MRAČNA STRANA NAJVEĆEG ŽENSKOG BENDA NA SVETU: Iza uspeha pevačica koje je ODLIKOVAO kralj Čarls III krije se STRAŠNA TAJNA!

Autor:

Zabava

26.11.2023

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rigorozni režimi K-pop muzičara poslednjih nekoliko godina isplivavaju na videlo!

MRAČNA STRANA NAJVEĆEG ŽENSKOG BENDA NA SVETU: Iza uspeha pevačica koje je ODLIKOVAO kralj Čarls III krije se STRAŠNA TAJNA!

Foto: BLACKPINK via Bestimage / Bestimage / Profimedia Učitavam...

Lisa Manoba, Rouz Park, Džisu Kim i Dženi Kim, članice planetarno popularnog korejskog benda "Blekpink", prošle nedelje odlikovane su ordenom Reda Britanskog Carstva od strane kralja Čarlsa III prošle nedelje. Orden britanskog monarha dobile su kao priznanje za rad na promociji važnosti klimatskih promena.

Ove četiri devojke godinama unazad dominiraju svetom južnokorejske muzike, koja je poznatija kao K-pop. "Teške" su 57 miliona evra i proglašene su "najvećim ženskim bendom na svetu".

Republika

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Članice grupe "Blekpink" sa britanskim ordenjem

Postale su popularne zbog mešanja pop i rep muzike, a skoro svaka pesma sadrži mešavinu korejskog i engleskog jezika, zbog čega su popularne i u Americi. 57 miliona ljudi ih prati na Instagramu, što je tri puta više od Madone.

Plesni pokreti su im savršeno koreografisani, spotovi urađeni nalik na visokobudžetne holivudske filmove i neguju savršen imidž. Ali, "iza kulisa" nije sve tako sjajno. Poslednjih godina počela je da se raskrinkava "mračna strana" K-popa. Naime, tvrdi se da su maltretiranje, zlostavljanje i iskorišćavanje uobičajna pojava, a da su mladi podvrgnuti svakodnevim merenjem težine i isrpljujućim režimima treninga, kao i da potpisuju ugovor, koji znači da im je svaki korak kontrolisan.

Republika

Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / Bestimage / Profimedia

Članice grupe "Blekpink"

Euodis (25), Jutjub zvezda iz Sanderlenda, imala je neprijatno iskustvo u "kampu za obuku" za K-pop zvezde. Naime, ova jutjuberka, koja je napola Korejka, preselila se u Južnu Koreju kako bi sledila svoj san da postane pop zvezda.

- Obično smo se budili u 5 ujutru kako bismo dodatno vežbali ples pre nego što škola počne u 8 ujutru. Kad bi se školski dan završio, vraćali bismo se u društvo kako bismo uvežbavali pevanje i ples. Vežbali bismo do 23 sata ili kasnije - ispričala je ona.

Nisu smeli da izlaze bez dopuštenja, izlasci su bili zabranjeni, kao i neplanirate posete prijateljima i rodbini. Umesto vlastitih imena, mladi su dobijali broj i umetničko ime koje bi kompanija birala za njih. Ona kaže da je izgled devojaka bio predmet intenzivnog nadzora. 

- Težina je bila stalna opsesija. Niko nije smeo da teži više od 47 kilograma, bez obzira na godine ili visinu. Ako je težina bila veća od propisane, smanjili bi mu porcije. Ponekad bi oduzimali cele obroke, a "predebelim" vežbačima bi davali samo vodu. Izgladnjivanje je postalo uobičjano. Neke su polaznice bile anoreksične ili bulimične, a mnoge devojke nisu imale menstruaciju. Često smo morali da pomažemo i nosimo onesvešćene pripravnike natrag u spavaonice - prisetila se ona, koja je otkrila da se dva puta onesvestilka tokom satova plesa zbog dehidracije i nedostatka hrane.

U ovakvom režimu članice grupe "Blekpink" provele su između četiri i šest godina. Dženi (27) je ovo uporedila sa internatom.

- Bilo je to 14 sati dnevno, samo trening. Bilo je stvarno grubo - ispričala je Dženi. 

Mnoge pevačice podvrgle su se plastičnim oporacijama, kako uz sve ovo ide i opsednutost mladolikim izgledom i većina njih izgleda kao da su "sišle sa pokretne trake". Nijedna od članica grupe "Blekpink" nije priznala da je imala operaciju, a čini se da su sve od detinjstva doživele dramatične transformacije. 

Li Hark-džun, korejski novinar, rekao je da je život pevačica "mehanički" i "spartanski". 2019. godine "Njujork Tajms" otkrio je "bolnu stranu K-pop idola", nakon što su dve zvezde, Suli i Gu Hara, sebi oduzele život. Dve godine pre njih pevač Džonghjun je pronađen mrtav u svom stanu, dok se 2010. godine Park Jong-ha ubio zbog izveštaja o pritiscima u karijeri. Doktorka Sara Kit opisala je K-pop industriju kao "visikorizičan sistem sa visokom nagradom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading