NEKADA SU LAJALI NA ZVEZDE, A DANAS.... Šta je sa ovom omladinom? Kradu akumulatore, pale vatru, gađaju vozila, sve zbog ovoga!

Autor:

Hronika

30.10.2023

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svetu mnogih promena, važno je podsticati odgovorno ponašanje među mladima i pružiti im alternativne oblike zabave i izražavanja.

NEKADA SU LAJALI NA ZVEZDE, A DANAS.... Šta je sa ovom omladinom? Kradu akumulatore, pale vatru, gađaju vozila, sve zbog ovoga!

Foto: printskrin/TV Prva, shutterstock

tiktok

Nekada su deca provodila sate gledajući filmove i crtane na televiziji, uživajući u svakoj avanturi svojih omiljenih junaka. Bilo je to vreme kada su se filmske projekcije u bioskopu smatrale posebnim događajem za celu porodicu, međutim, današnja omladina često se okreće tamnijim stranama, a sve više nasilju

Mnogi mladi, okreću se kriminalu. Jedni kradu akumulatore, skidaju točkove sa automobila, sve ono što nekada omladina nije ni pomišljala. 

Na instagramu sve češće, gledamo snimke ovih incidenata, a takav snimak osvanuo je jutros na mrežama, na kome se vidi mladić koji otvara haubu kombija, i izvlači odnosno krade akumulator

 

Samo par dana ranije, na Karaburmi dogodio se incident se sukobila grupa mladića. Kako kažu očevici, navijači su se makljali, razbijali automobile, palili kontejnere, bacili i gađali bakljima toliko da je cela ulica bila u dimu...

TikTok i druge društvene mreže postale su važan deo života današnje omladine. I dok su neki korisnici kreativni i zabavni, drugi prelaze granicu opasnosti. Snimanje izazova ispred brzih vozila ili preuzimanje rizika radi lajkova postaje zabrinjavajuće. Nekontrolisano trčanje za trendovima na internetu može dovesti do ozbiljnih povreda i problema sa zakonom, ali to mlade nije briga. Tako su u Novom Sadu učenici jedne škole postali viralni, snimajući takve snimke, gde iskoče pred auto, i sklone se u poslednjem trenu. 

Foto: printskrin/TV Prva

 

U svetu mnogih promena, važno je podsticati odgovorno ponašanje među mladima i pružiti im alternativne oblike zabave i izražavanja.

Prof. dr Saša Stepanović ističe da je poznato je da se deca i omladina razlikuju po svojim sposobnostima prilagođavanja zahtevima porodičnog i društvenog života. On ističe da u tom prilagođavanju mladi ispoljavaju razne oblike devijantnog ponašanja različitog intenziteta.

- Ono varira od manjih poremećaja u porodičnoj sredini do prestupničkih dela. Maloletnička delinkvencija se javlja kod mladih od 14 do 18 godina starosti i označava sukob s društvom i njegovim normama, koji dovodi do neprilagođenog, asocijalnog, pa i patološkog ponašanja. Fizički se ova deca ne razlikuju mnogo od ostale dece, ali imaju više psihosomatskih problema nego druga deca. Maloletni delinkventi su i socijalno nezreli. Mnogi od njih ispoljavaju izrazito impulsivno, agresivno ili destruktivno ponašanje. U svojim antisocijalnim stavovima najčešće su protiv vlasti i autoriteta, tvrdoglavi su i sumnjičavi, često nezadovoljni i neraspoloženi, sa svim i svačim i protiv svega i svačega; skloni da mrze sve, i da prkose svakome - kaže prof. dr Stepanović i dodaje:

- Osobine ličnosti maloletnih delinkvenata se razlikuju od osobine ostale dece i omladine. Prema istraživanjima više naučnika osobine ličnosti maloletnih prestupnika su: asocijalnost, sadizam, ekstrovertnost i dr. Naučnici smatraju da su ove crte ličnosti maloletnih prestupnika više stvorene nepovoljnim sredinskim i kulturološkim uslovima nego što imaju korene u samoj telesnoj konstituciji. Ja sam stava da je maloletnička delinkvencija prvenstveno simptom nepravilnog razvoja ličnosti, nastalog iz nesrećnog odnosa između deteta i značajnih osobina u njegovom životu, a ne zbog bioloških faktora - zaključuje za portal Republika.rs prof. dr Saša Stepanović.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading