NAJNOVIJI IZVEŠTAJ SVETSKIH STRUČNJAKA: Otkriveno odakle heroin stiže na Jadran i ZBOG ČEGA se rute menjaju

Autor: Republika

Hronika

17.07.2023

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Uloga luka i pomorskih linija preko Crnog mora porasla je u poslednjoj deceniji

NAJNOVIJI IZVEŠTAJ SVETSKIH STRUČNJAKA: Otkriveno odakle heroin stiže na Jadran i ZBOG ČEGA se rute menjaju

Foto: youtube.com/Portal CdM

Heroin iz iranskih, pakistanskih i turskih luka stiže direktno u jadranske luke Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Italije i Slovenije, pokazao je novi izveštaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Kako se navodi u izveštaju o uticaju rata u Ukrajini na tržište droge u jugoistočnoj Evropi, pomorska ruta za krijumčarenje heroina, koja uključuje Crnu Goru, od sve većeg je značaja.

- Uloga luka i pomorskih linija preko Crnog mora porasla je u poslednjoj deceniji, sa sve većim zaplenama u turskim, gruzijskim, ukrajinskim, rumunskim i bugarskim lukama između 2015. godine i 2021. godine, što sugeriše da tokovi heroina iz Avganistana i Irana ne prate unapred određene rute već se stalno menjaju. Od posebnog značaja je dodatna pomorska ruta kojom se, obilazeći Balkansko poluostrvo, doprema heroin iz iranskih, pakistanskih i turskih luka direktno u jadranske luke Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Slovenije. Na primer, u slovenačkoj luci Kopar, vlasti su zaplenile 1,2 tone heroina za manje od dve godine, pri čemu se ta supstanca obično isporučuje iz iranskih i pakistanskih luka - piše u izveštaju GI-TOC.

Foto: printscren

Luka Bar

Prethodno istraživanje koje je sproveo GI-TOC ukazuje da cena jednog kilograma kanabisa koji se uzgaja na Zapadnom Balkanu raste u vrednosti od 200–300 evra za svaku pređenu državnu granicu, a maloprodajna cena raste na sličan način.

- Na primer, u januaru 2023. godine, jedan gram kanabisa koji se uzgaja na Zapadnom Balkanu i ulazi u Rumuniju iz Srbije se prodaje za između 7 i 9 eura, ili 30–40 odsto više od prosečne cene u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Iako Ukrajina nije tradicionalno ciljno tržište za kanabis koji se uzgaja u jugoistočnoj Evropi, primenom takve logike na maloprodajnu cenu kanabisa iz jugoistočne Evrope koji se prodaje u Ukrajini, verovatna cena bi bila 8-10 evra po gramu - navodi se u izveštaju.

Kako se ističe, nedavne studije koje je sprovela Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala uz Kancelariju Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokazuju da rat u Ukrajini može da promeni postojeće rute trgovine drogom iz i kroz Ukrajinu i da pogorša nestabilnost koja omogućava trgovinu i proizvodnju droge, uključujući i područja koja nisu direktno povezana ili izložena neprijateljstvima.

Foto: MUP Srbije

Ilustracija

Trauma proistekla iz sukoba takođe može imati uticaj na sadašnje i buduće obrasce upotrebe droga u zajednicama pogođenim ratom, što bi moglo stvoriti nove mogućnosti i domaćim i stranim trgovcima drogom da zadovolje ovu rastuću potražnju, piše u dokumentu.

- Region jugoistočne Evrope predstavlja relativno malo tržište za potrošnju droge i predstavlja samo malu količinu proizvodnje i snabdevanja drogom (prvenstveno kanabisa) na tržištima EU. Međutim, njegova strateška lokacija između Istoka i Zapada – i blizina sukoba u Ukrajini – može značiti da je posebno izložen efektima rata na modus operandi švercera i ruta za šverc kroz region - navedeno je u izveštaju.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading