KOSTA KECMANOVIĆ "UČIO" VRŠNJAKE NEZAMISLIVE STVARI ZA TAJ UZRAST! Psiholog upoznat sa slučajevima otkriva šokantne činjenice: "Deca su svesna da ne snose odgovornost"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od mišlju "Ovoga nema kod nas" pa sve do udarnih vesti "Srbiju uzdrmao još jedan zločin". Da li je vreme da se menja zakon i da maloletnici krivično odgovaraju?

KOSTA KECMANOVIĆ "UČIO" VRŠNJAKE NEZAMISLIVE STVARI ZA TAJ UZRAST! Psiholog upoznat sa slučajevima otkriva šokantne činjenice: "Deca su svesna da ne snose odgovornost"

Foto: Republika, Facebook/Printscreen

Za veoma kratko vreme, Srbiju je uzdrmala još jedna tragedija velikih razmera. Izgubljen je još jedan mladi život i to od ruke njegovog vršnjaka, nanevši mu teške povrede u predelu vrata i glave koristeći oštar predmet.

Tek što je navršeno pet meseci od stravičnog zločina u OŠ "Vladislav Ribnikar", ljudi su ponovo u strahu za našu decu, vodeći se slučajem Koste Kecmanovića, sada je jasno da svako dete zna u kojim godinama ne može krivično odgovarati.

U vezi ove teme, za portal Republika, oglasio se poznati psiholog Saša Stjepanović.

"Deca znaju mnogo više nego što mislimo"

- Deca opravdaju svoj postupak time da ne snose odgovornost. Oni znaju mnogo više nego što mi mislimo. Konkretno u ovom slučaju, ne mislim da je dete znalo svoju odgovornost i da je ciljano htelo da počini neki zločin, nego se to desilo. Naravno u tom trenutku, dete racionalno razmišlja u smislu svojih prava, a to pravo jeste povezano sa ovim prethodnim događajem, tj. da deca ispod 14 godina, odnosno u ovom slučaju od 13 godina, nisu pravno odgovorni. Dakle, dečak iz Niške Banje nije ciljano to uradio da ne bi snosio odgovnorst, već je splet okolnosti koje se sad istražuju, o kojima može da se sudi tek kada se ispita ceo slučaj, zbog čega je došlo do toga, da li je dečak u toku svog života zlostavljan od tog deteta, šta ga je navelo da to uradi... Definitivno, dete od 13 godina koje je počinilo taj zločin, a koje nije znalo da li je ono odgovorno ili nije, na osnovo onog tragičnog događaja u maju, verovatno je i osvešćeno da ne snosi tu odgovornost.

S obzirom na to da je Kosta Kecmanović trenutno smešten u psihijatrijsku kliniku u Beogradu, nakon jezivog incidenta u Niškoj Banji, dečak-ubica dobio je "društvo" sve dok se ne ispitaju sve okolnosti nedavnog zločina.

Republika

Foto: printscreen/Google Earth, privatna arhiva, drustvene mreze

 

- U tim godinama, deca urade neku stvar ne razmišljajući o posledicama, i to što su uradili, oni  su svesni, nažalost, tek posle događaja, zato što njima nije razvijeno to apstraktno mišljenje, koje se razvija od 11 do 15 godine, zato i ta odgovornost, zakonski nije utvrđena, pa deca ne mogu da odgovaraju - kaže Stjepanović.

Podsećanja radi, Kosta Kecmanović planski i vrlo promišljeno stao je na put mladim životima svojih drugara, kao i čika Draganu, čuvaru škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Pod znakom pitanja je da li će Kosta uopšte biti ikada slobodan, s obzirom na izmene u Zakonu, takođe i organi vlasti stoje iza pitanja "Ko kaže da će Kosta uopšte biti oslobođen". Pa tako, dečak-ubica može doživotno biti smešten na toj ustanovi kao slučaj koji se posmatra i leči.

Naime, u slučaju na jugu Srbije, kako kaže psiholog, između dvojice dečaka iz Niške Banje, postojao je verovatno konflikt, koji je kulminirao na taj način, s tim da namera nije bila tada se to dete ubije.

Republika

Foto: Shutterstock, Facebook

 

Šta donosi odrastanje deci koja počine zločin?

Psiholog Stjepanović naglašava da se osoba kako telesno, tako i mentalno razvija, verujući da Kosta verovatno i sada uviđa sve, kao i to da oseća pokajanje. Međutim, kako odrasta, Kecmanović će tu grešku i te kako videti iz različitih uglova

- Kosta i dalje opravdava taj postupak, ali definitivno sa odrastanjem drugačije će razmišljati. A kada neko nešto ovako počini, on je sam po tom činu osuđen da živi sa takvim teretom i raste pod takvim opterećenjem. Njemu će kako sazreva biti samo gore, tačnije imaće psihološki teret sa kojim se mora nositi - završava Stjepanović.

Maloletnici koji počine teška krivična dela, poput ubistva, često izazivaju duboku zabrinutost i postavljaju pravna pitanja u mnogim zemljama širom sveta. 

Da podestimo, Kosta Kecmanović upao je u školu u 8.40 časova kada je sa vrata pucao u čuvara Dragana Vlahovića, a onda usmrtio i tri devojčice u holu. Svoj krvavi pohod nastavio je u kabinetu za istoriju gde je ubio šest učenika, ranio petoro i nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović.

Nakon masakra, Kosta je izašao u dvorište škole odakle je pozvao policiju i prijavio se. Dečak-ubica je bio do detalja upoznat sa procedurama i zakonom što govori činjenica da je izvukao šaržer iz oružja i odaljio ga od svog tela. 

Roditelji su još jednom pozvani da obrate pažnju na svoju decu, nakon što se dogodio zločin upravo u Niškoj Banji. Ubijeni dečak (13) i dečak (13) za koga se sumnja da ga je ubio, bili su najbolji drugovi od trećeg razreda. Njihove komšije su ispričale da su se oni posvađali u dvorištu, nakon čega su nastavili sukob u potkrovlju kuće osumnjičenog dečaka ubice, gde je i ubio druga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (5)

Loading
Zoran

07.10.2023 20:14

Ne znaju deca kakva sudbina čeka one koji dopadnu zatvorske ludnice. Neka pogledaju šta je bilo s Malčanskim berberinom

Tanja

08.10.2023 00:32

U rudnik da kopa. Roditelje u zatvor.

Milka5

14.10.2023 22:40

@Tanja - Tanja, ozbiljno, potrazi pomoc.

Brale

08.10.2023 08:57

Izem ti zemlju koja ne zna da se obracuna sa trinaestogodisnjacima koji misle da mogu iz cista mira da ubijaju neduzne. I te kako su svesni sta rade.