BEOGRADSKI IZBORI BIĆE ODRŽANI 2. JUNA: Vučić o lokalnim izborima nakon sastanka sa liderima stranaka vladajuće koalicije

Autor:

Vesti

10.03.2024

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početak konstituisanja vlasti

BEOGRADSKI IZBORI BIĆE ODRŽANI 2. JUNA: Vučić o lokalnim izborima nakon sastanka sa liderima stranaka vladajuće koalicije

Foto: Printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima nakon sastanka sa liderima stranaka vladajuće koalicije iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike. On je istakao da je započet proces konstituisanja vlasti nakon izbora održanih 17. decembra. Konsultacije su obavljene sa listama koje su to želele, dok tri liste nisu učestvovale u tim razgovorima. Lista "Srbija ne sme da stane" ima većinu za formiranje skupštine i vlade, a u narednim danima biće dostavljeno ime mandatara.

- Započeli smo proces konstituisanja vlasti posle izbora 17. decembra i u skladu sa Ustavom Republike Srbije održao sam konsultacije sa listama koje su to želele. Tri izbora nisu želela da učestvuju u tim razgovorima. U skladu sa tim lista "Srbija ne sme da stane" ima većinu za formiranje skupštine i vlade, a kroz nekoliko dana ćemo dostaviti ime mandatara - rekao je Vučić.


Odlaganje sednice parlamenta i termin beogradskih izbora

Vučić je najavio da je odložena sednica parlamenta, dok je o terminu beogradskih izbora istakao da će se oni održati 2. juna, umesto 28. aprila, kao što je prvobitno planirano. Ovo je Vučićeva lična odluka, a razlog za to je smirivanje strasti u zemlji.

- Večeras ću vas iznenaditi, govoriću o konkretnim stvarima. Danas sam razgovarao sa onima koji bi želeli da predstavljaju većinu u vlasti Srbije. Mnogo toga je pred nama - dodao je i poručio da je odložena sednica parlamenta.


Sastanak sa liderima stranaka

Predsednik Srbije sastao se sa liderima vladajućih stranaka kako bi doneli važne odluke u vezi sa organizovanjem lokalnih izbora, funkcionisanjem Narodne skupštine i buduće izvršne vlasti. Među prvima koji su ušli u zgradu Predsedništva bili su predsednik SNS Miloš Vučević, predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić, poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić, Dejan Đurđević, predsednik SPS Ivica Dačić, predsednik JS Dragan Marković Palma, doskorašnji predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, prvi čovek SDPS Rasim Ljajić, doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin, Milan Krkobabić iz PUPS-a, kao i predsednik "Zdrave Srbije" Milan Stamatović.

Važnost donošenja odluka oko lokalnih izbora

Vučić je naglasio da je važno doneti odluke oko lokalnih izbora, kako bi se formirali svi organi i završili svi izborni ciklusi, omogućavajući rešavanje problema građana i nastavak važnih poslova. Lokalni izbori treba da se održe u više od 40 gradova i opština, među kojima su Niš i Novi Sad. On je takođe priznao da je napravio formalnu grešku, ističući da izbori moraju biti raspisani u roku od mesec dana od 3. marta.

- Svi izbori će biti u zakonskom roku. Svi su na sastanku bili za to da se beogradski održe 28. aprila, ali ja sam odlučio da to bude 2. juna. Ovo je moja želja, kao predsednika Srbije. Smatram da je za zemlju najbolje da umirimo strasti - poručio je on govoreći o lokalnim, pa i i beogradskim izborima.

Zakonski rokovi za raspisivanje izbora

Vučić je istakao da je potpuno normalno da predsednik Skupštine, ako bude izabran u ponedeljak, raspisuje izbore, te da postoji zakonska mogućnost za odugovlačenje, ali da ne vidi smisao u tome. Naglasio je da je važno poštovati zakonske rokove za raspisivanje izbora.

- Juče sam napravio formalnu grešku. Izbori moraju da budu raspisani u roku od mesec dana od 3. marta. Znači, do 2. ili 3. aprila moraju da se raspišu. Potpuno je normalno da predsednik Skupštine, ako bude izabran u ponedeljak, raspiše izbore i onda možemo izbore da imamo 28. aprila, 5. maja ili nategnuto 12. maja. Postoji zakonska mogućnost da se odugovlači, ali ne vidim smisao - poručio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (27)

Loading
Zlatko

10.03.2024 20:21

Stranke imaju dovoljno vremena za kampanju i sve je uzakonskom roku.

Ema

10.03.2024 20:21

Izbori će biti raspisani i održani u skladu sa Ustavom i zakonom, a ne prema želji Ðilasa i opozicije. Na novim izborima u Beogradu, lista SNS-a će imati apsolutnu podršku građana!

Gorana

10.03.2024 20:21

Mogu da budu kad god, opozicija će posle svega doživeti fijasko svakako.

Esa

10.03.2024 20:21

Evo stizu novi izbori. Odlicna ideja. Izbori 2 juna. Opozicija ima sansu da napravi glupist