BEOGRAD LANSIRAN MEĐ ZVEZDE, SRBIJA POSTALA SVET U MALOM

Autor:

Zabava

16.09.2018

16:44 >> 20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Muzeju grada Beograda svečano je otvoren 57. Oktobarski salon, a u okviru postavke "Čudo kakofonije" narednih šest sedmica predstavljena su dela 72 umetnika iz celog sveta i to u pet galerijskih prostora.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Brnabić i Goran Vesić u društvu jednog od umetnika

- Beograd je verovatno večeras najvrelija tačka u Evropi. Srećni smo što posle dve godine rada možemo sa vama da pogledamo dela velikih umetnika. Koncept salona je različitost i činjenica da ne postoji jedan zajednički imenitelj u savremenoj umetnosti. Nema više jedng umetničkog centra, centri su svuda, u svim zemljama i po svim kontinentima. Pokušali smo da tu raznolikost izrazimo i kroz galerijske prstore: ovde u Resavskoj, u Galeriji Remont, Umetnickom centru U10, tri izložbena prostora Kulturnog centra Beograd i u Galeriji SANU - rekao je Gunar Kvaran, kustos i umetnički direktor 57. Oktobarca.

Otvaranje Oktobarca izazvalo je ogromno interesovanje javnosti, a pozdravljajući prisutne Gordana Goncić, v.d. direktora Kulturnog centra Beograda, organizatora Oktobarskog salona, istakla je da je pripremanje ovogodišnjeg salona bilo čudesno iskustvo i čudesno putovanje.

SVE JE MOGUĆE

- Na tom putu bilo je trenutaka kada smo misili da ništa nije moguće i možda i ne bi bilo moguće da nismo imali takve kustose kao što su Danijel i Gunar Kvaran koji su nam podarili jedan novi poged na svet umetnosti i uveli nas u eru kakofonije - navela je Goncićeva i dodala da se kakofonija 72 umetnika iz celog sveta "na kraju sklopila u jedan pravi ton lepote umetnosti" i da se zato ne treba plašiti različitosti i nečeg novog.

- "Čudo kakofonije" i selektori naučili su nas da razlike treba da nas spajaju, a ne da nas razdvajaju. Mi smo poverovali da su čuda moguća i nadam se da ćete se i vi tokom ovih šest nedelja uveriti u to - poručila je Goncićeva.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtic podsetila je da je prethodni Oktobarski salon imao 17.000 posetilaca i dodala da ovaj obećava da bude jedan od najboljih do sada.

Pre četiri godine budžet za kulturu je bio 37 odsto manji nego što je sada, podsetila je sekretarka za kulturu i navela da je za Oktobaraca ove godine izdvojeno 30 miliona dinara.

Glumica Marija Karan, koja je osnovala Balkan Projects za promociju savremene vizuelne umetnosti, svečano je otvorila manifestaciju rečima: "Tom Saks je u okviru svog performansa lansirao rakete u nebo Beograda, čime je Beograd lansirao među zvezde i postavio ga na sam vrh sveta. Želim da Beograd uveka sija kao što je to večeras."

Pre ceremonije otvaranja, izložbu u Muzeju grada Beograda su obišli premijerka Ana Brnabić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji su razgovarali sa umetnicima i pohvalili koncept Oktobarskog salona.

PONOSIMO SE SRBIJOM

Brnabićeva je izjavila da je Oktobarski salon pravi nacin da predstavimo Srbiju. Čestitala je organizatorima i Skupštini Beograda što su imali osećaj da Oktobarski salon učini da "Srbija bude svet u malom".

- Imamo umetnike sa svih kontinenata i veliki broj naših autora. Meni je bilo izuzetno zadovoljstvo da neke od njih upoznam i razgovaram sa njima. Zahvaljujem se na svemu što rade, da promovišu svoju zemlju na najbolji mogući način - rekla je premijerka.

Brnabićeva je istakla da su kreativne industrije jedan od osnova novog rasta i razvoja Srbije:

- Kultura i umetnost su nešto što svakom društvu treba, da bude moderno, savremeno i konkurentno. Nakon prošlogodišnjeg otvaranja Muzeja savremene umetnosti, zatim otvaranja Narodnog muzeja pocetkom leta, juče smo imali otvaranje Bitefa, danas Oktobarskog salona, zbog svega toga možemo da se ponosimo Srbijom - rekla je predsednica vlade i najavila da nas tokom oktobra očekuje još događaja u oblasti kulture i umetnosti.

- Mislim da je to jedan od naših najvećih izvoznih potencijala i Vlada Srbije će nastaviti da to podržava.

Upitana šta je zapisala na drvetu, kojim se na Salonu predstavila jedna od najintrigantnijih umetnica u svetu Joko Ono, Brnabićeva je rekla: "Napisala sam da se ponosim Beogradom, Srbijom i da je za Srbiju budućnost kreativna".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Nina

16.09.2018 17:00

Veoma lepa muzejska postavka...

Laki

16.09.2018 17:01

Izuzetno lepa muzejska postavka...

Maja

16.09.2018 17:15

Lepa manifestacija, bravo.

Zare

16.09.2018 17:18

Napredujemo i u kulturi