NOVI PAZAR KAO MEKSIKO SITI: Masovna tuča, pucnjava, teška krađa, pa opet u krug - građani žive u strahu (FOTO)

Autor:

Hronika

30.10.2023

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad se desi serija incidenata logično je da se probudi strah za bezbednost kod građana, pa je tako i u Novom Pazaru.

NOVI PAZAR KAO MEKSIKO SITI: Masovna tuča, pucnjava, teška krađa, pa opet u krug - građani žive u strahu (FOTO)

Foto: RINA

Novi Pazar

Masovna tuča, pucnjava, teška krađa.. pa opet u krug - tuča, pucnjava, paljenje automobila. Skoro svakodnevno informacije iz Novog Pazara preplave rubrike crne hronike u lokalnim i nacionalnim medijima. U pojedinim komentarima moglo se čuti da ovaj grad polako postaje kao mali Meksiko Siti, pa smo pitali građane da li i koliko se bezbedno osećaju u svom gradu.

- Osećam se odlično, ekcesi se dešavaju svuda, pa nije ni Novi Pazar izuzetak. To mediji malo više preuveličaju priču, nego što je stvarno tako. Mada, moram da priznam da to rade sada manje nego ranije. Naš grad je poznat po divnim i gostoprimljivim ljudima, svako ko dođe jednom opet se vraća - rekao je za RINU građanin kog smo zatekli u centru grada, a njegovo mišnjene deli i jedna mlađa žena.

Međutim, nekoliko metara dalje tu su žitelji ovog grada koji misle drugačije i kojima više nije svejedno prošetati tokom noći dobro poznatim ulicama ili držati kuću otključanom.

- Nikad pre nisam zaključavao kuću, sada to stalno radim, žena se plaši. Mnogo je svega, omladina je nezaposlena i onda ima vremena da radi i sprovodi svašta. Ja kad sam bio mlađi mogao sam da idem po čitavoj bivšoj Jugoslaviji, niko vas nije pitao ni ko ste, ni šta ste, niti je bilo nekih problema. Sada je sve drugačije i nažalost lošije - dodaje Novopazarac.

Njegova sugrađanka zabrinuta je za omladinu koja sada stasava u gradu na obalama reke Raške, jer kako kaže, više nije bezbedno decu pustiti napolje u svako doba dana.

- Naravno da postaje kao Meksiko. Ima svega u Novom Pazaru sad - od droge, preko prostutucije, prodaje belog roblja, kriminala. Opet kažem, najviše me strah za našu decu jer ne znam ni kako ih vaspitati, ni kako ih usmeriti - iskrena je sagovornica.

 

Aleksandar Ivanović, stručnjak za bezbednost u ovom gradu, ističe da kad se desi serija incidenata logično je da se probudi strah za bezbednost kod građana. Međutim, ono što je činjenica jeste da se za razliku od nekih ranijih godina incidenti u Novom Pazaru više ne dešavaju usred bela dana, već mahom tokom noćnih sati. On dodaje da je neophodno da se uradi analiza koji su uzroci svih tih negativnih događaja i šta mi kao društvo možemo da učinimo da se to više ne ponavlja.

- Sproveli smo i istraživanje vezano za to koliko se bezbedno osećaju žene i devojčice na pet javnih površina u Novom Pazaru. Dobili smo podatke, da se tokom dana osećaju bezbedno ali da se to menja tokom noćnih sati i da se tada osećaju tri puta nebezbednije. Oko 25 odsto žena doživelo je tada neku neprijatnu situaciju, oko 20 odsto su rekle da su bile žrtve proganjanja ili uhođenja, a oko 20 odsto njih bile su svedoci određenog ugrožavanja javnog reda i mira. Najviše strahuju od seksualnog napada, a mi smo mapirali te određene lokacije na kojima smo radili istraživanje, a to su bili gradski park, kej, pešačka zona u centru grada, rekreacioni centar - istakao je Ivanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading