UMRO KAO BESKUĆNIK, A PISAO HITOVE ZA NAJVEĆE ZVEZDE: Proslavio Bregu, Čolu, Nedu i Joksimovića, on ostao TEŠKA SIROTINJA (VIDEO)

Autor:

Zabava

29.01.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navršeno je 18 godina od smrti velikog pesnika, književnika i televizijskog autora Duška Trifunovića.

UMRO KAO BESKUĆNIK, A PISAO HITOVE ZA NAJVEĆE ZVEZDE: Proslavio Bregu, Čolu, Nedu i Joksimovića, on ostao TEŠKA SIROTINJA (VIDEO)

Foto: ATA Images

Čuveni Duško Trifunović  bio je istaknuti književnik, dokazani pesnik i tekstopisac brojnih domaćih hitova, čovek iz naroda i čovek sa dušom, na čijim stihovima su se proslavile mnoge muzičke grupe i poznati pevači.

Duško je svojim životom i delom predstavljao spoj nespojivog. Bio je po zanimanju bravar, po uverenju utopista i populista, a po ličnom izboru i načinu poimanja života i stvarnosti prosto čovek.

Republika

Foto: youtube.com

Dusko Trifunović napisao je hitove koje su otpevale najveće zvezde

Veliki broj Duškovih pesama obradio je Goran Bregović, a radeći muziku i aranžmane na njegove stihove, Bregović se sa "Bijelim dugmetom" na prostorima bivše Jugoslavio proslavio 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Na dugmetovom repertoaru našle su se pesme "Ima neka tajna veza“, "Glavni junak jedne knjige", "Pristao sam biću sve što hoće“ i druge.

Međutim, nije samo Goran Bregović Trifunovićeve pesme pretočio u muziku. U ovoj priči je impozantan broj izvođača zabavne muzike. Među njima je i Zdravko Čolić, čuvena grupa Indexi, Seid Memić – Vajta, Teška industrija, Neda Ukraden, Željko Joksimović i drugi.

Ono što je nainteresantnije u svemu je da je svim pomenutim muzičarima Duško Trifunović poklanjao svoje pesme, odbijajući bilo kakvu novčanu naknadu.

Slavni pesnik je do građanskog rata u Bosni i Hercegovini živeo i stvarao u Sarajevu, a 1992. godine je izbegao u Novi Sad. Često je imao običaj da kaže, u sebi svojstvenom maniru: "Ja nisam izbeglica, ja sam izmaglica.“

Njegovi stihovi "Po meni se ništa neće zvati" su se, nažalost, obistinili. Po njemu se zaista ništa ne zove. 

Na drušvenim mrežama se i danas vrte njegovi stihovi i različiti snimci na kojima se, između ostalog, može videti i kako je sam govorio stihove poput sledećih:

"Šta bi dao da si na mom mjestu,
da te mrze a da ti se dive?

Šta bi dao za veliku gestu,
mjesto svoga da tvoj život žive?


Šta bi dao da možeš ovako,
dici ruku a puk da te slijedi?


Da l` bi i ti u svom srcu plak`o
Kao što se moje srce ledi?


Budi srećan što si preko puta
i što nas strašna provalija dijeli,
jer ovo je samo mojih pet minuta
a pred tobom stoji zivot cijeli."

U opisu jedne objave posvećene Dušku Trifunoviću korisnici društvenih mreža podsećaju kako je čuveni pesnik živeo i kakav je bio njegov kraj.

Umro kao teška sirotinja... Uzdigao Bijelo dugme u nebesa, a nisu mu kupili 100 grama kafe - piše uz objavu na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

Podsećanja radi, Duško Trifunović preminuo je 2006. godine u Novom Sadu, takoreći kao beskućnik. Mada su ga sarajevski mediji nazivali "četničkim ministrom", on se nikada nije priklanjao nijednoj zaraćenoj strani. 

Njegovi prijatelji tvrde da se deklarisao kao veliki Jugosloven i da su raspad SFR Jugoslavije i ratovi devedesetih bili udarci od kojih se ovaj umetnik nikada nije oporavio.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (2)

Loading
LALOŠ

30.01.2024 17:45

Klub knjiševnika u Kikindi nosi ime DUŠKO TRIFUNOVIĆ, nije nmogo, ali je više od ništa....

Jakob

30.01.2024 18:00

Muslimani iz SA svakog Srbina nazivaju "cetnikom", to je stanje uma kod njih, za njih leka nema...