ŠTA KAŽU ANALITIČARI? Srbija će danas zvanično tražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog situacije na Kosovu i Metohiji

Autor:

Vesti

05.02.2024

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da je situacija u Savetu bezbednosti takva da su šanse da zahtev Srbije bude prihvaćen pola-pola.

ŠTA KAŽU ANALITIČARI? Srbija će danas zvanično tražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog situacije na Kosovu i  Metohiji

Foto: Tanjug/AP

Srbija će danas zvanično tražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Ovaj potez dolazi kao odgovor na nedavne poteze Aljbina Kurtija, predsednika privremenih prištinskih institucija, koji je ukinuo upotrebu dinara na jugu srpske pokrajine. Ova odluka dodatno otežava već težak život Srba na Kosovu.

Šanse za prihvatanje zahteva

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir ističe da je situacija u Savetu bezbednosti takva da su šanse da zahtev Srbije bude prihvaćen pola-pola. Pored stalnih članica Saveta kao što su Velika Britanija, SAD i Francuska, tu su i države koje su priznale nezavisnost Kosova poput Japana, Južne Koreje, Švajcarske, Malte i Slovenije. Trenutno predsedava Gvajana, koja je takođe priznala nezavisnost Kosova. Ipak, poslednja saopštenja Kvinte i SAD idu u prilog održavanju sednice, pa su šanse za prihvatanje zahteva pola-pola.

Demonstracija nezadovoljstva

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije, Vladislav Jovanović, ističe da je sam zahtev za održavanje sednice SB UN demonstracija nezadovoljstva Srbije politikom koja se na Kosovu i Metohiji vodi protiv Srba i Srbije kao partnera za dijalog. Ističe da je dijalog bio suviše jednoznačan i vodio je samo priznavanju Kosova i našem pristajanju na tu novu stvarnost.

Bolja informisanost

Jovanović takođe naglašava da je ovo prilika da se naši partneri na zapadu malo više oglase zbog čega ćute na sve Kurtijeve provokacije. Dodaje da će ovo biti prilika da se svet bolje informiše o pravoj prirodi pregovora Beograda i Prištine i da će moći da čuje da Srbiji nije ostavljen prostor za dijalog, već samo za kapitulaciju zarad dobrih odnosa sa zapadnim silama koje nisu nagradile naše dobre namere.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Ana

05.02.2024 09:48

Ovo nam je poslednja šansa koju smo kao država morali da potegnemo jer nemožemo dozvoliti da u našoj zemlji neko radi i menja stvari kako hoće.

Ivana

05.02.2024 09:50

Šanse jesu pola pola ali se iskreno nadam da u tim ljudima postoji nešto ljudsko još uvek i da će biti na našoj strani.

Kristina

05.02.2024 09:51

Srbija je uz svoj narod na KiM, pa makar i ostala sama.

Jovan

05.02.2024 09:52

Biće ovo teško za Srbiju, za čekanje odgovora. Najteži je taj deo.