PET GODINA OD UBISTVA O KOJEM JE BRUJALA SRBIJA: Baba Coka overila investitora pištoljem iz cegera

Autor: Republika

Hronika

02.09.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Starica se policajcima najpre pravdala da je spavala i da ne zna šta se desilo Trifunoviću, ali je kasnije u stanici priznala zločin

PET GODINA OD UBISTVA O KOJEM JE BRUJALA SRBIJA: Baba Coka overila investitora pištoljem iz cegera

Foto: ST/Dragan Kadić

Penzionerka Stojanka Stojanović Coka (71) iz Beograda ubila je građevinskog investitora Zorana Trifunovića (59), ispalivši u njega tri hica nasred ulice, zbog spora oko placa.

Trifunovićevo telo pronađeno je 2. septembra, pre tačno pet godina, u Vučićevom prolazu na Zvezdari, na stotinak metara od Stojankine kuće u ulici Olge Ivanović 2, u kojoj je živela sa sinom Markom.

Starica se policajcima najpre pravdala da je spavala i da ne zna šta se desilo Trifunoviću, ali je kasnije u stanici priznala zločin. Dve godine kasnije, 10. decembra 2020., ona se ubila u svojoj kući tako što je zarila sebi nož u srce.

Nekoliko meseci ranije pokušala je to isto kada je popila litar asepsola. Za sobom je ostavila i oproštajno pismo, u kojem je navela da "ne može više da izdrži toliki pritisak pod kojim je konstantno".

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Kuća u kojoj je Coka živela

Zločinu je prethodio dugogodišnji spor između Stojanke i Zorana, jer su bili suvlasnici na placu na kom je Stojanovićeva imala kuću. Trifunović je na tom placu hteo da izgradi zgradu, a baba Coka se tome protivila.

Trifunović je u blizini mesta zločina imao kancelariju. Stojanovićeva je znala da će on tog 2. septembra 2018., oko 7.30 sati, doći na posao. Sa kačketom na glavi i skrivenim pištoljem CZ99 u cegeru, krenula je ka njemu. Čim su se sreli, kod jedne perionice u blizini njene kuće, pucala mu je u nogu, pa u grudi i na kraju ga overila u glavu, a sve to su zabeležile nadzorne kamere.

Uverivši se da je usmrtila Trifunovića, Stojanka se odmah potom vratila u kuću i legla u krevet, kao da ništa nije bilo. Za to vreme, njen sin Marko je spavao i nije znao šta se desilo. Kada im je policija zakucala na vrata, Coka je bila potpuno hladnokrvna, tvrdeći da ništa ne zna.

- Ona se digla iz kreveta, otvorila vrata i sasvim smireno izjavila da je spavala i da ništa nije ni čula, ni videla. Međutim, policajci su došli do njene adrese na osnovu snimaka sa nadzornih kamera, postavljenih u ulici, i saznanja da je odranije poznavala Trifunovića i da su bili u zavadi. Kada su u kući pronašli CZ99, u Markovom vlasništvu, odmah su priveli i nju i njenog zbunjenog sina - objasnio je tada izvor blizak slučaju.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Stojankin sin

Oboma je odmah urađen test parafinskom rukavicom, na osnovu kojeg je utvrđeno da na Stojankinim rukama ima tragova barutnih čestica, dok je kod Marka rezultat bio negativan, pa su ga pustili. Snežana je naknadno priznala da je ubila Zorana. U zatvorskom pritvoru je provela skoro godinu dana, nakon čega joj joj je određen kućni pritvor sa nanogicom. 

Najpre je javnost ovaj zločin oštro osudila, kao i način na koji je jedna starica, bez trunke emocija, ubila čoveka. Ipak, ubrzo se saznala i pozadina, a sa njom je došla i ogromna podrška Stojanovićevoj. Otkriveno je da je Coka dugi niz godina trpela maltretiranje investitora.

Tako su po Beogradu ubrzo osvanuli i prvi grafiti podrške: "Sloboda za Stojanku", a čak je i naziv njene ulice prelepljen papirom na kome je pisalo: "Ulica narodnog heroja Stojanke Coke Stojanović".

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Snimak ubistva

Naknadno je, ipak, protiv nje podignuta optužnica, ali do suđenja nikad nije došlo. Tokom istrage najspornije pitanje je bilo da li je baba Coka bila uračunljiva u vreme zločina. Po svemu sudeći, bila je prava enigma za psihijatre, jer je jedno veštačenje pokazalo da jeste, a drugo da nije.

U Cokinoj medicinskoj dokumentaciji je pisalo da se godinama borila sa depresijom i psihozom, na granici sa šizofrenijom.

Stojanovićeva je, prema priči komšija, u trenutku kada je pucala u Trifunovića bila udovica već 20-ak godina. Uvek je, kako kažu, bila doterana i "držala se visoko".

- Ona je sve do penzije radila u pošti. Rodom je iz Šapca, a pokojni suprug joj je bio advokat. Ovaj plac sa kućicom nasledila je od svekrve, posle smrti supruga. Sin Marko je takođe završio prava, ali ne znam da li se i on bavio advokaturom - kazao je Stojankin prvi komšija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading