OVAKO JE SRBIJA POSTALA KLJUČNA TAČKA NARKO LANCA: Mladen Mijatović u emisiji uživo objasnio sve detalje transporta

Autor:

Hronika

08.02.2022

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U italijanskoj luci Đenova zaplenjeno je 445 kilograma kokaina, koji je bio sakriven u kontejneru u kom je bila kafa iz Brazila, a pored droge na brodu MSC Adelaide pronađen je i zaklan državljanin Srbije.

OVAKO JE SRBIJA POSTALA KLJUČNA TAČKA NARKO LANCA: Mladen Mijatović u emisiji uživo objasnio sve detalje transporta

Foto: printscreen

Droga koju je zaplenila policija bila je podeljena u 400 paketa, a u svakom od njih je bilo nešto više od kilogram kokaina. Okružna uprava za borbu protiv mafije Đenova, sa javnim tužiocem i Jedinicom za ekonomsku i finansijsku policiju, pratila je celo putovanje broda.

Nije isključeno ni to da kokain možda pripada nekome od balkanskih klanova.

- Narko biznis je jedna nezakonita kriminalna radnja, svi koji se bave time obrću veliki novac. Ljudi koji se time bave pre ili kasnije budu uhapšeni i osuđeni, u težoj varijanti budu upucani ili ubijeni. Svi oni koji žele da se bave time to moraju da znaju. Kada govorimo o kokainu, iz Južne Amerike se švercuje kokain na razlićite načine ka Zapadnoj Evropi. To je krvav novac, u Kolumbiji ili Peruu kada se kokain kupuje na veliko košta 1700-2000 dolara za kilogram. Kada stigne u neku od španskih luka cena je već drastično povečana, a kad se nađe na uličnom tržištu cena grama je otprilike u Španiji 50 evra po gramu, a u određenim zemljama Skandinavije cena grama kokaina 110 evra - rekao je Mijatović

Mijatović je objasnio da se narko rute menjaju u zavisnosti od politike državnih organa.

- Narko mafija svoj nezakonit posao je radila, radi i radiće. Zadatak svih državnih institucija je da u što većoj meri to suzbije. Narko mafija menja moduse rada zavisno od toga kako se državni organi obračunavaju sa onima koji diluju. Zbog toga menjaju rute i zbog je luka u Solunu trenutno najfrekventnija, luka Bar i luka Drač su nove lokacije na spisku međunarodnih organizacija - objasnio je Mijatović.

- Kada govorimo o trgovini narkotikka Srbija je tranzitna ruta za kokain i heroin. Što se heroina tiče, on dolazi iz Turske i naša zemlja je uglavnom tranzitno područje. Izneću jedan podatak, kroz jugoistočnu Evropu prođe 65 tona heroina. To je ruta iz Avganistana, preko Turske, pa Srbija itd. Prodajna cena u Turskoj iznosi 10-13000 evra po kilogramu - rekao je Mijatović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading