedene nagradne igre. Unošenjem netačnih, odnosno lažnih podataka, pokušao je da utiče na rezultat elektronske obrade podataka - saopštio je MUP nakon hapšenja.

Koliko je računa tako poslato, ne zna se tačno. Moguće i nekoliko hiljada. Bez obzira na to, šteta nije napravljena, a aplikacija je bezbedna, uverava ministar finansija. Obećava – prečice i drugi pokušaji zloupotrebe biće kažnjeni. 

- I zaštićeni i sposobni da vide i prepoznaju bilo kakve zloupotrebe, tako da građani Srbije sa jedne strane treba da budu potpuno bezbrižni kada je reč o sigurnosti ovih sistema, što je pokazao i ovaj primer, a sa druge strane neka to bude upozorenje svima koji pokušavaju da zloupotrebe jednu prelepu nagradnu igru - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading