POČINJE LOV NA BLAGO ZEMUNSKOG KLANA: Jedna od najvećih misterija i dalje nerasvetljena

Autor:

Hronika

08.03.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milioni evra, zlato i nakit zakopani u kovčezima nisu nađeni tokom istrage, podseća bivši obaveštajac Boža Spasić.

POČINJE LOV NA BLAGO ZEMUNSKOG KLANA: Jedna od najvećih misterija i dalje nerasvetljena

Foto: Profimedia, Privatna arhiva, Printscreen

Izlaskom iz zatvora Dušana Krsmanovića posle odsluženih 20 godina kazne, ponovo je u žiži jedna od najvećih misterija "zemunskog klana". Gde su novac i dragocenosti koje su članovi klana oteli od žrtava ili stekli u trgovini drogom, pitanje je koje je do danas ostalo bez odgovora. Vođe nekadašnjeg "zemunskog klana" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum zakopali su 22 miliona evra i više od 10 kilograma zlata u okolini Surčina uz auto-put, blizu beogradskog aerodroma. To blago još nije nađeno.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

Dobro obavešteni izvori tumače da je ova grupa kriminalaca od kojih su neki još u zatvoru izuzetno povezana i da taj novac svakako neće završiti u rukama samo jednog od njih ili nekog iz spoljašnjeg kruga ko je izmakao pravdi.

S tim se slaže i bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić.

ŠUMA PORED AUTO-PUTA

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Zoran Đinđić

- Veruje se da su nakon ubistva Zorana Đinđića "zemunci" u kovčezima zakopali velike sume novca, zlata, dijamanata i nakita. "Zemunci" koji nisu osuđeni na doživotne kazne jedan po jedan će polako izlaziti s robije. Moguće je i da su napravili dogovor da onaj koji prvi izađe preuzme taj plen i podeliće ga s porodicama tih mafijaša. Biće tzv. računovođa, dok se ostali nalaze u zatvoru. Ako ga ne nađe prvi, onda će i ostali "zemunci" nakon odsluženja svojih kazni krenuti u lov na "martovsko blago", kako je ranije nazvano jer se sve dešavalo u martu. I atentat na premijera Đinđića i akcija "Sablja"... "Zemunci" nemaju razlog da razbiju jedinstvo ni posle 20 godina jer nisu jedan drugog odavali, a nisu ni ratovali. Inače, taj plen tokom istrage nije pronađen ni kod jednog policajca koji je bio osumnjičen niti kod drugih bandi - istakao je Spasić za Republiku.

O zakopanim milionima prvi je progovorio Aleksandar Simović još 2007, a zatim 2011. i njegov brat Miloš, koji je tada tužilaštvu ponudio da otkrije gde je ono zakopano.

- Miloš tvrdi da je s bratom Aleksandrom u šumi pored auto-puta u vrećama zakopao 22 miliona evra, koje im je na čuvanje dao Spasojević. Pored para, zakopali su i više od 10 kilograma zlatnika. Lokacija na kojoj se nalazi zakopano blago nije otkrivena iako je bilo pokušaja - rečeno je tada izvoru bliskom istrazi.

Ko su Šiptar i Kum

- početkom devedesetih došli u Beograd iz sela Retkocer i Donji Gajtan (opština Medveđa)

- bavili se sitnim kriminalom

- za desetak godina formirali ozloglašenu mafijašku grupu

- klan izvršio više od 30 ubistava, desetak otmica, prodao na tone droge

- organizovali ubistvo premijera Zorana Đinđića

VUK PLATIO GLAVOM

Zbog ovih para svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zoran Vukojević Vuk otet je 3. juna 2006, mučen, pa zapaljen i bačen pored auto-puta nedaleko od beogradskog aerodroma. "Zemunci" su ga brutalno ubili samo zato što je od Spasojevića lično dobio na čuvanje 3,7 miliona evra i zato što im nije odao gde se nalaze te pare, kao ni ostatak čuvanog novca.

Postoji nekoliko teorija o tome šta se desilo s ogromnim parama "zemunskog klana". Osim tvrdnji da je veliki deo potrošen na bahaćenje pripadnika ove kriminalne grupe, istrage pokazuju da je on zaista zakopan u području surčinskog naselja Radiofar.

Republika

Foto: printscreen

Mile Novaković

Bivši šef UKP Mile Novaković, koji je vodio istragu o ubistvu premijera Zorana Đinđića, svojevremeno je izjavio da su pare "zemunaca" negde zakopane zbog logike kojom se vodio ceo klan.

- Pravilo "zemunaca" bilo je da, ako ne znaš šta ćeš s parama koje ne bi odmah potrošio, ti ih zakopaj! Znalo se da su oni sve svoje vrednosti čuvali na taj način, to je bila ta neka njihova "seljačka logika" da je najsigurnije čuvati pod zemljom. Tako je i ostala priča da je velika većina nepotrošenih para ostala kod Zorana Vukojevića Vuka, kog su posle otmice "zemunci" mučili, pa likvidirali, a on im nije rekao gde je sakrio deo bogatstva - ispričao je Novaković.

Trojica na slobodi

Dušan Krsmanović nije prvi osuđeni za učešće u ubistvu premijera Đinđića koji je izašao iz zatvora. Prethodno je osmogodišnju kaznu odslužio Saša Pejaković Pele (47), bivši pripadnik JSO koji je bio osuđen zbog pomaganja ubicama premijera i prvi osuđenik koji je izdržao kaznu za ubistvo predsednika srpske vlade. On je na slobodu izašao u martu 2013. I Željko Tojaga Žmigi (47), bivši pripadnik "crvenih beretki", izašao je iz zatvora polovinom aprila 2018. jer je odslužio kaznu od 15 godina zbog pokušaja ubistva premijera kod Beogradske arene 21. februara 2003.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading