SRBIJA ĆE ISPUNITI SVOJE OBAVEZE, ALI ISTO OČEKUJE I OD DRUGIH! Vučić Ursuli fon der Lajen ponovio jasan stav o KiM!

Autor:

Vesti

31.10.2023

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ursula fon der Lajen boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, koju je počela tet-a-tet sastankom sa predsednikom Vučićem

SRBIJA ĆE ISPUNITI SVOJE OBAVEZE, ALI ISTO OČEKUJE I OD DRUGIH! Vučić Ursuli fon der Lajen ponovio jasan stav o KiM!

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao je predsednik Aleksandar Vučić. Oni su se uputili u Palatu Srbija, gde su održali tet-a-tet sastanak, nakon kog se obraćaju javnosti.

 

 

Nakon razgovora, Vučić u obraćanju javnosti govori o značaju sastanaka kao i detaljima razgovora sa predsednicom EK.

- Imali smo veoma dobre razgovore i rekao bih da ćemo ih imati ceo dan. Zadovoljan sam zbog toga. Dolazak predsednice EK je od ogromnog značaja za Srbiju. Evropska unija je najpre kao ekonomski partner Srbije prvi partner po svim parametrima. Naša zemlja je vodeći trgovinski partner sa Zapadnog Balkana. Čak 610 najvećih investitora u Srbiji su iz EU. Kada je reč o robnoj razmeni, u prvih osam meseci, ukupna vrednost je 26 milijardi evra. Kada je reč o direktnim stranim investicijama, iz EU je ukupno 21, 31 milijarde evra - naveo je Vučić.

On je dodao da Srbija sa EU radi mnogo bitnih projekata, kao i da je formiranje regionalnog tržišta prioritet za Srbiju koji smatra velikim benefitom za naše građane.

Republika

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

- Čuli smo danas ohrabrujuće reči iz plana za rast, gde očekujemo veliku finansijsku pomoć - istakao je predsednik Srbije i dodao da uskoro počinju radovi na gradnji brze pruge Niš-Brestovac koju finansira EU.

O pitanju Kosova i Metohije

Kaže da je bilo reči o političkoj situaciji i ponovio da je rekao sve ono što je već rekao u Briselu.

- Srbija će ispuniti svoje obaveze, ali očekuje isto i od druge strane, koja je svoje obaveze već 11 godina ne ispunjava. Jasno je koja je pozicija Srbije kada je KiM u pitanju, znamo šta je to što je Srbija prihvatila, odgovorno ćemo se ponašati u sopstvenim obavezama, očekujući da neki drugi ispuni svoje obaveze - rekao je Vučić.

Fon der Lajen: Proširenje je na vrhu agende EU

Proširenje je na vrhu agende EU, rekla je Ursula fon der Lajen i naglasila da je u vreme globalne turbulencije neophodno da ojačamo jedinstvo i bezbednost kontinenta.

- Želimo da se Srbija pridruži EU. Srbija je već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu ka EU. EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog partnera-rekla je ona.

Rekla je da je krucijalno da se obe strane angažuju i idu putem normalizacije odnosa - Priština mora da izradi statut ZSO, a Srbija da primeni postojeće sporazume i da ne gubi vreme.

Na pitanje na šta znači "de fakto priznanje nezavisnosti Kosova" ako pet članica EU ne priznaje tu nezavisnost, predsednica EK je rekla da se radi o sprovođenju Ohridskog sporazuma, koji predviđa različite korake, koji uključuju priznanje dokumenata i instutucija od strane Srbije, a to ide uz osnivanje Zajdnice srpskih opština, što treba da realizuje Kosovo. 

Sastanak u Palati Srbija

U Palati Srbija počeo je sastanak predsednika Vučića i predsednice EK. Njih dvoje počeli su tet-a-tet razgovor, a zatim će imati i sastanak sa članovima dveju delegacija. Fon der Lajen će se zatim sastati i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Posle sastanaka planirane su izjave za medije.

Gust raspored i niz sastanaka 

- Ona ostaje u Beogradu da prenoći i dugo ćemo, osim zvaničnih razgovora, imati razgovore i posle toga, u četiri oka i zajedničku večeru. Imaćemo mnogo vremena da razgovaramo o svim važnim pitanjima za Srbiju - rekao je Vučić govoreći prethodnih dana o poseti.

Fon der Lajen u Beograd dolazi u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu, koju je počela u nedelju u Skoplju, a kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region.

Ona je juče boravila i u Prištini, gde je na konferenciji za novinare sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani rekla da postoji novi investicioni plan koji funkcioniše veoma dobro, i da se uspesi mogu postići samo ako Beograd i Priština normalizuju svoje odnose.

Fon der Lajen se prethodno u Skoplju sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim, gde je ponovila da EU planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra.

Tokom posetu Zapadnom Balkanu Fon der Lajen je danas pre podne posetila Crnu Goru, a sutra će posetiti Bosnu i Hercegovinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (80)

Loading
Aleks

31.10.2023 13:07

Prelepi docek u Srbiji.

Cedomir

31.10.2023 13:09

Vučić je Ursuli ukazao poštovanje i lično je dočekao ,kao pravi gospodin sa cvećem!

Rada

31.10.2023 13:10

Ne znam samo kakvu su nam podršku pružili

Sara

31.10.2023 13:11

Ona je došla u Srbiju da ponovo vrši ritisak na Vučića da potpiše ono što zapad želi