ROBIJAŠI UMETNIČKE DUŠE! Nagrađeni najtalentovaniji pisci iza rešetaka!

Autor:

Hronika

21.05.2023

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na smotru čija je tema "U ogledalu" pristiglo je ukupno 277 radova u kategorijama proze i poezije čiji su autori osuđenici, njih 179, iz 22 ustanove.

ROBIJAŠI UMETNIČKE DUŠE! Nagrađeni najtalentovaniji pisci iza rešetaka!

Foto: MUP, Pixabay.com

Kazneno-popravni zavod za maloletnike u Valjevu još jednom je bio domaćin završnice osuđeničkog literarnog stvaralaštva, ovoga puta - 18. Republičkog festivala.

Na smotru čija je tema "U ogledalu" pristiglo je ukupno 277 radova u kategorijama proze i poezije čiji su autori osuđenici, njih 179, iz 22 ustanove - srpskih kazneno-popravnih zavoda, okružnih zatvora, Vaspitno-popravnog doma Kruševac i Specijalne zatvorske bolnice.

Prvu nagradu festivala u kategoriji proze dobio je rad "U ogledalu" autorke B. I. iz Kazneno popravnog zavoda za žene Požarevac, dok je najbolji u kategoriji poezije bio rad "Moderna poezija uličnog umetnika", čiji je autor J. O. iz KPZ Požarevac.

Drugonagrađeni u oblasti proze je rad "Podela" autora V. R. iz KPZ Požarevac, a treća nagrada pripala je radu "Retrovizor" autora L. D. takođe iz KPZ Požarevac.

Drugo mesto u kategoriji poezije osvojio je rad "Izgubljeni stranac" autora M. S. iz KPZ Požarevac, a treće rad "Vreme" autora Č. M. iz KPZ Kragujevac.

Svi nagrađeni dobili su predviđeni novčani iznos, knjigu i diplomu, dok je i određeni broj proznih i poetskih radova pohvaljen i njihovim autorima pripale su knjige i diplome.

"U ogledalu tražim sebe kakva sam nekada bila"

B. I, osuđenica na izdržavanju kazne u KPZ Požarevac, dobitnica prve nagrade za prozu, ponovila je prošlogodišnji uspeh, kada je takođe trijumfovala na ovoj smotri.

U razgovoru sa novinarima pre uručenja priznanja izjavila je da je njeno ovogodišnje delo "U ogledalu" posvećeno stalnoj nepravdi koju nosi siromaštvo, borbi siromašnog čoveka da ostvari svoje snove i ljubavi i pomoći koju očekuje...

- Trenutno živim jako siromašno, u duhovnom siromaštvu, a u ogledalu tražim sebe kakva sam nekada bila - rekla je B. I.

Treću nagradu za prozu dobio je L. D, osuđenik u KPZ Požarevac, koji kaže da je pisao i čitao ceo život i da je to nastavio i u ovim uslovima, utoliko pre što na taj način uspeva da se nekako odvoji od zatvorske realnosti.

Uveren je da su okolnosti u kojima se nalazi i više vremena koje je imao na raspolaganju doprineli da rad bude bolji nego što bi bio da ga je pisao na slobodi.

- Inspiracija mi je bila ljubav, svaki rad je u neku ruku autobiografski, takav je i ovaj. Posvećen je mojoj bivšoj ljubavi, možda i budućoj, ako bude sreće - iskren je bio L. D, autor trećenagrađenog proznog rada "Retrovizor".

Nagrađeni da nastave da pišu

Željko Obrenović, predsednik žirija koji je ocenjivao radove osuđenika iz cele Srbije, ističe da je bio iznenađen i fasciniran njihovim kvalitetom. Uveren je da bi autori prvih deset proznih i poetskih tvorevina prezentovanih na ovom festivalu trebalo da nastave da se bave pisanjem.

- Tema "U ogledalu" izuzetno dobro i precizno je odabrana. Motiv ogledala autori su upotrebili na različite, poprilično kreativne načine, od najobičnijeg zatvorskog, metalnog, zabrljanog ogledala, do retrovizora kroz koji oni posmatraju svoju prethodni život i ono što ih je dovelo do toga gde su sad - ukazao je Obrenović.

Valjevski festival je ove godine obeležio punoletstvo, redovno na njega pristiže oko 300 osuđeničkih radova, podseća Nataša Stevanović, načelnica Službe za tretman u KP zavodu za maloletnike u Valjevu. Ona smatra da je vrlo važno da segmenti kulture, literarnog i likovnog stvaralaštva, sporta budu zastupljeni i u ovakvim uslovima, gde se izdržavaju kazne...

- Ako čoveka posmatrate kroz tu prizmu njegovih aktivnosti u ovakvim uslovima, onda možete da vidite kakav je u takmičenju, kako prihvata nagradu, kako podnosi poraz i da na taj način pokrenete promene kod osuđenika koje su značajne za izvršenje kazne, sve sa ciljem da broj povratnika bude što manji - poručila je Nataša Stevanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading