VUČIĆ NA SEDNICI UN UPOZORAVA: Srbi na Kosovu u opasnosti!

Autor:

Vesti

08.02.2024

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji

VUČIĆ NA SEDNICI UN UPOZORAVA: Srbi na Kosovu u opasnosti!

Foto: Tanjug/STR


Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazana na zahtev Srbije, počela je u 21 čas. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbi sa Kosova i Metohije direktno zavise od dinarskih sredstava koja dolaze iz teritorije uže Srbije. On je naglasio da je ovo direktni napad na srpsko stanovništvo, ističući da Srbija ima pravo da finansira ZSO, te da svako sprečavanje finansiranja predstavlja udarac na život Srba na Kosovu i Metohiji. Vučić je takođe upozorio da je pravosuđe u velikoj meri progonilo Srbe povratnike, dok su privremene institucije samouprave u Prištini kreirale nepodnošljive uslove za život Srba i sada sprovode široko rasprostranjene sistematske napade na srpske civile i njihov progon. On je naglasio da, ukoliko izostane adekvatna reakcija, takva situacija može prouzrokovati nepopravljivu štetu po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Ova mera je napad pre svega na srpsko stanovništvo. Srbija ima pravo da finansira ZSO, svako sprečavanje finansiranja direktan je udarac na život Srba tamo. Pravosuđe je u velikoj meri progonilo Srbe, povratnike - upozorio je Vučić.


Srbija je istakla da je situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno ozbiljna i zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice. Srbija je pozvala Savet bezbednosti UN da preduzme adekvatne mere kako bi se zaštitili Srbi na Kosovu i Metohiji od sistematskog nasilja i progonstva koje su pretrpeli poslednjih meseci. Ovo je podstaklo žustre rasprave među članicama Saveta bezbednosti, pri čemu su neke zemlje izrazile podršku Srbiji, dok su druge istakle potrebu za daljim istraživanjem situacije na terenu pre donošenja odluka.

Reakcije međunarodne zajednice

Reakcije međunarodne zajednice na izlaganje predsednika Srbije bile su podeljene. Dok su neke zemlje podržale Srbiju u njenim zahtevima za zaštitom srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, druge su izrazile skepticizam i istakle potrebu za dodatnim istraživanjem situacije pre donošenja odluka. Ovo je rezultiralo žustrom raspravom među članicama Saveta bezbednosti UN, dok su predstavnici Srbije isticali hitnost situacije i potrebu za brzim reagovanjem kako bi se zaštitili interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Takva situacija, ako izostane adekvatna reakcija, može da prouzrokuje nepopravljivu štetu po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - upozorava Vučić.


BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (51)

Loading
Tanja

08.02.2024 21:55

Srbi na Kosovu i Metohiji žive svakodnevno u strahu da će nekog upucati I proterati sa svojih ognjišta. Kurti je prevršio svaku meru terorisanjem i maltretiranjem Srba.

DragoN

08.02.2024 21:57

Kurtija osuditi za zločin protiv čovečnosti. Briljantan govor. Bravo Vučiću još jednom si pokazao kako se bori za svoju zemlju.

Zlaja

08.02.2024 21:58

Srbi na Kosovu moraju dobiti veci stepen zastite,pravo na zivot sto pre formirati ZSO

Stefan

08.02.2024 21:58

Cilj kurtija je da protera Srbe sa KIM ali nasa zemlja nece to dozvoliti i borice se svim silama da se to spreci