PROVALJENE SKAJ APLIKACIJE PRIPADNIKA NARKO-MAFIJE: Balkanski kartel koristio imena iz "Južnog vetra"!

Autor:

Hronika

14.12.2021

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bojan Cvijetić na zaštićenom telefonu imao nadimak Crveni, po uzoru na kralja podzemlja iz popularne serije.

PROVALJENE SKAJ APLIKACIJE PRIPADNIKA NARKO-MAFIJE: Balkanski kartel koristio imena iz "Južnog vetra"!

Foto: Nemanja Miščević

Za istražne organe u Bosni i Hercegovini srpski film "Južni vetar" morao bi da postane obavezno štivo jer bi pažljivim sagledavanjem scenarija razotkrili preciznu raspodelu uloga u narko-grupi uhapšenoj u akciji "Transporter", koja je koristila nadimke iz tog ostvarenja. Do ovih saznanja se došlo kada su dekodirani zaštićeni skaj telefoni, koje uglavnom koriste mafijaši da im se ne bi ušlo u trag.

POVERLJIVI PAPIRI

Tužilaštvo posebno traga za kriminalcem koji je u narko-biznisu imao ulogu Maraša, poverenu Milošu Bikoviću, i koji predstavlja i te kako bitnu figuru u čitavom poslu s drogom i koji je bosansko-hercegovački klan spajao s drugim klanovima iz regiona koji su, prema osnovanim sumnjama, osim različitim narkoticima, trgovali i oružjem.

Imena kojima su se kriminalci međusobno oslovljavali na tajnoj aplikaciji razotkriće funkcionisanje grupe po hijerarhijskim nivoima, a već je jasno da je trgovinom droge rukovodio čovek koji nosi nadimak narko-bosa iz "Južnog vetra" Bojan Cvijetić, ni manje ni više nego bivši savetnik u Veću ministara Bosne i Hercegovine.

- Savetnik ministra Dragana Mektića koristio je nadimak Crveni, po uzoru na kralja podzemlja iz filma Miloša Avramovića kojeg glumi Aleksandar Berček. Titulu vođe i šefa Cvijetić je obezbedio za vreme obavljanja odgovornog posla u vladi i jasno je da je zloupotrebio položaj pribavljajući dokumente, koji su kod njega otkriveni po hapšenju. Vrlo je moguće da je trgovao i uticajem i da je u prljave poslove uvukao još neke ljude iz vrha države i policije - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Republika

Foto: Nemanja Miščević

 

Odlučio se za najmoćniju figuru

U "Južnom vetru" čovek koji nosi nadimak Crveni, a glumi ga Aleksandar Berček, najmoćnija je figura, koja kontroliše celo narko-tržište u regionu, pa nije čudo što je Cvijetić izabrao baš ovaj pseudonim.

U seriji dolazi u sukob s Petrom Marašem (Miloš Biković), koji prethodno eliminiše crnogorsku i bugarsku konkurenciju, a onda želi da otme prevlast od Crvenog. Međutim, kada pokuša da prevari svog mentora i uzme više novca nego što je ugovoreno, Crveni ga surovo kažnjava: preti da će mu pobiti sve najbliže, a kao dokaz da se ne šali, prvo će likvidirati njegovog rođenog brata Nenada.

Tokom pretresa Cvijetićevog stana i prostorija koje je koristio pronađeni su poverljivi dokumenti koji se odnose na narko-grupe i organizovani kriminal na Balkanu za koje se još ne zna odakle mu, otkrili su istražitelji, a preneli bosanski mediji.

U GARAŽI 300 KILA TRAVE

Sedmočlanoj bandi određen je dvomesečni pritvor, a dvojica od njih već su pristala na saradnju s Tužilaštvom BiH. Jedan od njih je Mladen Milovanović, bivši policajac MUP RS koji je ranije hapšen. U okviru akcije u kojoj je slobode lišen Cvijetić, uhapšeni su i Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Ivan Jurić i Dragan Kresojević, dok se Petar Dukić naknadno predao pošto je policija u njegovoj garaži pronašla oko 300 kilograma marihuane.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, posle hapšenja ove opasne grupe rekao je da su lisice stavljene i jednom policijskom inspektoru, da on nije jedini koji šuruje s mafijom, ali da će policija "očistiti smeće ispred svog praga".

- Kriminalci ne poznaju granice. Oni su proširili svoje delovanje na čitav region i moramo sa svim policijskim agencijama u regionu da se borimo protiv organizovanog kriminala na hrabar način. Ovde se već radi o ljudima koji su stekli milione trgovinom drogom. Nisu naivni ili neki sitni igrači. Ovde je potrebno i hrabrosti policije i tužilaštava da bi se izborili s ovom pošasti - rekao je tada Lukač.

Republika

Foto: printscreen

 

Nevolja Sopranos, Mesar Kratos

Najopasniji klan u regionu kojim su do hapšenja rukovodili Veljko Belivuk i Marko Miljković takođe su komunicirali preko tajne i šifrovane aplikacije Skaj, na kojoj nisu koristili svoj pravi identitet, već pseudonime, a inspiraciju za tajna imena pronalazili su u poznatim stranim serijama, filmovima i crtaćima.

- Tako je Nevolja u tajnoj komunikaciji bio Sopranos (prema istoimenoj kriminalističkoj seriji), a Mare Mesar je bio Kratos, desna ruka svemoćnog boga Zevsa. Svoja kodna imena kriminalci su često menjali, neki čak i na dnevnom nivou. Toliko su bili oprezni! Neka od imena na Skaju kojima su se navodno služili jesu i Betmen, Spajdermen, Supermen, ali i imena starleta, tenisera, fudbalera i glumaca - ispričao je izvor Srpskog telegrafa.

Poznati kriminalci i njihovi nadimci

Radoslav Cvijović ESKOBAR

- prema najvećem narko-bosu Kolumbijcu Pablu Eskobaru

Željko Ražnatović ARKAN

- prema glavnom junaku njegovog omiljenog crtanog stripa

Dušan Knežević BUCA AL KAPONE

- u bioskopu zavoleo filmove o legendarnom vođi italijanske mafije

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sarkovracar

14.12.2021 20:40

Super im sada nemoraju da menjaju ime imaju broj pa lakse obicne kukavice