MALA LARA ČUDOM PREŽIVELA SKOK! Pojašnjeno kako je devojčica preživela pad sa 12 metara, poredi se sa UDAROM AUTOMOBILA

Autor:

Hronika

16.12.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pad ili skok deteta sa oko 12 metara može da se poredi sa saobraćajnom nezgodom u kojoj bi ga udario automobil pri brzini nešto manjoj od 60 km/h.

RepublikaFoto: Printscreen
Zgrada sa koje je Lara pala sa 12 metara

Devojčica Lara B. iz Kragujevca koja je u nedelju uveče skočila sa 4. sprata stambene zgrade u strahu od reakcije roditelja zbog dvojke u dnevniku koju nije prijavila, definitivno je rođena pod srećnom zvezdom jer se oko 80 odsto sličnih slučajeva završi tragično, sa smrtnim ishodom ili sa trajnim, veoma ozbiljnim invaliditetima. Njeno zdravstveno stanje ide nabolje, a iz jedinice intenzivne nege u svesnom stanju prebačena je na dalje lečenje na Kliniku za dečju hirurgiju.

- Pad ili skok deteta sa oko 12 metara, ukoliko nije bilo prepreka, može da se poredi sa saobraćajnom nezgodom u kojoj bi ga udario automobil pri brzini nešto manjoj od 60 km/h - rekao je eminentni fizičar i profesor beogradskog univerziteta Edib Dobardžić za Srpski telegraf.

U jednom od istraživanja inženjera saobraćaja stoji da, kad automobil udari pešaka pri kretanju od 60 kilometra po satu, čak 80 odsto njih strada jer se silina udara može uporediti sa 22 ispaljena metka u pešaka.

Larina majke Svetlana tvrdi da na devojčicu roditelji nikada nisu vršili pritisak zbog ocena

 

Koliko je devojčica imala sreće, potvrdila je za nas i dr Vesna Jovanović, veštak iz oblasti ortopedije, koja je istakla da je u pitanju ogromna visina, pogubna za ljudska bića.

- Možemo da kažemo da je ekstremna sreća u pitanju ukoliko dete koje je palo ili skočilo sa četvrtog sprata nije smrtno stradalo i nema ozbiljne povrede unutrašnjih organa, stomaka, uopšte trbušne duplje i glave. To što kažete da je slomila petu nije uobičajeno za ovu vrstu slučajeva i za padove s velike visine, pre se to događa u nekim doskocima - rekla je doktorka Jovanović.

Ohrabrujuće vesti iz bolnice

- Devojčica je dobro i to su ohrabrujuće vesti. Ona je iz jedinice intenzivne nege prebačena na Kliniku za dečju hirurgiju, gde se nastavlja lečenje njenih ortopedskih povreda. Kompletna dijagnostika je završena i nisu ustanovljene povrede mimo ortopedskih, što znaci da njeno stanje ide nabolje - rekla je Vanja Đorđević, PR KC Kragujevac za Srpski telegraf.

Ipak, prema iskustvu iz dugogodišnje prakse, veštak kaže da i povrede karlice mogu biti izuzetno teške, tako da ne može da govori o Larinom slučaju, budući da bi morala da ima više podataka.

- Povrede karlice nisu nimalo naivne i mogu da dovedu do trajnog invaliditeta pri padovima s visine jer karlični pojas obuhvata veliki deo tela. Izuzetno je velika sreća ako je dete izbeglo takvo povređivanje, ali to bi bilo moguće jedino ako je pala na mekšu podlogu i ukoliko je imala neke prepreke pri padu, koje bi ga ublažile, poput grane drveta, ili ukoliko se, na primer, provlačila kroz krošnju - kaže dr Vesna Jovanović.

Da podsetimo, učenica šestog razreda jedne kragujevačke osnovne škole u nedelju nešto pre 21 sat iznenada je skočila kroz prozor dečje sobe kada su je pozvali roditelji da je pitaju zašto je popustila u školi i otkud dvojka među njenim peticama i četvorkama u elektronskom dnevniku. Devojčica je bila svesna nakon pada i jaukala je od bolova. Otac je uzeo u naručje i odmah prevezao s komšijom u Klinički centar u Kragujevcu.

Larina majke Svetlana tvrdi da na devojčicu roditelji nikada nisu vršili pritisak zbog ocena i da su zatečeni njenom reakcijom. Takođe, majka devojčice je istakla da se pribojava da je njena ćerka žrtva pandemije koronavirusa, u smislu psihičkih posledica zbog skoro dva meseca izolacije od okruženja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading