KUSTURICA DOBIO JOŠ JEDNO PRIZNANJE! Slavnom reditelju u Vranju uručena nagrada Borisav Stanković

Autor:

Zabava

16.04.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kusturici je nagrada dodeljena za celokupan književni opus.

KUSTURICA DOBIO JOŠ JEDNO PRIZNANJE! Slavnom reditelju u Vranju uručena nagrada Borisav Stanković

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ovogodišnja književna nagrada "Borisav Stanković" uručena je u Vranju, Emiru Kusturici, na svečanosti u Muzej kući Bore Stankovića, na završnoj večeri manifestacije "Borina nedelja".

Slavnom reditelju uručna je nagrada za celokupan književni opus. Ostvaren u svetu kinematografije i muzike, Emir Kusturica je i pisac nekoliko proznih dela, romana i pripovedaka. Za književno stvaralaštvo dodeljena mu je nagrada "Borisav Stanković". Dela tog pisca su i na njega ostavila utisak.

- Kad sam se dočepao literature Bore Stankovića, nema šta nisam iščitao, posebno kad sam shvatio da je Andrić volio i izuzetno cenio tu njegovu divnu, pronicljivu prirodu - rekao je dobitnik Borine nagrade, prenosi RTS.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Žiri koji odlučuje o Borinoj nagradi obrazlaže da tragika balkanskih iskustava, njihovih izukrštanih svetova, dobija u Kusturičinom pripovedanju snažan dokumentarni i faktografski odziv.

Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice "Borisav Stanković" navodi da način pripovedanja Emira Kusturice podrazumeva asocijativnu linearnost:

- Osnovna priča se razgranava u više osamostaljenih pripovednih pravaca koji se posredno prožimaju - ističe Mihailović.

Primetna je podudarnost književne i filmske naracije. I pisac i reditelj kreiraju celinu, kaže reditelj i književnik Emir Kusturica:

- Život, ovako kad se izdvojimo i kad se skupimo oko neke teme, on je, rekao bih, neka vrsta azila kulturološkog koji je zapravo mene naterao na kraju, posle već evo devet godina, da radim novi film, jer bez umetnosti kao da nema života - rekao je Kusturica.

U autentičnom ambijentu, dvorištu Muzej-kuće Bore Stankovića predstavljeno je književno delo Emira Kusturice, koji je i obišao kuću poznatog pisca rođenog u Vranju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading