SILOVATELJU IGORU NAREĐENO VEŠTAČENJE! Odlučivaće koliko je opasan po okolinu, a evo i do kada će biti iza rešetaka!

Autor:

Hronika

04.10.2022

05:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Serijski silovatelj Igor Milošević ostaje iza rešetaka sve dok psihijatri ne budu odlučili koliko je opasan po okolinu. On će najverovatnije biti upućen u neku od zatvorskih duševnih bolnica

SILOVATELJU IGORU NAREĐENO VEŠTAČENJE! Odlučivaće koliko je opasan po okolinu, a evo i do kada će biti iza rešetaka!

Foto: ST.V. Lukić

Serijski silovatelj Igor Milošević (44), koji je u petak uhapšen zbog pretnji silovanjem novinarkama Informera, trebalo bi uskoro da bude upućen na psihološko-psihijatrijsko veštačenje kako bi se utvrdilo da li je i dalje opasan po okolinu!

Nakon veštačenja, manijak će najverovatnije biti upućen u neku od zatvorskih duševnih bolnica, do daljeg.

Tužilac bira

Milošević je, inače, u nedelju saslušan u Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je naložilo da se uzmu iskazi od novinarki Informera kojima je manijak tokom intervjua otvoreno pretio da bi mogao da ih siluje samo ako to poželi. Takođe, naloženo je saslušanje svedoka, nakon čega će Milošević, po nalogu tužilaštva, biti upućen na psihijatrijsko veštačenje.

Profesor Milutin Nenadović, neuropsihijatar i sudski veštak, kaže da uslove veštačenja postavlja tužilac.

- To znači da tužilac mora da naznači šta je tačno potrebno utvrditi veštačenjem, ili može da traži da se stručno lice ili ustanova izjasne po pitanju ukupnog mentalnog zdravlja osobe za koju je naloženo veštačenje - objašnjava Nenadović i dodaje:

Sud tada određuje psihijatra sa stalne liste sudskih veštaka, a moguće je odrediti da taj posao urade i specijalizovane ustanove, poput bolnice "Dr Laza Lazarević", Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije ili Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. Stručnjaci zatim obavljaju veštačenje određene osobe i izjašnjavaju se o zdravstvenom stanju i mogućim poremećajima.

Sagovornik objašnjava da se ne može unapred reći koliko će veštačenje trajati, bez obzira na to da li ga obavlja pojedinac ili komisija, iako tužilac najčešće traži da se to uradi u nekom određenom vremenskom roku. Međutim, u nekim slučajevima taj rok je potrebno produžiti.

Što se tiče trajanja veštačenja, to je individualno, od slučaja do slučaja. Neki put je moguće utvrditi psihičke poremećaje za samo nekoliko sati, i to posle jednog ili dva razgovora sa osobom koja se veštači, ali je u pojedinim slučajevima za to potrebno nekoliko meseci - napominje Nenadović za Informer.

Dobrivoje Radovanović, klinički psiholog, kaže da brzina kojom će biti urađeno veštačenje Miloševića zavisi i od samog veštaka i njegove stručnosti.

- Milošević je ranije bio veštačen i tada je proglašavan uračunljivim, ali posle dužeg vremena provedenog u zatvoru mogao je psihički da oboli i sada je na veštacima da utvrde da li je to tako. Dobar stručnjak može i u podužem razgovoru da utvrdi da li je neko duševno oboleo. Ukoliko se utvrdi da je u pitanju duševno obolela osoba, onda se izriče mera lečenja koja nema određeno vreme trajanja. Preciznije rečeno: ta mera traje sve dok ta osoba ne bude proglašena za psihički zdravu - objasnio je Radovanović, i podsetio na jedan davnašnji slučaj, kada je navodno izlečeni pacijent ubio zubarku u zatvorskoj bolnici:

Bilo je to pre više od 30 godina... Imali smo slučaj osobe koja je lečena u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u CZ-u. Počinio je neko krivično delo, proglašen je neuračunljivim i naloženo je lečenje. Posle nekoliko godina on je pokazao napredak i čak mu je dozvoljeno da pomaže stomatologu u ordinaciji. Prao je instrumente, čistio ordinaciju... Čoveka su proglasili zdravim i trebalo je da ga puste kući, a on je iznenada, i bez povoda, ubio zubarku u toj istoj ordinaciji!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading