POKUŠALI DA LIKVIDIRAJU SNAJPERA U NOVOM SADU, ALI IM NIJE POŠLO ZA RUKOM: Dva muškarca osuđena na po 20 godina zatvora!

Autor:

Hronika

03.11.2023

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U izrečenu kaznu zatvora okrivljenom Njegošu Koprivici je uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.

POKUŠALI DA LIKVIDIRAJU SNAJPERA U NOVOM SADU, ALI IM NIJE POŠLO ZA RUKOM: Dva muškarca osuđena na po 20 godina zatvora!

Foto: youtube.com/facebook.com

Slobodan Milutinović Snajper

Zbog pokušaja ubistva Novosađanina Slobodana Milutinovića Snajpera, podmetanjem eksploziva pod njegov autobil, u Višem sudu u Novom Sadu su Njegoš Koprivica (36) iz Beograda i Slađan Đorđević (29) iz Barande, oglašeni krivim i osuđeni na po 20 godina zatvora.

Obojica su oglašeni krivim da su u saizvršilaštvu počinili pokušaj ubistva na podmukao način, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i izazivanje opšte opasnosti, a okrivljeni Đorđević i za  falsifikovanje isprave.

Njima se na teret stavlja da su 12. februara 2020. godine u Puškinovoj ulici oko 19 časova, dok je na ulici bilo prolaznika, a u obližnjim kafićima gostiju, daljinski aktivirali eksploziv podmetut pod porše “kajen”. Milutinović je ostao živ, ali je bio povređen. Automobil je totalno uništen, a oštećeno je još desetak vozila u blizini.

Prilikom ocene dokaza, veliko sudsko veće kojim je predsedavala sudija Ivana Josifović, prihvatilo je odbrane okrivljenih samo u onim delovima koji su potvrđeni drugim dokazima, nalazeći da su u pretežnom delu iskonstruisane i usmerene ka izbegavanju krivične odgovornosti, osim u delu koji se odnosi na krivično delo falsifikovanje isprave, čije je izvršenje okrivljeni Đorđević priznao.

Sud smatra da je tokom postupka van razumne sumnje na osnovu svih izvedenih dokaza, uključujući i snimke sa videonadzornih kamera, nalaze i mišljenja veštaka i drugo, dokazano da su okrivljeni po prethodnom dogovoru, sa direktnim umišljajem izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret, te da su na podmukao način pokušali da liše života oštećenog Slobodana Milutinovića, tako što su podmetnuli eksplozivnu napravu pod vozilo "porše kajen" kojim je upravljao oštećeni. Smrtni ishod izbegnut je sticajem srećnih okolnosti, zbog nedovoljno preciznog postavljanja eksplozivne naprave.

Prilikom odlučivanja o krivičnoj sankciji, sud je cenio višestruku raniju osuđivanost obojice okrivljenih, činjenicu da su krivična dela izvršena u urbanom delu grada, u blizini osnovne škole, vrtića, pijace, da je kritični događaj izazvao opasnost za život i telo velikog broja ljudi, ukupno 11,  kojom prilikom je pričinjena i velika materijalna šteta.

- Imajući navedeno u vidu, sud je okrivljenima, kao višestrukim povratnicima, shodno članu 55a Krivičnog zakonika, prethodno utvrdio za krivično delo teško ubistvo u pokušaju kaznu zatvora u trajanju od po 16 godina, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija kaznu zatvora u trajanju od po osam godina, za krivično delo izazivanje opšte opasnosti kaznu zatvora u trajanju od po četiri  godine i novčanu kaznu od po 100.000 dinara. Okrivljenom Đorđeviću za krivično delo falsifikovanje isprave kaznu zatvora u trajanju od dve godine i osam meseci, pa je obojicu okrivljenih osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 20 godina, što je opšti maksimum zatvorske kazne, i na novčanu kaznu od po 100.000 dinara – saopšteno je u Višem sudu u Novom Sadu.

U izrečenu kaznu zatvora okrivljenom Njegošu Koprivici je uračunato vreme koje je proveo u pritvoru, a koji pritvor je okrivljenom produžen do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija. Slađanu Đorđeviću se računa od 27. februara 2020. godine, kada je lišen slobode nakon čega je upućen na izdržavanje ranije pravnosnažne kazne zatvora.

Protiv navedene presude stranke i branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu, što su okrivljeni Njegoš Koprivica i njegovi branioci su zatražili. Sud je odobrio produženje roka za žalbu zbog složenosti predmeta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading