UZ POMOĆ JEDNOG DUGMETA JE KONTROLISAO SKAJ: Sve o mafijaškim aplikacijama - Srđan Lalić nalazio Škaljarce uz pomoć klika, pa se pripremala egzekucija!

Autor:

Hronika

19.12.2022

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optuženi za najteža krivična dela koristili su aplikacije za koje su mislili da policija ne može da prati i preko njih dogovarali najteža krivična dela.

UZ POMOĆ JEDNOG DUGMETA JE KONTROLISAO SKAJ: Sve o mafijaškim aplikacijama - Srđan Lalić nalazio Škaljarce uz pomoć klika, pa se pripremala egzekucija!

Foto: Tanjug/Rade Prelic, Youtube, MUP

Velja Nevolja, Srđan Lalić, Skaj aplikacija

Kriminalci i njihovi saradnici do prošle godine bili su potpuno uvereni da njihovu komunikaciju preko plaćene Skaj aplikacije ne može niko da kontroliše i prati, do te mere da su preko nje razmenjivali planove, detalje, ali i fotografije prljavih poslova, uključujući čak i ubistva.

Najdalje su u tome otišli pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su preko Skaja razmenjivali i fotografije izmasakriranih i ubijenih žrtava. Međutim, hapšenje ne samo ove, već kriminalnih grupa širom sveta u prethodnih godinu dana, pokazala su da su od 2021. evropske policije pratile sve njihove komunikacije.

Glavni za Balkan

Tek nedavno, pripadnik Belivukove grupe Srđan Lalić, koji je u međuvremenu postao svedok-saradnik, otkrio je da je on bio glavni distributer za Balkan za Skaj, ali i da to nije jedina aplikacija koja je korišćena za "tajnu" komunikaciju.

- Krajem 2018. putem oficijalne stranice Skaj sam podneo zahtev da budem distributer, odnosno partner. Stupio sam u kontakt sa rukovodstvom Skaja - otkrio je glavni distributer Skaja, optuženi svedok Lalić.

Do detalja je objasnio da je u početku Skaj aplikacija podržavana samo na "blekberi" telefonima, kasnije i "nokiji" sa android sistemom, ali da je od 2019. funkiconisao na "ajfonu" i gugle piksel telefonima.

Kako je naveo svedok-saradnik, svaki Skaj je imao korisničko ime, koje se moglo menjati u svakom trenutku. Skaj aplikacija, kako je objasnio, funkcionisala je na kartici sa jedne holandske i jedne američke mreže.

U našoj mreži, te kartice su funkcionisale na dva mobilna opertera, a korisnici su plaćali da koriste aplikaciju za koju su bili uvereni da je "neprobojna" za domaće i strane službe. Kako se ispostavilo, koristili su je i pripadnici škaljarskog, kao i kavačkog klana, a Lalić je kao distributer imao mogućnost da recimo, ako neko bude uhapšen, jednim klikom na sajtu na kom je vodio naloge ugasi telefon i obriše sve sa njega, kako policija ne bi mogla da ima uvid u sadržaj. Osim toga, mogao je da otkrije i zemlju u kojoj se neko nalazi, što je korišćeno da bi se locirali suparnici i ubili.

- Takođe sam koristio i Eko čet, koji je bio najveća konkurencija Skaju. Te dve aplikacije su mogle da razmenjuju poruke, ali je to kasnije zbog sigurnosti ukinuto - priznao je na suđenju.

Foto: Pritnscreen TV Pink

Srđan Lalić i Velja Neovlja

"Sigurna platforma"

Slično je bilo i sa aplikacijom Anom, zbog koje je "palo" više stotina kriminalaca širom sveta. Ispostavilo se da je "sigurnu platformu" za dopisivanje zapravo napravio FBI i da je upravo ova američka služba sve vreme nadgledala dopisivanje ljudi iz kriminalnog miljea.

- Anom je zapravo bio naslednik Skaja. Naime, kada je Skaj ugašen podzemlju je trebala nova aplikacija i tako se došlo na ideju da im se ponudi jedna takva - objašnjava sagovornik i dodaje da je u maju prošle godine Srbija bila u top pet zemalja u kojima se koristio Anom za dopisivanje, piše Kurir.

Mejlovi, Proton i pisanje u draftu

Kao jedan od "sigurnih" načina dopisivanja i dogovaranja kriminalnih aktivnosti, osim telefonskih aplikacija, mafijaši u Srbiji navodno koriste i Proton mejl. Navodno, njegovu "bezbednost" koriste najčešće dileri droge.

- Tokom suđenja kriminalnoj grupi Darka Šarića, ispostavilo se da su pripadnici koristili i najobičniji imejlove za dopisivanje, međutim, daleko interesantnije otkriće je da je kriminalna grupa na čelu sa pokojnim Slobodanom Šaranovićem i Milošem Delibašićem, koja je osuđena za ubistvo Nikole Bojovića funkcionisala na taj način što imejlove nisu slali jedan drugom, već su koristili zajedničku šifru za jedan mejl. Onaj ko bi hteo da ostavi poruku, napisao bi je i smestio u odeljak u kom se čuvaju neposlati i nedovršeni mejlovi, a primalac bi je pročitao, a potom obrisao - objašnjava sagovornik.

Inače, tokom suđenja je optuženi svedok Miloš Vojinović rekao da su koristili mejl Marinko Rokvić, a da je šifra bila "more".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading