MIGRANTI U ČIPSU I SUDOPERAMA: Krijumčari domišljati, ali naše CARINIKE ne mogu da prevare!

Autor:

Hronika

04.08.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaposleni na granici su spremni da osujete sve maštovitije načine prelaska državne međe, kažu u Upravi carina.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Smišljaju domišljate načine da uđu u Srbiju!

Čak sedam migranata pronađeno je u poslednjoj akciji carine 30. jula na jednom od robnih terminala u Leskovcu, u tovaru čipsa iz Grčke, a svaki od njih krio se u posebnoj kutiji među grickalicama. 

Nije znao ni koga vozi 


U dva kamiona koji su se natovareni sudoperama i papirnim kesama kretali ka Francuskoj na graničnom prelazu Šid pronađena su četiri mlada migranta. Ovaj put vozač nije ilegalno prevozio migrante, već je, kada je primetio da mu je carinska plomba otkinuta s kamiona, službenicima prijavio da se unutra verovatno nalaze nepoznata lica. Nakon što su carinici otvorili tovar kamiona, u kutijama iz kojih su bile izvađene sudopere namenjene izvozu zatekli su sklupčane migrante starosti od 12 do 17 godina. 

Ove izbeglice koje na sve moguće načine pokušavaju da se domognu granice uhvaćene su tokom provere tovara, kada su službenici u pratnji sproveli kamion beogradskih registarskih oznaka do robnog terminala i u teretnom vozilu punom čipsa uhvatili sedam mlađih muškaraca.  

Četvorica u hladnjači s jabukama 

Zahvaljujući pregledu mobilnim skenerom na izlazu graničnog prelaza Horgoš, u unutrašnjosti hladnjače domaće prevozničke firme iz Srbije uočene su ljudske siluete, zbog čega je tovarni deo kamiona odmah otvoren. Carinici su među jabukama pronašli četiri Avganistanca koji su pokušali da na taj način pređu državnu granicu. Oni su tom prilikom predati policiji u dalju nadležnost, dok je vozilo s robom pušteno da nastavi prevoz jabuka u Veliku Britaniju. 

Gotovo da ne postoji način na koji migranti nisu pokušali da dođu do neke od zapadnoevropskih zemalja, od skrivanja među sudoperama, hladnjačama sa voćem, međutim, naši carinici nisu ništa manje domišljati kada nezvane goste treba otkriti. 

Strašna smrt u Paragvaju 

Beživotna tela sedmorice migranata koji su pokušali da se iz Srbije prošvercuju u kontejnerima sa veštačkim đubrivom pronađeni su u Paragvaju, kada su se ugušili tokom puta. Po svemu sudeći, veruje se da je Hrvatska bila zacrtana destinacija migranata, ali kako se sumnja, oni nisu dobro izračunali dužinu puta i zbog toga nisu preživeli. 

- Najčešće se skrivaju u kamionima koji prevoze robu poput tovara kukuruza, džakova đubriva, svežih lubenica i kupusa... Pojedini migranti čak su se skrivali i u mešalici za beton, zakačeni ispod prikolica - priča naš izvor iz Uprave carine
 

Skeneru ništa ne promiče 

Migranti očigledno nemaju sreće u prelaženju graničnih prelaza u Srbiji jer ih, zahvaljujući pregledu mobilnim skenerom, službenici uvek uhvate. 
Jedan od takvih slučajeva se dogodio kada se Avganistanac sakrio ispod prikolice šlepera koji je prevozio tekstil u Nemačku. Naime, on se uvukao u prostor ispod prikolice dok je vozač na obližnjoj pumpi pravio pauzu, međutim, carinici su uočili ljudsku siluetu na skeneru i migrant je bio uhvaćen.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading