MALOLETNICI PRED SUDOM ZBOG 755 PRESTUPA: Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović o kršenjima pravila i novčanim sankcijama za građane

Autor:

Vesti

30.04.2024

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put za četiri godine prosečan broj nerešenih predmeta po sudiji ispod hiljadu, navodi Ristanović.

MALOLETNICI PRED SUDOM ZBOG 755 PRESTUPA: Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović o kršenjima pravila i novčanim sankcijama za građane

Foto: E-Stock/Ivan Dobričić

Prekršajni sud u Beogradu je jedan od najvećih u zemlji i samo u prošloj godini imao je više od 160.000 predmeta. Sudije, njih 117, svakodnevno se bave raznoraznim predmetima zbog toga što građani krše javni red i mir, ne poštuju mere po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, učestvuju u nasilju na sportskim manifestacijama ili - bacaju đubre roz prozor i švercuju se u autobusu. 

Ipak, najviše predmeta procentualno se odnosi na kršenje pravila u saobraćaju, a najčešća kazna za građane koji ih prekrše je novčana.

O tom šta sve i kako radi beogradski Prekršajni sud za "Novosti" govori predsednica Olivera Ristanović i ističe da je broj predmeta u radu manji u prethodne tri godine:

- Značajno je da je prvi put za poslednje četiri godine prosečan broj nerešenih predmeta po sudiji ispod hiljadu, a od ukupnog broja predmeta u 2023. rešeno je njih 86.814, u proseku 70 dnevno. Najveći broj predmeta se reši u prvoj godini postupanja i sve veći broj osuđujućih presuda ne dođe do postupka izvršenja jer građani plaćaju novčanu kaznu u roku koji im je sud ostavio. Tamo gde su ispunjeni zakonski uslovi, sud omogućava plaćanje novčane kazne u više mesečnih rata, najviše šest i to je pogodnost za sve savesne građane.

Ristanovićeva dodaje da je prošle godine vođeno čak 755 postupaka prema maloletnicima, dok je za kršenje Zakona o javnom redu i miru bilo oko 5.000 predmeta. Najteži prekršaji, koji se odnose na nasilničku vožnju i grubo kršenje pravila, rade se u dežurnoj službi Prekršajnog suda u Beogradu čiji rad je organizovan u Savskoj ulici, svakog dana vikendom i praznikom, a tako je i ovih prazničnih dana.

- Za najteže prekršaje iz oblasti javnog reda i mira, nasilje u porodici ili na sportskim manifestacijama, organizovan je rad u dežurnoj službi u Bulevaru despota Stefana. Tamo se izriču najstrože sankcije, novčane i kazne zatvora. Zakonom o prekršajima se fizičkom licu može izreći maksimalnih 150.000, odnosno 300.000 dinara (ukoliko je učinio više prekršaja), a kazna zatvora najviše u trajanju do 60, odnosno 90 dana i one se vrlo često izriču - ističe sagovornica Novosti.

Za najblaže prekršaje, zakonodavac je propisao izdavanje prekršajnog naloga što je slučaj, na primer, kada pešak ulicu pređe "van zebre", ali oni najčešće plate prvu polovinu novčane kazne u roku od osam dana. O tome da li postojeći zakon prepoznaje slanje e-poštom s obzirom na to da se neretko dešava da se građani žale da nisu dobili objaveštenje o kazni i pozivu da odu i izjasne se u policiji o prekršaju, Ristanovićeva pojašnjava:

- Sud komunicira sa strankama elektronskim putem propisan poslovnikom. Vrlo često po rešenim predmetetima stranke putem mejla traže instrukcije za plaćanje ili dostavljaju dokaz o uplati, pravdaju izostanke sa ročišta, šalju podneske ili odbrane uz elektronski potpis. Uprava suda je dužna da potvrdi prijem mejla i obavesti stranku o svemu. Što se tiče elektronske dostave sud to ne radi jer nije propisano zakonom.

Ukoliko se govori o dostavi, recimo prekršajnih naloga, način uručenja propisan je Zakonom o opštem upravnom postupku.

Ristanovićeva kaže kako se najčešće dogodi da građani nisu upoznati da im je pokušana dostava, jer neki ne žive na adresi na kojoj su prijavljeni, a neki ne zateknu obaveštenje o pokušanom uručenju pošiljke. Ranije je poštar ostavljao obaveštenje da se pošiljka može podići u pošti u određenom periodu, a sada se ostavlja samo obaveštenje da je u poslednja 24 sata dva puta pokušano uručenje:

- Naglašavam da se radi o uručenju državnih organa ili jedinica lokalne samouprave, a ne suda. Kao posledicu ovakvog uručenja imamo okrivljene koji nisu postupili po nalogu MUP ili Komunalne milicije i za to im prete ozbiljne novčane kazne. Uvek naglašavamo svima koji se obrate sudu da ukoliko imaju broj predmeta mogu na toku predmeta prekršajnih sudova proveriti status i eventualne radnje koje je sud preuzimao. Svaki građanin može i u Registru neplaćenih novčanih kazni, unošenjem imena i JMBG broja, da proveri ima li neplaćenu kaznu:

Mnogi građani se žale na glasnu muziku iz drugih stanovam građevinske radove noću, plač dece, svađe, lavež pasa...

- Remećenje javnog reda i mira vikom, svađom, bukom, galamom, glasnom muzikom može da "košta" od 5.000 do 20.000 dinara - kaže naša sagovornica.

Za isti prekršaj, a ukoliko je počinjen u grupi od tri i više osoba, kazna je od 20.000 do 50.000 dinara. No, mnogo je značajniji Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini kojim je propisano da će se kaznom od 200.000 dinara kazniti ugostitelj ako emituje buku iznad propisanih vrednosti. 

Čest je slučaj da neodgovorni vlasnici pasa svoje ljubimce izvode bez korpe i povodnika da trče po parkovima i ulicama, iako tamo uvek ima dece, starih, drugih životinja...

- Ispostavilo se da su se vlasnici pasa pokazali kao izuzetno odgovorni i savesni u postupku, te većina njih uglavnom odmah prihvati odgovornost za prekršaj i plati novčanu kaznu. Imali smo i situacije da je valsnik psa okrivljen zato što nije držao životinju pod kontrolom pa je izazvala saobraćajnu nezgodu. Međutim, ni postupanje građana i odnos prema ovakvim pojavama nije uvek isti. Nekima ne smeta da vide psa bez povoca, drugi se plaše. Inače, posebno je propisano vreme kada se pas može izvoditi bez povoca na javnu zelenu površinu, dozvoljeno je uvođenje psa i mačke u lift stambene zgrade ukoliko je prazan, a prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas mora biti na povocu. Za kršenje odvih odredbi kazna je 10.000 dinara.

PRIJAVE

U odnosu na broj predmeta u kojima ovaj beogradski Prekršajni sud postupa, broj predmeta u kojima je zatupljena prostitucija je gotovo zanemarljiv. I za korišćenje usluga prostitucije je previđena novčana kazna u visini od 50.000 do 150.000 dinara, ili zatvcor u trajanju od 30 do 60 dana. Broj podnetih prekršanih prijava je u poslednje tri godine petrostruko veći prema korisnicima usluga prostitucije, nego prema pružaocima, a uglavnom su u pitanju muškarci. 

OPROŠTAJ ZA POKAJANJE

O tome da li je u ovom sudu bilo slučajeva da je protiv nekog napisana prijava, da je taj sve priznao, pokajao se, ali zamolio da ne plati kaznu jer nema para, Ristanovićeva kaže:

- Naravno da je bilo ovakvih situacija i to u nemalom broju. Svaka kazna se individualizuje i odmerava prema ličnosti okrivljenog. Za isti prekršaj neko može biti osuđen na maksimalnu novčanu kaznu il idrugu sankciju, dok neko može biti oslobođen ili mu može biti izrečena opomena. To procenjuje, ali u skladu sa zakonom obrazlaže sudija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading