NAPAD U PARISKOM MUZEJU ZBOG "CICA MACE": Uništena slika Gistava Kurbea na kojoj je prikazan ženski polni organ

Autor:

Zabava

09.05.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve žene su privedene.

NAPAD U PARISKOM MUZEJU ZBOG "CICA MACE": Uništena slika Gistava Kurbea na kojoj je prikazan ženski polni organ

Foto: Profimedia

Slavna slika "Poreklo sveta" francuskog umetnika Gistava Kurbea uništena je tokom izložbe u pariskom muzeju kada su dve žene preko nje sprejom ispisale reči "Me Too". Ovo delo je iz 1866. godine i prikazuju vaginu i abdomen nage žene.

Ulje na platnu zaštićeno staklom u trenutku incidenta u sklopu pozajmice se nalazilo u kulturnom centru u Mecu. Pariski muzej Orsej je tom muzeju pozajmio ovo umetničko delo, prenosi Gardijan.

Mesto događaja posetila je i policija kako bi procenila štetu, rečeno je AFP-u. Prema rečima tužioca, dve žene, rođene 1986. i 1993. godine, uhapšene su nakon što su preko pet slika sprejom ispisale reči "MeToo". Pominje se i treća osoba, koja nije uhapšena, a za koju se veruje da je ukrala crveni vez na belom materijalu francuske umetnice Annette Messager naziva "Je pense donc je suce".

 

 

Francusko-luksemburška umetnica performansa Debora de Robertis za AFP je rekla da je ovaj incident deo performansa "On ne separe pas la femme de l‘artiste" (Žena se ne odvaja od umetnice). Ona tvrdi da joj je namera bila da "presipita istoriju umetnosti ", posebno dodavanjem reči "MeToo" na slavnu sliku jer su "žene poreklo sveta".

Pre deset godina De Robertis je u muzeju Orsej izvela performans pozirajući raširenih nogu ispred Kurbeove slike. De Robertis je svoju intimu pokazala i ispred da Vinčijeve Mona Lize u pariškom Luvru. 2020. godine sud joj je pripisao kaznu u iznosu od 2.000 evra jer se 2018. godine pojavila naga u Lurdu, poznatom po katoličkom hodočasničkom svetištu.

Republika

Foto: Profimedia

 

Ministarka kulture Rašida Dati događanja je komentirasala objavom na X-u:

Poruka za "aktiviste" koji misle da umetnost nije dovoljno moćna da bi samostalno prenela poruku...Umetničko delo nije poster koji bi se prefarbao aktuelnom političkom porukom - napisala je ministarka, koja je pružila podršku muzejima žrtvama sličnih napada.

Gradonačelnik Metza François Grosdidier osudio je potez koji je okarakterisirao kao "novi napad na kulturu, ovoga puta od strane fanatičnih feministkinja".

Kurbeova slika originalno je bila u posedu tursko-egipatskog diplomata Halila Šerifa Paše, koji je formirao umetničku zbirku koja je slavila žensko telo, a od 1995. godine postala je deo muzejske zbirke.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading