"ŽAO MI JE ŠTO TASA NEĆE BITI TU!": Čuveni dirigent Zubin Mehta nastupa sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu

Autor:

Zabava

19.06.2023

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gala koncertom biće obeležena 100. godšnjica Beogradske filharmonije, a ovim orkestrom Mehta će upravljati 11. put.

"ŽAO MI JE ŠTO TASA NEĆE BITI TU!": Čuveni dirigent Zubin Mehta nastupa sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu

Foto: Tanjug

Slavlje u Beogradskoj filharmoniji, povodom obeležavanja 100 godina njenog postojanja, nastavlja se večerašnjim Gala koncertom Zubina Mehte u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Naši najbolji gudači, vođeni slavnim dirigentom, i ovog puta sviraće u čast prerano preminulom Ivanu Tasovcu.

Drugi vek postojanja ova institucija kulture ulazi s idejom ostvarenja Tasinog najvećeg sna - da publika konačno uživa u muzici u novoj koncertnoj dvorani.

Republika

Foto: Tanjug

 

- Filharmonija već dugo sanja svoju novu koncertnu dvoranu koju je zaslužila. Izuzetno me raduje činjenica da je detaljni projekat za novu zgradu u finalnoj fazi i želja mi je da je što pre otvorimo zajedno. Koncert povodom filharmonijske stogodišnjice je moj 11. nastup s orkestrom i biće mi veoma neobično da ne vidim mog velikog prijatelja Ivana Tasovca pored sebe - izjavio je Mehta uoči nastupa u srpskoj prestonici.

Upravo s Tasovcem, nekadašnjim direktorom Filharmonije, osmislio je turneju u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" da bi umetnička dostignuća orkestra bila predstavljena i u zemljama regiona. Tako će Mehta s našom Filharmonijom, nakon Beograda, nastupati u Tirani i Skoplju. Ipak, posebno ga raduje povratak u srpsku prestonicu.

Republika

Foto: Tanjug

 

- Srećan sam zbog ponovnog susreta s Beogradskom filharmonijom, orkestrom s kojim delim mnoge uspomene. U živom sećanju mi je naš prvi nastup davne 1958, a prilikom svakog narednog zajedničkog koncerta dočekivao me je sve bolji ansambl. Pre dve godine kada smo nastupali zajedno bio sam zadivljen nivoom orkestra koji zaslužuje svaku moguću podršku. Čestitam voljenoj Beogradskoj filharmoniji veliki jubilej i ponosan sam što ga obeležavamo zajedno - rekao je čuveni maestro.

Na programu sva tri koncerta, u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, Mehta će predvoditi orkestar u izvođenju "Simfonije br. 7" Ludviga van Betovena i "Fantastične simfonije" Hektora Berlioza.

Inicijativa "Otvorenog Balkana"

Ideju o "Otvorenom Balkanu" Mehta je predložio Aleksandru Vučiću 2021, prilikom poslednje posete Srbiji, koju je predsednik Srbije odmah prihvatio.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

- Bila mi je velika želja da s Beogradskom filharmonijom obiđem zemlje regiona jer smo zajedno bili u Dubrovniku 2011, a prilikom poslednje posete Beogradu 2021. predložio sam tu ideju predsedniku Vučiću, da idemo u južniji deo regiona i on je tu ideju odmah podržao. Smatram inicijativu "Otvorenog Balkana" veoma važnom, a kroz jezik muzike, koji ima veliku snagu, treba uvek da nastojimo da gradimo mostove između nas. Drago mi je da u tome mogu da doprinesem koncertima koje ću održati s Filharmonijom u Tirani, u kojoj nikad nisam bio, kao i da se vratim u Skoplje, gde sam dirigovao odmah nakon zemljotresa 1963. - izjavio je Mehta.

Muzičare pozdravio na srpskom jeziku

Uzbuđenje uoči 11. susreta Mehte s orkestrom osetilo se na samom početku prve probe u Kolarčevoj zadužbini, kada su ga muzičari pozdravili velikim aplauzom. Dirigent je gudačima Beogradske filharmonije čestitao jubilej i obratio im se na srpskom jeziku.

- Čestitam vam rođendan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde, uživam dok vas sve gledam - reči su koje je Mehta uputio orkestru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading