MONSTRUMOVI AKADEMCI: Velja Nevolja deliio FALŠ DIPLOME biznismenima, sportistima, političarima...

Autor:

Hronika

18.03.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 500 klijenata moralo mafijašima da plati za lažno zvanje između 6.000 i 7.000 evra.

MONSTRUMOVI AKADEMCI: Velja Nevolja deliio FALŠ DIPLOME biznismenima, sportistima, političarima...

Foto: Starsport

Vođa najmonstrouznijeg srpskog klana Veljko Belivuk preko mafijaških kombinacija završavao je falsifikovane diplome policajcima koji su zahvaljujući tome rapidno napredovali u službi ili nezasluženo ostajali na mestima za koja nisu imali ni znanje ni zvanje, saznaje Srpski telegraf.

Za od 6.000 do 7.000 evra Belivuk je policajcima najlakše dobavljao diplomu privatnog fakulteta za menadžment u Sremskim Karlovcima pri Univerzitetu "Union - Nikola Tesla", ali i drugih, čak i državnih fakulteta za malo veću sumu.

- Visokoobrazovani policajci s Veljinom diplomom postajali su tako pijuni kriminalnog klana na duge staze budući da ih je njihov vođa imao u šaci. Belivuk je mnogim velikim facama iz policijskih struktura po svim nivoima prodao diplome. Verujem da je završio najmanje 500 takvih sertifikata - kaže izvor Republike upoznat sa slučajem.

Republika

Foto: Printscreen

 

Zanimljivo je da je jedan od članova klana Belivuk-Miljković Aleksa Dunjić, koji se tereti za otmicu, "završio" baš ovaj fakultet.

Veljinim diplomama okitilo se više političara, mnoštvo službenika UKP, SBPOK, granične i saobraćajne policije, SAJ i mnogo biznismena, što je takođe predmet opsežne istrage državnih organa otvorene i pre velikog hapšenja 17 osoba u Novom Sadu u novembru prošle godine. Policija je s posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsila trojicu policajaca Lj. N. (43), D. S. (30) i D. M. (50) i troje zaposlenih na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima, uz 11 osoba, dok je još protiv dvoje podneta prijava u redovnom postupku zbog sumnje da su učestvovali u falsifikovanju fakultetskih diploma, kako je tada saopštio MUP.

Fakultet: Istraga još nije okončana

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta za menadžment (FZM) Sremski Karlovci prof. dr Nenad Marković potvrdio je za Srpski telegraf da je u novembru uhapšen dekan s dve službenice.

- Dekan našeg fakulteta Goran Kvrgić i dve radnice iz studentske službe su privedeni kada je osumnjičeno ukupno 19 osoba za falsifikovanje diploma. Protiv njih se trenutno vodi istraga i njihov status na fakultetu je u stanju mirovanja, kako će i biti do okončanja istrage. Mi kao fakultet smo dostavili svu dokumentaciju koju je VJT Novi Sad tražilo. Ukoliko troje zaposlenih s fakulteta budu optuženi po završetku istrage, više neće biti deo našeg kolektiva - rekao je Marković uz napomenu da se niko s fakulteta ne sme izjašnjavati o ovom slučaju dok istraga traje.

Na spisku uhapšenih našao se i političar i bivši policajac Trivun Ivković, koji je bio upravni KPZ Sremska Mitrovica do oktobra 2000. Ivković se tereti da je s još dvoje saradnika N. S. i A. K. posredovao uz novčanu nadoknadu između dekana i lažnih studenata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

MUP je dalje precizirao da je s pomenutog fakulteta slobode lišen G. K. (48) pod sumnjom da je od januara 2020. do marta 2021, koristeći službeni položaj, pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist od oko 960.000 dinara. Dvoje zaposlenih na istom fakultetu A. K. (28) i M. A. (35) terete se da su od upisa na studije do sticanja diplome kandidate vodili kao prisutne iako nisu bili ni na nastavi ni na ispitima.

Istog dana kad je MUP izdao ovo saopštenje oglasio se i Univerzitet "Union - Nikola Tesla" demantujući da su G. K., A. K. i M. A. zaposleni u njihovom univerzitetu, navodeći da se radi o fakultetu iz Sremskih Karlovaca koji je odvojeno pravno telo.

Republika

Foto: Republika

 

Hrkalovićevoj produžen pritvor

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, optuženoj za trgovinu uticajem, za šta joj preti pet godina zatvora. Pritvor joj je produžen zbog opasnosti od bekstva.

Njoj je 2. marta trebalo da počne suđenje, ali je odloženo jer je dva dana pre toga otkazala punomoćje dotadašnjim advokatima i angažovala novog branioca Vladimira Đukanovića, koji je tražio dodatno vreme za upoznavanje s predmetom i pripremu odbrane. S Hrkalovićkom su optužena i dvojica bivših policijskih funkcionera, bivši načelnik odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading