NEKE SU JEZIVO PRESUDILE DECI, NEKE PARTNERIMA, A MEĐU OKRUTNIM SRPKINJAMA I UNUKA POZNATOG GLUMCA: Šta se sve krije iza zidina jedinog ženskog zatvora? Žene monstrumi zavile Srbiju u crno

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zločini koji su medijski bili najviše propraćeni i danas su na listi najjezivijih ubistava o kojima se dugo pričalo i pisalo u Srbiji, a činjenica koja ih čini još monstruoznijim jeste to što iza njih stoje žene koje su na svojim rukama nosile krv prolivenu zbog mnogih nedužnih života.

NEKE SU JEZIVO PRESUDILE DECI, NEKE PARTNERIMA, A MEĐU OKRUTNIM SRPKINJAMA I UNUKA POZNATOG GLUMCA: Šta se sve krije iza zidina jedinog ženskog zatvora? Žene monstrumi zavile Srbiju u crno

Foto: E-stock/S. MARIČIĆ, Privatna arhiva

U zločinima na čiji se pomen i danas čovek naježi, neretko su u glavnim ulogama Crne hronike upravo, verovali ili ne, žene - naizgled bezopasne pripadnice lepšeg i slabijeg pola. 

Iako iza ubistava uglavnom stoje muškarci, oni zločini koje su počinile žene nailaze na veća zgražavanja javnosti, počev od onih u kojim su stradala nedužna deca.

Možda iz razloga što u društvu vlada mišljenje da je kriminal najpre fenomen svojstven muškarcima, kriminologija iz tog razloga malo govori o ženama ubicama.

Naime, prema rečima stručnjaka, kada žene ubijaju to najčešće čine hladno, zločine ne planiraju i uglavnom se pre odlučuju za hladna oružja, pre svega za sredstva koja im se nađu pod rukom u trenutku te impulsivne reakcije. 

One su ubile svoju decu i zauvek zavile Srbiju u crno

Priče koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, u svojim glavnim ulogama dele niz monstruma upravo u ženskom obliku. Ovo su priče najokrutnijih žena u Srbiji, a neke od njih osuđene su na doživotnu kaznu zatvora.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Ana Filipović je zajedno sa svojim partnerom, Mališom Jevtovićem, počinila jedan od najjezivijih zločina koji je Srbiju zavio u crno.

Naime, monstrum je silovao malu Katarinu u Zvezdarskoj šumi dok je njena majka sedela u blizini i pušila cigaretu... Nakon svega, doneo je kući krvavu i prljavu, ostavivši je tako da umre u najgorim mukama, dok su njih dvoje večerali.

Ana i njen partner uhapšeni su odmah nakon što je mala Katarina preminula, a sve je otkriveno kada su je doneli u Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" tvrdeći da je devojčica pala sa kreveta.

Poznati kriminolog i psiholog, Dobrivoje Radovanović, za portal Republika, objasnio je zašto neke žene dođu do toga da ubiju svoje dete.

- Postoje krupni faktori kod žena koje su ubile decu, jedna je mentalna poremećenost žene, druga je neželjeno dete, slučajna trudnoća ili trudnoća prilikom silovanja, kao i nemogućnost žene da izdržava dete. U tim slučajevima, nažalost dete se ubija kada je jako malo, jer kasnije se razvija poseban emocionalni odnos sa majkom - ističe kriminolog.

Na pitanje da li su neke majke izgradile narativ da im pomogne da se nose sa kajanjem, Dobrivoje Radovanović kaže:

- U najvećem broju slučajeva to ubistvo je impulsivna reakcija, teška situacija u kojoj se žena nalazi nakon silovanja, užasna su duševna trpljenja kroz koja prolazi žena koja je silovana. Naš zakon ne poznaje duševne boli, već samo fizička oštećenja. Kada se beba rodi, to su uglavnom impulsivne reakcije, nema nikakvog plana. 

Tatjana Lakić Mahud bebi je dala metadon, a kad je preminula - telo je stavila na terasu, u kesu za đubre, a sebi isekla vene. 

Nakon zločina, Tatjana je smeštena u bolnicu "Laza Lazarević" gde je danima dozivala svoje mrtvo dete. Čedomorka je osuđena na 15 godina zatvora, a takođe izrečena joj je i obavezna mera lečenja od droge.

Slađana Stojanović ubila je sina Jovana (3) u Mladenovcu 2012. godine, a prvo je pokušala da ga zadavi, ali ga je onda izbola nožem po stomaku. Kasnije je majka-monstrum izjavila da je nervirao bebin plač.

Slavica Glišić uhapšena je pod sumnjom da je ubila dva novorođena deteta, a onda je priznala da je ubila četvoro svoje novorođenčadi.

Meštani Prevešta prijavili su Slavicu za čedomorstvo nakon njenih brojnih trudnoća i sumnjivih nestanaka dece. Policija je pronašla posmrtna ostatka četiri bebe. Dva u šerpi koja se nalazila u svinjcu, a jedan u samoj kući, dok četvrti nikada nije pronađen. Ipak, komšije tvrde da je Slavica usmrtila sedmoro ili osmoro dece.

Republika

Foto: E-stock/S. MARIČIĆ, Privatna arhiva

 

Žene koje su hladnokrvno presudile partnerima

Kako žene umeju da budu i surovije od muškaraca, usred trpljenja maltretiranja i nasilja, okreću se ka tamnoj strani i rešavaju svoje probleme tako što okrvave ruke.

Dobrivoje Radovanović za Republiku ističe šta je najčešći okidač za ubistvo partnera.

- Žene koje su posle maltretiranja, pijanstva, nasilja, pretnji, i to dugogodišnjeg, ubijaju svoje partnere i to najčešće na spavanju ili dok je muškarac u alkoholisanom stanju. Kažnjene su za to zatvorskim kaznama, ali one nisu toliko visoke kako bi inače bile da nije bilo tog maltretiranja. S druge strane, dešavaju se ubistva u toku odbrane, odnosno prilikom napada i ima ubistava koja čine zajedno sa muškarcima, ali to je jako retko, jer žene su taka po pravilu saučesnici, a ne direktni izvršioci - kaže Radovanović.

U takvim situacijama, ženama se priznaje kao olakšavajuća okolnost ukoliko su trpele nasilje, te kazne nisu toliko visoke kao što bi bile da nema toga.

Ovo su žene koje su na najsuroviji način presudile svojim partnerima, još uvek se nalaze u jedinom ženskom zatvoru u Srbiji, u Požarevcu.

Jasmina Cvetković (Crna Jasmina) dospela je na stranice Crne hronike kada je postala dvostruki ubica. Hicima iz pištolja, ubila je Aleksandra Paunovića (22), zvanog Mali Paun. 

Nakon što je odležala prvobitnu kaznu, nožem je iskasapila momka Milana Tomovića (38). Dala se u beg, međutim uhapšena je 17. oktobra 2014. godine. Crna Jasmina ostaće u zatvoru do 2027. godine.

Marina Bečanović (Krvava Marina) ubila je svog partnera, Petra Petrovića, udarcima motkom u grudi. Ubistvu je prethodila svađa pijanih ljubavnika

Komšije su nakon zločina tvrdile da je Marina navodno poslala poruku Petrovim rođacima u kojoj je napisala: "Završila sam s njim, primite moje saučešće".

Maja Bađikić osuđena zbog četvorostrukog ubistva na salašu nedaleko od Jabukovca.

Davor Pernić, njen partner, osuđen je na 36 godina zbog istog slučaja - ubistva Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53). 

Nada Lazić kuhinjskim nožem ubila dve godine mlađeg supruga Milana. Nada je zarila nož u vrat i na taj način usmrtila supruga na spavanju 2011. godine.

Kako se pisalo, Nada je imala psihičkih problema, a mrtvog Milana zatekle su ćerke u cik zore, pokušavajući da mu pomognu, međutim čoveku nije bilo spasa.

Republika

Foto: Privatna arhiva/Youtube/Facebook

 

Okrutne Srpkinje-monstrumi, jedna od njih unuka proslavljenog glumca

Kako kaže srpski kriminolog, pored ovakvih monstruoznih zločina, postoji i sasvim drugi tip ubistava, kao što su ubistva iz osvete ili neke psihičke povređenosti od strane dužnika. 

- To nije poslednica maltretiranja i posledica stresa, već se uglavnom radi o izvesnom tipu besa, a ne impulsivna reakcija. Ni tada, ubistva koja počine nisu planirana, žene  najčešće koriste sredstva koja joj se nađu pri ruci, uglavnom su to hladna oružja, teški mentalni tvrdi i oštri predmeti. 

Mnoge porodice zavijene su u crno kada su pripadnice lepšeg pola počinile stravične zločine, ovo su samo još neki od slučajeva o kojima se pisalo i pričalo u našoj zemlji.

Kristina Kulčar 2019. godine nožem i vilama ubila svekrvu Iboju Vargu (59) u selu Poljanice kod Bečeja.

Snajka se posvađala sa svekrvom oko ručka, nakon čega je usledio krvavi pir. Prvo je Iboji zarila nož u leđa, a potom oborila na zemlju, zgazila joj na ruke, vilama izbola desetak puta po telu i vratu i iskopala joj oko. Kao da se ništa nije dogodilo, Kristina je posle jezivog zločina uzela decu i nasmejano šetala kroz selo.

O Kristininom agresivnom ponašanju detalje je izneo njen muž, a Kristina je i ranije hapšena, i to zbog brutalnog prebijanja jedne Bečejke, ali i svog sina, koji je u tom trenutku imao samo dve godine.

Jelena Špagović optužena za teško ubistvo devizne penzionerke, a nekadašnje komšinice iz Zemuna, Majde Garović (80) u junu 2019. godine.

Motiv ovog svirepog ubistva bio je dug. Istragom je utvrđeno da je Špagović od Garovićeve pozajmila 2.500 evra, ali joj novac nije vratila. U sudnici Jelena je priznala zločin i do detalja opisala kako je ubila nesrećnu staricu. A inače, Jelenin otac je bio nekadašnji poslanik i predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova.

Teodora Viktorović, glumica i unuka proslavljenog glumca Mihajla Viktorovića, 2015. godine ubila je satarom majku i baku, Ljiljanu i Ivanku Đukić. 

Viktorovićeva je na suđenju priznala zločin i izjavila kako se kaje: "Smatram ih još uvek živima i sanjam ih kao žive. Nije mi lako, to su moje majka i baka, teško mi je zbog svega". Ipak, ona je pred Višim sudom u Beogradu osuđena na 30 godina zatvora.

Nakon što je portal Republika stupio u kontakt sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, došli smo u posed informacija da se trenutno u jedinom ženskom zatvoru u Srbiji, nalazi 270 osuđenica.

- Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu je jedini zatvor za žene na teritoriji Republike Srbije u kome kaznu zatvora i maloletničkog zatvora izdržavaju osobe ženskog pola, nezavisno od visine izrečene kazne, vrste krivičnog dela, povrata, mesta boravka, godina starosti ili državljanstva - navodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Raspon kazni kreće se od nekoliko dana do preko 30 godina, a kako saznajemo, trenutno se u ovom zatvoru nalazi samo jedna osuđenica koja izdržava kaznu zatvora od 40 godina.

Početkom godine zabeleženo je da se u ženskom zatvoru nalazilo 232 žene koje su osuđene na kaznu zatvora, nažalost, do danas ovaj broj je porastao, bilo da je reč o "sitnim" prekršajima ili onim najtežim. Međutim, i pored preduzetih mera, i dalje se dešava da žrtve završe tragično. Pitanje je da li bi ove žene zločin počinile i da je postojalo nešto što bi ih zaustavilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Mirta

27.09.2023 14:59

Nikada neću shvatiti nekoga tko može ubiti dijete. Takve osobe zaslužuju umrijeti u najvećim mukama