ZAVRŠENO SUĐENJE BELIVUKOVOM KLANU: Naredno suočavanje u Specijalnom sudu biće sutra!

Autor:

Hronika

30.10.2023

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Velji Nevolji i njegovoj desnoj ruci Marku Miljkoviću počelo je danas u 14.30, a svedok Ilija Kovačević nije se pojavio u sudnici.

ZAVRŠENO SUĐENJE BELIVUKOVOM KLANU: Naredno suočavanje u Specijalnom sudu biće sutra!

Foto: Tanjug/V/Šporčić, R. PRelic

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mesara, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Ilija Kovačević trebalo je danas da se pojavi u sudu kao svedok koga je svedok-saradnik u ovom postupku Srđan Lalić označio kao osobu koja je sa njim nabavljala telefone sa Skaj aplikacijom za ovu organizovanu kriminalnu grupu.

18.15 Zlikovci trljaju ruke, spremaju se da u petak rešetaju mladića kojeg su silovali


Dejan Tešić se javlja nakon što sudija predočava da je od njega oduzet pištolj. 

- U moru apsurada ovaj mi je omiljeni. Pištolj su mi oduzeli , a on je pronađen u pvc kesici na drugom spratu stadiona gde nikad nisam bio. Samo to hoću da kažem - rekao je Tešić. 

- Model šedou i 11 čaura od Nikole Spasojevića, pištolj cz 99 od Vlada Draganića, puška crven zastava, puška 399 - rekla je sudija. zatim prikazuje slike više pušaka i pištolja za koje navodi da su okrivljenog Vlada Draganića.

- Za svo oružje koje ste naveli postoji dozvola -  rekao je Nikola Jerković dodavši da oni nisu predmet krivičnog dela. 

Sudija je odlučila da prekine suđenje za danas sa uvidom u 2451. stranu spisu. Najavila je nastavak već sutra, a za četvrtak saslušanje svedoka Filipa Golubovića koji je u drugom postupku optužen sa inspektorom Božidarom Stolićem za saradnju sa ovim klanom. 

- Golubović se javio sudu i rekao da je u Beogradu -  rekla je sudija. Za petak u nastavku suđenja najavila je i ispitivanje žrtve ovog klana Ilije S. kojeg su prema optužnici, silovali u bunkeru na stadionu Partizana. Objasnila je da će Iliji S. branioci i okrivljeni, kao i svi ostali u postupku moći da postave pitanja budući da je njegovo psihičko stanje veštačeno. 

Inače, okrivljeni su još ranije najavili da će da dobro "propitaju" svedoka, insinuirajući na mučenje budući da je on jedina preživela njihova žrtva koju su napastvovali prema optužnici TOK. 
 

18.00 Belivuk se javlja za reč: Samo bih skrenuo pažnju

- Na svim ovim dokumentima piše 1. 6. 2020. i kod mene i kod Miljkovića, što znači da su unapred pripremili spisak šta će da uzmu kod mene i Marka. Ajd da je na jednom, ali na svim to znači da nije greška. Mnogo su požurili da nas okrive pa su glupost napravili i provaljeni su - ironično je rekao Belivuk. 

Veljko Belivuk je naveo poptpisujući zapsinike da ne želi da se otvore cd koji su oduzeti od njega, kao i Marko Miljković koji je napisao svojeručno na jednom od papira u spisima: 
"Ja Marko Miljković ne želim da prisustvujem na otvaranju uređaja u MUP".

Miljković je kazao da se radi o privatnim fotografijama. 

Tužilac Zoran Babić traži reč da pojasni zašto je naveden datum koji osporava Belivuk

- Primena tog softvera za veštačenje je počela od 1. 6. 2020. i zato stoji taj datum svuda - rekao je tužilac.

Od Marka Miljkovića je oduzeto 27 mobilnih uređaja, tableta i računara, a on tvrdi da su to elektornski uređajui njegove dece.

- Ni na jednom telefonu oduzetom od Miljkovića nije pronađena skaj aplikacija, tražim da se to navede. I molim da se laptopovi vrate njegov deci jer su veštačeni - rekao je Nikola Jerković Miljkovićev branilac
 

17.15 Optuženi i branioci u strahu od snimaka: Sudija najavila preslušavanje presretnutih razgovora

Od Belivukovih vojnika policija je oduzela mnogo novca, telefona i računara, kao i skupe satove i oružje, što hladno, što vatreno, kao i skupe automobile.

- Okrivljeni Vladmir Grek, strana 513. i 514.  od PU Pančevo potvrde o privremeno oduzetim stvarima - rekla je sudija i nastavlja da nabraja stranice. 

Među oduzetim stvarima od Greka se nalaze i dve drvene palice. 

Zatim se vrši uvid u spise vezane zas Šejić Aleksu i diskovi sa fotografijama sa stadiona Partizana, vezano za otmicu Ilije S.

Sudija je najavila slušanje tonskih zapisa presretnutih razgovora, ali se advokati bune da to nije nagovešteno ranije i da nisu spremni za takvu vrstu izvođenja dokaza budući da to nije bilo najavljeno. 

To je malo složenija radnja od skrolovanje pisane dokumentacije. Nije isto slušanje razgovora i čitanje pisanih dokaza. Molim vas u ime svoje i ime kolega da to naknadno uradite - rekao je Jugoslav Tintor. 

Sudija je rekla da će izaći odbrani u susret i da će sutra preslušavati razgovore i da sada prelazi na drugu pisanu dokumentaciju 
 

17.00 Miljković se raspituje gde mu je lična karta


Braći Budimir policija našla rolekse, skaj telfone i Mesarovu ličnu kartu: Miljković se javlja i kuka na suđenju kako ne zna gde mu je lična karta.

U toku uvida u spise o pretresima policije na Dedinju u Ulici Slavka Ćuruvije javlja se Dejan Tešić koji je naveden kao prisutan u tim pretresima. 

Ne znam što su me vodili tamo kad ja tamo nikada nisam ranije bio i ništa nisam potpisivao - rekao je Tešić. 

Uvid u spise o pretresima u kući na Zvezdaru koju je koristio Marko Budmir navodi se da je tamo živelo NN lice neprijavljeno, kao i sat roleks srebrne boje sa teget okvirom i još jedan drugačiji roleks. 

Takođe, roleks je imao i njegov brat Miloš Budimir kojem je takođe takav sat privremeno oduzet.

Marko Miljković se javio da je video da je negde oduzeta njegova lična karta. 

- Mesecima sam u potrazi za mojom ličnom kartom. Video sam je sada ovde da je oduzeta od Marka Budmira i to me zanima. Evo je pod brojem pet. Ja ne znam gde se ona nalazi jer nije ni u mom ni u mom depozitu - pitao je Marko Miljković. 

Među privremeno oduzetim stvarima od Marka Budmira je oduzet skaj telefon, kao i više računara.  
 

16.45 Belivuk se nagruvao - zbog mišića morali da ga vežu sa dvoje lisica

Veljko Belivuk sproveden je na suđenje sa rukama na leđima koje su mu vezane sa dvoje lisica jer jedne nisu mogle da obuhvate njegove ruke koje su zbog velikih nabildovanih mišića teško obuhvative.  

Na suđenju se vrši uvid u spise o izveštaju o pretresima i forenzičkim izveštajima iz Ritopeka kojima je prisustvovao Vlade Draganić.

Advokat Nikola Jerković traži saslušanje svih sedam SBPOK službenika koji su učestvovali u pretresu kuće u Ritopeku gde bi objasnili kako to nisu oni pronašli skrivenu prostoriju prilikom tog prvog pretresa. 

U forenzičkim izveštajima iz Ritopeka piše da je na više mesta nađena krv između ostalog i na šanku. 

Prikazuju se spisi vezani za pretrese stana Miloša Budimira, a onda i kuće prijatelja koju je koristio i koja je postala ruinirana zbog policije. 

Od Miloša Budmira po spisma oduzeto je 27 tableta, više mobilnih telefona, iz stana od njegove žene Marije Budmir.

Miloš Budimir se javlja za reč i kaže da od njega nisu oduzeti telefoni već da su to telefoni sa kojima su se igrala njegova deca.

- To su dečiji telefoni, neki Blekberi što se vukao po kući, Huavej, ajfon deca koristila za igrice. Te pare što navodite, da je oduzeto od moje supruge, ne znam kako je to uštedela, to je isto novac moje dece. Žena im je  rekla da je to dečiji novac i na koverti pisalo "deca". Inspektori su joj vratili kovertu, a novac uzeli jer su rekli da moraju jer su bile novcanice od 500 evra - rekao je Budmir insinuirajući da potpisi nisu njegovi i da su falsifikovani.
 

16.30 Pevač traži kola od Belivukovog saradnika

Sudija kaže da će današnji pretres iskoristiti za uvid u spise. 

- Sudija, mi dolazimo u jako nezgodnu situaciju jer hoćete da vršite uvid u spise, kako mislite da kolege koje nisu spremne to mogu da rade i da primećuju, a nisu upoznate sa spisima- pobunila se Sanja Ćeriman advokatica bračnog para Sekulić - Georgijev.

Sudija joj se zahvalila i pozvala Vladu Georgijeva bivšeg policajca optuženog sa svojom ženom za saradnju sa klanom. 

Advokat Vuk Tufegdžić je dopisom 23. oktobra tražio vraćanje vozila Stefana Đurića Rasti koji je oduzet od Vlade Georgijeva. 

- Stefan Đurić kaže da je to njegovo vozilo, da li se vi Georgijev slažete da mu se vrati - pitala je sudija.

- Da, mi smo sarađivali i ta kola su bila kod mene. 
 

16.20 Advokatica Nemanje Đurića se razrešava dužnosti

Sudija Vinka Beraha Nikićević odbila je zahteve svih novopostavljenih branilaca po službenoj dužnosti rekavši da su imali dovoljno vremena da se pripreme za glavni pretres.

Objasnila je da  zahteve optuženih za vraćanje izabranih advokata ponovo nakon što su im otkazali punomoćje, smatra kao zloupotrebu opoziva i ponovnog vraćanja branilaca.

Pozvala je Маrka Andrića, jer se ranije javio za reč. 

- Nalazim se u pritvoru tri godine bez ijednog dokaza. Mi smo u poodmnakloj fazi postupka, želim da vratim izabranu advokaticu jer je sve u njenim rukama. Ja sam dobro raspoložen i tako dolazim na suđenje, želim da dokažem da nisam kriv . Advokat po službenoj dužnosti ne može da se spremi i ne može da mi pomogne, ali neka ga pored izabranih, neću mu otkazari punomoćje da ne biste cenili to kao moju nameru da odugovlačim postupak - rekao je Andrić. 

Sudija mu je poručila da se vrati na mesto.

- Advokatica Nemanje Đurića se razrešava dužnosti. Razdvaja se postupak protiv Slađane Sekulić i Nemanje Đurića. Razrešavaju se i advokati Marka Andrića, Vasiljević i Terzić. Ja kao sudija moram da sprečim zloupotrebe i to činim - rekla je sudija Beraha Nikićević. 
 

15.40 Sudija odlučna da nastavi suđenje upskos  upornim opstrukcijama

I posle pauze i odbijanja zahteva Marka Miljkovića javljaju se branioci za reč.

- Odbacuje se zahtevi  Marka Miljkovića za izuzeće tužilaca kao neosnovani i ocenjujemo da se radi o nameri prolongiranja postupka. Takodje se odbacuje i zahtev za izuzeće sudije jer se radi o grešci u vezi sa datumom - rekla je sudija Vinka Beraha Nikićević iznoseći odluku veća da odbiju zahteve.

Sudija je odgovorila i na zahtev advokata po službenoj dužnosti okrivljenog Miloša Budimira koja je tražila da se ročište odloži za dva meseca da bi novopostavljeni advokati po službenoj dužnosti imali vremena da se pripreme. Kazala je da su imali vremena za pripremu. 

Nakon toga se prijavilo i više advokata okrivljenih, takođe postavljenih po službenoj dužnosti, koji su od skoro preuzeli spise sa zahtevom za odlaganje jer tvrde da nisu imali vremena da se upoznaju sa spisima kojih ima dosta.
 
Njima u zaštitu stao je advokat Jugoslav Tintor, a potom i Sanja Ćeriman koji su kazali da okrivljenima treba omogućiti pravo na odbranu i pravično suđenje. 

Advokatica Miljana Perendija javila se za reč i zamolila da sud ipak dozvoli okrivljenima da vrate izabrane advokate to po zakonu ne mora, navodeći da oni nisu znali da će doći do toga i da su iz revolta otkazivali branioce.

 - Nisu bili svesni toga šta rade i zaleteli su se otkazujući punomoćja braniocima jer su bili besni što ne mogu da ostvare svoja prava u postupku gde im prete ozbiljne i doživotne kazne - rekla je Perendija. 

Optuženi Dragan Mitrović koji je bio vozač vođa klana tražio je reč.  

- Hteo sam da otkažem advokata koji mi nijednom nije došao u posetu. Ta žena, advokatica ne želim da me brani jer me ni jednom nije posetila i ne znam kako se zove - rekao je Mitrović. 

Sudija je opet odredila pauzu i povlačenje veća radi donošenja odluke o zahtevima optuženih i njihovih branilaca.

14.50 Mesar opet sa svojim skandaloznim zahtevima oće da zakoči suđenje

Skandaloznim zahtevima Marka Miljkovića  koji je tražio izuzeće postupajućih sudija i njemu nadređenog glavnog javnog tužioca , kao i izuzeće sudije, dovodi se u pitanje današnji nastavak. 

- Sudija tražim vaše izuzeće i izuzeće tužilaca Zorana Babića i Mladena Nenadića -  rekao je Miljković pozivajući se na kršenje zakona time što se navno nisu poklopila dva  datuma saslušanja Srđana Lalića.

- Imamo pravo na fer suđenje i da znamo sve, što znaju svi u postupku. To je naše pravo -  rekao je Mesar. 

Tužilac je predložio sudu da odbije zahteve Miljkovića kao neosnovane, ali se veće povuklo da tu odluku razmotre u tišini.

14.30 Sudija proziva prisutne, svedok se nije pojavio

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih, kako bi utvrdilo da li su svi prisutni.

Jedina žena koja je optužena da je bila pripadnica kriminalnog klana Slađana Sekulić nije došla u sud, a njena advokatica Sanja Ćeriman navela je da ona danas ima operaciju.

U sudnici su prisutni i optuženi koji su ranije otkazali punomoćja svojim izabranim braniocima i protiv kojih je postupak bio privremeno razdvojen.

Svedok Ilija Kovačević koji je bio pozvan za danas, nije se pojavio. Sudija je saopštila da je on uredno pozvan.

Advokat Milica Lovrić, koja je postavljena po službenoj dužnosti optuženom Nemanji Đuriću je obavestila sud da iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti da dođe. Sudija je pozvala Đurića da izađe za sudsku govornicu.

Sudija: Vaš izričit zahtev je da vas ona brani, ali se ona do sada nije pojavila?

Đurić: Optužbe su neosnovane i bez dokaza, ako mi postavite novog advokata biće mu neophodno vreme da se pripremi.

Zamenik tužioca predložio je da se suđenje protiv Slađane Sekulić i Nemanje Đurića razdvoji i da se suđenje danas održi.

Advokat Nikola Jerković javio se za reč i rekao da predlaže da se suđenje odloži, jer dvoje optuženih nije pristupilo.

Advokat Jasmina Sretenović, koja je postavljena kao advokat Milošu Budimiru predložila je da se suđenje odloži na dva meseca, kako bi se pripremila.

Podsetimo, kako se sumnja, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića preko aplikacije za tajnu komunikaciju Skaj, za koju su milsili da ne može da se prisluškuje ili "razbije" od strane policije, razmenjivala je i fotografije mučenja i ubijanja. Kako smo ranije pisali, istražitelji su došli u posed 50 jezivih fotografija.

Ime Ilije Kovačevića već je pominjano u sudnici u Ustaničkoj ulici i to dok su okrivljeni Marko Miljković i Veljko Belivuk ispitivali Srđana Lalića, a u vezi sa Skaj aplikacijom.

Ilija Kovačević je posle hapšenja Belivukove grupe takođe priveden i saslušan. On je tada priznao da je za grupu nabavljao kriptovane telefone, kao i da im je ugasio naloge istog momenta kad su uhapšen i sve "spržio" jednim klikom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading