KRALJEVA ČESMA NA LISIČIJEM POTOKU! Goran Vesić: Radujem se skorom završetku radova!

Autor:

Vesti

07.07.2023

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Vesić se obratio povodom privođenja kraju radova na Kraljevoj česmi u Lisičijem potoku.

KRALJEVA ČESMA NA LISIČIJEM POTOKU! Goran Vesić: Radujem se skorom završetku radova!

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Skoro pre tri godine,15. avgusta 2021. godine dok sam bio na funkciji u Gradu Beogradu posetio sam, zajedno sa Oliverom Vučković, direktorom Zavoda za zaštitu spomenika i Slobodanom Stanojevićem, direktorom JKP Zelenilo Beograd, a na poziv istoričara Bojana Dimitrijevića i Branimira Gajića, lokaciju Kraljeva česma u Lisičijem potoku na Dedinju, stratište nevinih žrtava komunističke tajne policije u pokolju izvedenom u oktobru i novembru 1944. godine. 

Tad sam obećao da će ovo mesto, simbol nevinog stradanja građana od strane totalitarne ideologije i kažnjavanja Srbije, dobiti izgled kakav zaslužuje. Nije potrebno podsećati da je decenijama bilo namerno prepušteno zaboravu, zatrpavano građanskim otpadom i na svaki drugi način skrnavljeno, neznanjem ili lošom namerom. To je bilo prvi put da je grad Beograd odlučio da obeleži ovo mesto stradanja.

Tog dana sam obećao da će Skupština grada Beograda čitav taj prostor proglasiti javnom zelenom površinom, što je bio uslov da se mesto sačuva i uredi.

Od tada su Zavod i Zelenilo prionuli na posao i razradili projekte obnove kompletnog prirodnog amfiteatra, uključujući i vraćanje funkcije Kraljeve česme.

Sa izuzetnim zadovoljstvom vidim da je taj moralno važan posao sada pri kraju i da ovo sveto mesto dobija izgled kakav zaslužuje. I radujem se skorom završetku radova. Lepo je da se završi nešto što je započeto.

Na kraju, podsetio bih na ono što sam rekao te iste 2021. godine , 6. novembra, na polaganju venaca žrtvaa na tom istom mestu.

''Jedan od najstrašnijih događaja koji se desio u modernoj istoriji Beograda je bilo streljanje više hiljada ljudi bez suđenja. Streljani su samo jer je većina njih pripadala drugoj ideologiji, ili zato što su bili bogatiji od onih koji su smatrali da to nije dozvoljeno. Neće biti nacionalnog pomirenja u Srbiji dok svaka žrtva ne bude imala svoje obeležje, dok se ne zna grob svake žrtve i dok sve žrtve ne budu jednake. Bez obzira da li su to žrtve fašističkog terora, revolucionarnog terora ili bilo kojeg'' - napisao je Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading