NJIMA ČETVORICI JE DO SADA IZREČENA DOŽIVOTNA KAZNA U SRBIJI! Evo zbog čega su završili u zatvoru

Autor:

Hronika

16.09.2022

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je danas izrečena poslednja u nizu, četvrta kazna doživotnog zatvora. Osuđen je rumunski državljanin V.J. koji je, nakon pokušaja silovanja, izbo, a zatim i prerezato vrat starici R.K. (87) iz sela Rečca kod Požarevca.

NJIMA ČETVORICI JE DO SADA IZREČENA DOŽIVOTNA KAZNA U SRBIJI! Evo zbog čega su završili u zatvoru

Foto: ST/N. PANČIĆ,ilustracija

Ubice iza rešetaka

U Srbiji se kazna doživotnog zatvora primenjuje od 1. decembra 2019. godine, a prethodne tri izrečene su za najsvirepije zločine koji su svojevremeno potresli čitavu zemlju.

Prva presuda Malčanskom berberinu (2021)

Prva presuda doživotne kazne zatvora izrečena je Ninoslavu Jovanoviću iz sela Malča poznatijem kao Malčanski berberin za otmicu i zlostavljanje dvanaestogodišnje devojčice u januaru 2021. godine.

Jovanović je pre tog dela već proveo 22 godine u zatvoru, a nakon izlaska iz zatvora, presreo je devojčicu na putu do škole 20. decembra 2019. godine.

Zatočenu ju je držao 10 dana tokom kojih se iživljavao nad njom, a sudije su smatrale da je bio svestan da joj nanosi teške telesne povrede.

Za otmicu je dobio 11 godina, dok je za silovanje dobio doživotan zatvor, pa je presuda objedinjena i preinačena u doživotnu kaznu zatvora.

Malčanski berberin umro je 7. jula 2022. godine u Kazneno-poporavnom zavodu u Požarevcu gde je i služio kaznu. Kako je obducent kasnije rekao, radilo se o prirodnoj smrti.

Druga presuda za ubistvo devojke u Novom Sadu (2021)

Druga kazna doživotnog zatvora izrečena je Dejanu Daboviću (30) iz Herceg Novog, inače bivšem vaterpolisti, zbog ubistva bivše devojke Dušanke Jocović (25) u Novom Sadu, krajem 2019. godine.

Dabović je osuđen u avgustu 2021. godine, jer je izvršio teško ubistvo iz bezobzirne osvete bivše devojke nakon što je prekinula dugogodišnju emotivnu vezu. Takođe, sudilo mu se i za razbojništvo koje je počinio dan pre ubistva.

On je nesrećnu devojku sačekao ispred zgrade u naselju Grabovica, nakon čega su se posvađali, a zatim ju je pretukao i izbo nožem po rukama, vratu i grudima.

Zapalio ženu, pa dobio treću doživotnu kaznu (2021)

Treća kazna doživotnog zatvora izrečena je u aprilu ove godine Radomiru Blagojeviću (52).

Radomir je 13. jula 2020. u Surčinu polio benzinom Zoricu Kalinić koja je umrla od zadobijenih opekotina 2. i 3. stepena dva dana nakon nemilog događaja.

Blagojević je, prema optužnici,  13. jula 2020. godine žrtvu čekao u hodniku zgrade u kojoj je živela.

Kada je Zorica zakoračila u ulaz zgrade u kojoj je stanovala, krenuo je za njom i nakon kraće rasprave i njenog odbijanja da ga pusti u stan, on ju je, dok je bila okrenuta leđima od njega, polio motornim benzinom iz kanistera koji je unapred pripremio, i zapalio.

Četvrta izrečena Rumunu za pokušaj silovanja i ubistva starice (2022)

Apelacioni sud u Kragujevcu, nakon žalbe Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu, izrekao je kaznu doživotnog zatvora V.J. koji je kuhinjskim nožem ubio ženu R.K. (87) u selu Rečca kod Požarevca.

V.J. je živeo u njenom komšiluku i upao joj je u kuću sa namerom da je siluje, ali, kako se branila, izbo je nožem.

Kod sebe je imao nož za klanje svinja i ušao je dok je spavala i naredio joj da skine odeću. Kada je počela da se brani, ubadao je u stomak i grudi, a zatim joj prerezao vrat.

Kazna uvedena nakon ubistva Tijane Jurić

Doživotna kazna zatvora uvedena je izmenama Krivičnog zakonika u decembru 2019.

Ministarstvo pravde usvojilo je u maju te godine predlog Fondacije Tijane Jurić, koja nosi ime po petnaestogodišnjoj devojčici koja je silovana i ubijena, da se u krivična dela sa najstrožim zaprećenim kaznama ubroje teško ubistvo, silovanje, obljuba nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem sa smrtnih ishodom.

U novom Krivičnom zakoniku su dve novine: uvođenje kazne doživotnog zatvora sa mogućnošću uslovnog otpusta posle 27 godina izdržane kazne, a zatim i doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta za „najsvirepija krivična dela".

Uslovni otpust se prema članu 46 ovog dokumenta ne može dati za krivična dela: teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom položaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading