HAOS U SUDNICI! BELIVUK BURNO REAGOVAO: Stražari morali da ga smiruju - Lalić stao na žulj Velji Nevolji!

Autor:

Hronika

29.11.2022

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom izlaganja Srđana Lalića, jedan od sudskih stražara je opomenuo Veljka Belivuka.

HAOS U SUDNICI! BELIVUK BURNO REAGOVAO: Stražari morali da ga smiruju - Lalić stao na žulj Velji Nevolji!

Foto: Pritnscreen TV Pink, E-stock, Tanjug

Srđan Lalić o Belivuku i Miljkoviću

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastaveno suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe pod vođstvom Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, i Marka Miljkovića, zvanog Mare Mesar.

Suđenje je nastavljeno ispitivanjem svedoka okrivljenog Srđana Lalića, koji govori o detaljima vezanim za "Skaj" aplikaciju. 

Tokom izlaganja Srđana Lalića, jedan od sudskih stražara je opomenuo Belivuka, koji je dizao ruke i burno protestvovao zbog onoga što je govorio okrivljeni saradnik.

Da podsetimo, Srđan Lalić je otkrio sve o "Skaj" aplikaciji i telefonima koje je koristio klan Belivuk-Miljković, ali i "kavački klan" pod vođstvom Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

- Prvi put sam "Skaj" dobio pre ubistva na šinama, dobio sam ga od Belivuka i posle ubistva sam ga uništio. Posle sam 2018. uzeo drugi. Od 2018. sam postao distributer. Takođe sam koristio i "eko čet", koji je bio najveća konkurencija "Skaju". Te dve aplikacije su mogle da razmenjuju poruke, ali je to kasnije zbog sigurnosti ukinuto. Krajem 2018. putem oficijalne stranice "Skaj" sam podneo zahtev da budem distributer, odnosno partner. Stupio sam u kontakt sa rukovodstvom "Skaja", razmenili smo pin kodove i komunicirali preko "Skaja - naveo je Lalić i dodao:

- Kada sam postao distributer skaja dobio sam pristup skaj akademiji i razvio sam mrežu klijenta. 

Kada su postigli dogovor otvorio je firmu i, kako je naveo, u leto 2019. tu firmu je preneo na drugu osobu, jer im je trebala čista firma za registraciju kamiona kojima bi transportovali drogu.

- Čovek s kojim sam komunicirao, Bin, rekao je da u "Skaju" radi više od 70 ljudi i da imaju oko 800 saradnika. Dobio sam svoj portal koji je koristio za otvaranje novih naloga i gašenje. Kasnije sam dobio nalog za "Skaj akademiju", na kojoj sam obučavao nove saradnike. Takođe sam dobio i šifru kojom sam u cilju promocije dovodio nove klijente, neke sam dobio i od "Skaj" menadžmenta koji su mi prosledili klijente. "Skaj" je podržavan u početku samo na "blekberi" telefonima, kasnije sa "nokiom" sa android sistemom, ali je to ukinuto 2019. godine, kasnije je bio "blekberi" sa android operativnim sistemom, "Iphone" i google piksel. Ja sam uglavnom prodavao "Iphone." Instalacija se vršila tako što se uređaj apdejtuje na poslednju verziju, potom se resetuje i usmeri na skaj server. Uređaj počinje da funkcioniše, server ima administraciju nad uređajem, posle se ručno podese aplikacije i na posletku se instalira "Skaj" - objasnio je sistem funkcionisanja skaja.

Kako je naveo svedok saradnik, svaki "Skaj" je imao korisničko ime, koje se moglo menjati u svakom trenutku.

- Poslednja stavka je stavljanje SIM kartice, holandska KPM i koštala je 14 evra i američki TNT čija je cena bila 9 evra - detaljno je prvi put objasnio kako je "Skaj" funkcionisao.

U našoj zemlji, kako je dodao, "Skaj" je funkcionisao na dva mobilna operatera. Kartice je slao kontakt iz skaja, iz Nemačke.

- Poručivao sam prvo 10 pa 30 do 50 kartica, pa posle 100. Slao mi je brzom poštom. Naručivanje se vršilo putem beleške, koje smo svi agenti posedovali. Što se tiče prodaje "skaja", cena je bila 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca, to su bile neke minimalne cene, 250 evra za nedelju - naveo je on tvrdeći da su to bile cene koje je diktirala "skaj" kompanija.

- U jednom momentu sam bio reprezent za Balkan, imao sam više agenata. Za Beograd su sa mnom sarađivali Ilija Kovačević, Balkan skaj - naveo je on i rekao da je mrežu imao u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Švajcarskoj, Sloveniji, Nemančkoj, Severnoj Makedoniji.

Foto: St/N. Pančić, Pritnscreen TV Pink, E-stock, Tanjug

Velja Nevolja, Marko Miljković, Srđan Lalić

- Uoči hapšenja sam imao 1.250 aktivnih korisnika, imao sam oko 400 kontakata sa kojima sam sarađivao. Ja sam ih prodavao, poznanicima , članovima ove grupe, svima na stadionu za 950 evra. Prodao sam i Zviceru, Živkoviću, Vujotiću, i ostalima iz kavačkog klana.

O svim prodajama, kako je naveo, vodio je eksel tabele koje i dalje postoje u računaru koji mu je zaplenjen.

- U njemu imam sve podatke, ko je naručio, kome sam prodao, za koliko - otkrio je Lalić da ima sve tajne o "skaju" u regionu.

Srđan Lalić potvrdio je da je kupovao i bitkoine i da je i njima plaćao "Skaj".

- Što se tiče portala kom sam imao pristup, početkom 2020. godine sam uvideo da na "skaju" mogu da vidim u kojoj se zemlji trenutno nalazi "skaj." Rekao sam to Živkoviću, odmah mi je prosledio da proverim gde su Kožar i Hodži, i za još desetak ljudi. Dobio sam povratnu informaciju da su na mreži kozmo, to je bio ključni trag za njihovo pronalaženje, jer su svi mislili da su napustili Grčku posle ubistva u Atini. Za to mi je obećao kilogram kokaina ali mi nije isplatio - otkrio je Lalić.

- U decembru 2020. godine sam imao uvid u oko 3.500 fotografija na Miljkovićevom telefonu, vršio sam mu transfer da ih sačuva u slučaju da izgubi telefon, ili u slučaju hapšenja, jer se u tom slučaju telefon "prži", pokreće se daljinska komanda koja uništava sav sadržaj na "Skaju", koji onda nestaje nepovratno - objasnio je Lalić.

Inače, Alan Kožar i Damir Hodžić ubijeni su na Krfu u julu 2019., nekoliko meseci pošto su u Atini ubijeni njihovi saradnici, pripadnici škaljarskog klana Igor Dedović i Stevan Stamatović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading