SRBIJA I KINA SU ČELIČNI PRIJATELJI! Si Đinping uputio snažnu poruku našoj zemlji: Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet

Autor:

Vesti

18.10.2023

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Si je naglasio da je Kina spremna da nastavi da jača stratešku sinergiju sa Srbijom kako bi tradicionalno prijateljstvo dve zemlje pretočilo u više plodova praktične saradnje

SRBIJA I KINA SU ČELIČNI PRIJATELJI! Si Đinping uputio snažnu poruku našoj zemlji: Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Srbija "čelični prijatelj" Kine, a da su bilateralni odnosi poslednjih godina izdržali promene u međunarodnom pejzažu i da su primer kako treba da izgledaju prijateljski odnosi Kine sa evropskim zemljama.

Predsednik Si je naglasio da Kina čvrsto podržava Srbiju u očuvanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da je spremna da nastavi da jača stratešku sinergiju sa Srbijom kako bi tradicionalno prijateljstvo dve zemlje pretočilo u više plodova praktične saradnje, objavila je agencija Sinhua.

- Bilateralna saradnja u oblastima kao što su infrastruktura i proizvodni kapaciteti dala je plodne rezultate, a dubina, širina, kvalitet i efikasnost praktične saradnje kontinuirano se poboljšavaju - rekao je Si, nakon sastanka sa Vučićem koji boravi u pekingu na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put.

Prema njegovim rečima dve strane, suočene sa dubokim promenama u svetu koje, kako kaže, nisu bile viđene u jednom veku, trebalo bi da posmatraju bilateralne odnose iz strateške i dugoročne perspektive i da čvrsto podrže međusobne suštinske interese i razvojne puteve.

Kineski predsednik govorio je danas i na otvaranju Trećeg  foruma "Pojas i put" i obećao veću pristupačnost kineskom tržištu za međunarodne kompanije i nove investicije koja prelaze sto milijardi dolara za druge ekonomije u razvoju, kao i dve razvojne banke, Kinesku razvojnu banku i Izvozno-uvoznu banku Kine, sa finansijskim okvirom od 47,9 milijardi dolara, kao i dodatnih 11 milijardi dolara koje će biti uloženo u projekte Inicijative.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (42)

Loading
Zora

18.10.2023 14:33

Verujemo da ce u buducnosti bilateralni odnosi i saradnja Srbije i Kine biti unapredjeni i ojacani.

Zorica

18.10.2023 14:39

Srbi su ponosni na Vučića jer održava odnose sa Kinom koja nam pomaže i podržava nas u svemu.

Ljuba

18.10.2023 14:39

Tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije urodiće plodom zahvaljujući ovim potpisanim sporazumima.

Kaja

18.10.2023 14:45

Potpisani sporazumi sa Kinom ce umnogome Srbiji pomoci da napreduje,raste i razvija se.