KOSTA PRESTAO DA PUCA JER MU JE NESTALO MUNICIJE: Dečak-ubica je menjao šaržer za šaržerom neverovatnom brzinom, a onda...

Autor:

Hronika

11.10.2023

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivamo kako je Kosta funcionisao tokom masakra, a zbog jedne stvari nije bilo više žrtava.

KOSTA PRESTAO DA PUCA JER MU JE NESTALO MUNICIJE: Dečak-ubica je menjao šaržer za šaržerom neverovatnom brzinom, a onda...

Foto: printscreen/Republika

Kosta Kecmanović

Dečak-ubica Kosta Kecmanović je, kako je potvrdio da stoji u optužnici protiv njegovih  roditelja šef Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović, uzeo je pištolje od oca iz kofera dva dana pre masakra. Kako nezvanično saznaje portal Republika.rs, koristeći jedan pištolj i menjajući šaržere u njemu Kosta je potrošio svu municiju, te zbog toga nije bilo više žrtava.

Naime, Kosta Kecmanović je na učenike i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" pucao iz pištolja češke proizvodnje "zbrojevka".

- U odnosu na tip modela koji je imao Kosta u rukama šaržeri "zbrojevke" mogu imati od 15 do 19 metaka. U oba slučaja kada se šaržer zanemi tri puta kako je to dečak-ubica učinio, malo je verovatno da nije ostao bez municije - kaže izvor za portal Republika.rs.

Kako objašnjava u optužnici stoji da je ispalio u decu i nastavnicu 45 metaka, a upravo toliko je potrebno za puna tri šaržera. Čak i ako je šaržer imao 19 metaka, računajući ispaljene hice u holu, Kosta je najverovatnije ostao bez municije.

- U haotično brzom delovanju dečak je odustao od upotrebe drugog pištolja koji mu je bio u torbi zajedno sa Molotovljevim koktelima, jer je verovano bio zadovoljan učinkom. Mada da je bilo više metalka u šaržeru, bilo bi i više žrtava - zaključuje izvor za naš portal.

Kako smo ranije pisali, Kosta Kecmanović je jako velikom brzinom i sa posebnom preciznošću menjao šaržere i pucao da je odmah bilo jasno da je uvežban.

Kako saznajemo, dečak-ubica je i u streljani u koju ga je vodio otac Bladimir Kecmanvoić da vežba gađanje, sam menjao šaržere i tako je naučio kako se i to radi. Inače, dete osim što ne sme da bude u streljani, nikako ne sme ni da menja "punjenje".

Foto: Republika

Oružje Koste Kecmanovića

Da podsetimo, juče je podignuta optužnica protiv roditelja Koste Kecmanovića Vladimira i Miljane, ali i protiv vlasnika streljane u kojoj je vežbai i jednog radnika.

Naime, kako šef Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović rekao na konferenciji za medije, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja. 

- On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub "Partizan Practical Shooting" i jednom u otvoreni prostoru u Etno selo "Gostoljublje" u Mionici uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina - rekao je Stefanović.

Neobezbeđeno držao oružje

Takođe, sumnja se da je okrivljeni postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu sa ključem.

Vladimir Kecmanović je oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu 

- U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organaza za nabavljanje i držanje vatrenog oružja - rekao je Stefanović.

Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki "Češka zbrojevka" i "Ruger", za čije nabavljanje i držanje je on posedovao odobrenje nadležnog organa.

Optužena i majka

Neposredno je optužena i majka dečaka Miljana Kecmanović zbog krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

- Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj "Češka zbrojevka" pronađen njen nesporni DNK trag.. preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije - rekao je šef Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović.

Takođe, zbog krivičnog dela Davanje lažnog iskaza, neposredno su optuženi i predsednik streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading