SRĐAN LALIĆ POTVRDIO PAKLENI PLAN BELIVUKOVE EKIPE: Ovo je bio scenario haosa za OBARANJE VLASTI u Srbiji

Autor:

Vesti

05.02.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radoje Zvicer, osim s ANB, imao dobre kontakte i s drugim tajnim službama u inostranstvu koje su bandu Velje Nevolje pripremale za ubistvo Vučića i bombaške napade.

SRĐAN LALIĆ POTVRDIO PAKLENI PLAN BELIVUKOVE EKIPE: Ovo je bio scenario haosa za OBARANJE VLASTI u Srbiji

Foto: Printskrin

Svedočenje Srđana Lalića na suđenju bandi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Specijalnom sudu potvrdilo je saznanja srpskih bezbednosnih službi da je postojao plan za rušenje Aleksandra Vučića i njegovo ubistvo, državni udar i izazivanje haosa koji bi trebalo da dovede do smene vlasti. Iako još svi delovi mozaika prevrata nisu sklopljeni, dovoljno je elemenata koji ukazuju na ovaj pakleni scenario.

Akteri su sada poznati. Nekoliko zapadnih tajnih službi je osmislilo kako to izvesti, a glavna operativna grupa je Agencija za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB) pod kontrolom Mila Đukanovića. Preko svojih operativaca ANB je uspostavio potpunu kontrolu nad "kavačkim klanom", najmoćnijom mafijaškom strukturom na Balkanu, a "kavčani" su u tom lancu komandovanja dobili zadatak da angažuju neposredne izvršioce. To je beogradska filijala klana, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Republika

Foto: MUP, Tanjug/, Printscreen

Radoje Zvicer, Srđan Lalić i Aleksandar Vučić

 

Ustrojeni kao vojna organizacija, ova grupa je od "kavčana" dobijala novac i neophodnu logistiku. Belivuk i Miljković slepo su slušali Radoja Zvicera, kotorskog vođu s kojim su dilovali kokain i usput najmonstruoznijim zločinima čistili teren za svoje poslovanje. Zvicera su u Crnoj Gori pokrivali policajci Petar Lazović i Ljubo Milanović, koji su bili i njegovi oficiri za vezu s ANB. Takođe, Zoran Lazović, Petrov otac, bio je visoki funkcioner ANB i pomoćnik predsednika Crne Gore za, ni manje ni više, Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala.

SPASIĆ: JOŠ JEDNU GRUPU GRUPU TREBA RAZOTKRITI

Bivši bezbednjak Boža Spasić naglašava da hapšenjem Belivukove grupe policijski posao nije završen.

- Činjenice otkrivene na suđenju bile su poznate našim organima bezbednosti prilikom hapšenja, ali su sada udarna tema, pored ubistava mladića koje je izvršila ova grupa, zbog političke konotacije nedela mafijaško-terorističke grupe. Činjenica jeste da su oni nakon razgovora s Radojem Zvicerom u Crnoj Gori intenzivirali pripreme za atentat. Vrlo verovatno postoji jedna grupa koja još nije razotkrivena, verovatno su pripadnici pojedinih stranih službi. Pominju se crnogorska, hrvatska služba i odmetnuti delovi našeg policijskog aparata i BIA. To su bivši pripadnici službe. Najavljeni obračun s mafijom preko jednog mafijaškog advokata najavljen je pripadnicima klana - objašnjava Spasić i ističe da je klan imao resurse ne samo u ljudima već i u oružju.

- Upravo snajper koji je pronađen prilikom hapšenja dokazao je da je bio namenjen da se njime usmrti predsednik. On je donet u Srbiju od jednog od najpoznatijih snajperista na Balkanu - otkriva Spasić.

Radoje Zvicer, koji je pobegao iz Crne Gore posle dojave iz policije da će biti uhapšen, nije bio povezan samo s ANB. Srđan Lalić naveo je na suđenju "da je imao dobre kontakte i u drugim stranim službama".

Beogradska filijala "kavčana", prema ovom scenariju, bila je operativna jedinica koja je trebalo da uz logističku pomoć sa strane likvidira predsednika, kriminalizuje njegovu porodicu, bombaškim napadima izazove nerede i paniku širom Srbije da bi na kraju na vlast "došao neko drugi". Ko je planiran i programiran za tu ulogu, još nije procurilo do javnosti.

Pojedini delovi ovog paklenog plana pažljivo su čuvani u uskom Belivukovom i Miljkovićevom krugu. Čak ni peti čovek po važnosti u njihovoj organizovanoj kriminalnoj grupi Srđan Lalić nije znao sve.

Prilikom suočavanja s Belivukom u sudnici naveo je da je Belivuk "očigledno probao da sakrije od njega" uvežbavanje pucanja iz snajpera u Loznici.

Ono što je Lalić, između ostalog, znao jeste da je Zvicerove i Belivukove nalogodavce preplašila poruka Aleksandra Vučića iz oktobra 2020.

- Borili smo se za ovu zemlju i doveli je od poslednjeg do prvog mesta, i to je nešto čime se ponosim. Tako hoću da se ponosimo time da zaraćeni klanovi iz susednih država ne mogu da imaju svoju bazu ovde. Svu tu bandu ćemo da počistimo, pa i one koji su im na različite načine pomagali, ako iza toga stoji i deo države, bez obzira na cenu. Zmiji se mora stati za vrat - naveo je tada predsednik.

 

Nabavljanje oružja za četu vojnika

U kuću strave u Ritopeku Belivukov i Miljkovićev klan smestio je arsenal nabavljen u Bosni i Hrvatskoj ili je oteto od "škaljarskog klana".

Tu su pronađene snajperske puške, 30 pištolja, isti broj automatskih i poluautomatskih pušaka, od kojih je nekoliko s prigušivačima i optičkim nišanima. Policija je tu zaplenila oko 10 kilograma plastičnog eksploziva, dve eksplozivne naprave s daljinskim upravljačem i plastičnim eksplozivom, nekoliko ručnih bombi, kao i ručni raketni bacač s granatama.

Lalić je naveo da su imali dva paketa s eksplozivom u dva plastična kofera u kojima je video žice, detonatore.

- Aktivirali su se motorolama - opisao je on.

Treniranje za nerede


Suočavajući se s Miljkovićevim advokatom, Lalić je naveo da je u neredima na ulicama Srbije trebalo da učestvuje 400 navijača pod kontrolom Veljka Belivuka, kao i da je Belivuk s njima vežbao formacijsko kretanje.

Kazao je da je Nebojša Janković stručnjak za sve tipove oružja, kao i Vlade Draganić i da su obučili i Miljkovića. Janković je u provaljenoj Skaj komunikaciji imao nadimak Hel. On je bivši policajac i pripadnik 63. padobranske brigade.

Upucavanje snajpera za atentat

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Aleksandar Vučić kod spomenika Stefanu Nemanji

 

Prema dosad poznatim informacijama, u organizovanoj kriminalnoj grupi koju je predvodio Belivuk, Nebojša Janković je bio zadužen za obučavanje i pripremanje pripadnika grupe za upotrebu snajperske puške, a policija je pronašla najmanje dva mesta na kojima su puške upucavane i na kojima je vršena obuka.

Atentat na Vučića bio je planiran na otkrivanju Spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu 27. januara 2021. Obaveštajne službe, međutim, ne isključuju da je i ranije bilo planova za taj monstruozni čin. Takođe, sumnja se da su izrađeni i alternativni planovi za ubistvo predsednika, pogotovo što je banda u Ritopeku imala i ručni bacač.

Bombaški napadi po tržnim centrima

Lalić je izjavio da je naređenje bilo da, ako neko od šefova bande bude uhapšen, počinju bombaški napadi. Akciju je trebalo u "Delta sitiju" da izvede neki migrant koji bi bio plaćen 5.000 evra. On bi u tržni centar došao pešice, s rancem punim eksploziva na leđima. Takođe, auto-bombe su bile spremne po svim većim tržnim centrima u Srbiji. I tim akcijama bi rukovodio neko od članova bande iz Beograda.

Dobijali pare od Zvicera

Više puta, svedočeći u Specijalnom sudu, Srđan Lalić ponovio je vezu s Radojem Zvicerom. Kada je upitan ko bi posle haosa došao na vlast u Srbiji, on je naveo da Zvicer sigurno to zna. Nije krio da je sa Zvicerom poslovao u kokainskom biznisu, da je dobijao novac od njega, kao i da je Zvicer Belivuka i Miljkovića "srdačno dočekao" u Crnoj Gori i da su se ova dvojica time hvalila.

- Zvicer im je po izlasku iz zatvora dao 50.000 evra da stanu na noge. Veljku i Marku - rekao je Lalić.

Hteli da nameste zločin Vučićevom sinu

Srđan Lalić rekao je, takođe, da su pripadnici klana pustili lažnu priču da je Danilo Vučić, sin predsednika Aleksandra Vučića, odgovoran za ubistvo Lazara Vukićevića.

- Posle ubistva Lazara Vukićevića preko naših navijača na tribinama pustili smo lažnu priču kroz navijačke grupe da je nestao jer je imao sukob s Danilom Vučićem. To smo uradili da bismo skrenuli istragu i da diskreditujemo predsednika preko sina - rekao je Lalić.

Udarac na politički vrh

Povodom plasiranja priče da Belivuk zna sve o ubistvima Vladimira Cvijana i Olivera Ivanovića, svedok-okrivljeni je rekao:

- Znam da su oni plasirali priče da bi se branili. Da padne vlast i dođe neko drugi. Njihova strategija odbrane je bila osmišljena da udaraju na politički vrh i i dalje je takva. Dejanu Lazareviću sam govorio da ne pucaju iz te puške, ali oni nisu odustali.

Za konsiljerea, advokata Lazarevića, naveo je i da je bandi dojavio da se sprema njihovo hapšenje na 30 lokacija, da se vozio u blindi i da je imao telohranitelje. U krugu bezbednjaka i političkih savetnika bande bilo je još ljudi čiju ulogu trenutno utvrđuje policija.

Branko Radun, politički analitičar, ističe za Srpski telegraf da su državni udar i atentat pripremani od stranih službi.

- Ono što je bitno je da kriminalne grupe nisu autohtone, ne rade one to što su one smislile, već su izvršioci radova za neke obaveštajne strukture, političke centre moći. Vidimo da je Belivukov klan deo "kavačkog klana". Zna se da je on pod kontrolom crnogorske službe i njihove države, ali takođe ni oni sami ne rukovode tim "akcijama", već rade za nekoga. To su velike sile, to je neka vrsta pritiska da vlast promeni stavove, učini neke ustupke. Sve ovo je dodatna potvrda da hoće da oslabe Srbiju, a to jedino mogu da učine ukoliko iskoriste okrutne metode - navodi Radun.

On kaže da ovo nije jedinstveni slučaj kada je neka služba bila umešana u određeni državni udar i atentat.

- Oni imaju sve podatke, mogućnost da saznaju kretanje, adrese na koje te ličnosti odlaze. Time jasno daju do znanja da oni nisu neki amateri i da to radi jedan čovek, već da je to cela infrastruktura koja ozbiljno razmatra sve mogućnosti - objašnjava Radun.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (60)

Loading
Mitar

05.02.2023 09:54

Strogo kazniti vinovnike.

Sasa

05.02.2023 11:15

@Mitar - Obavezno, da im vise ne padne napamet da tako nesto rade ili da spremaju i planiraju najgore stvari koje nikome dobro nece doneti, tim klanovima sto pre treba da se stane na put.

Mladen

05.02.2023 10:10

Čuj smenu vlasti...zar ne razumete da nema smene vlasti jer narod podržava Vučića a ne one drekavce iz opozicije koji se raspadaju.Džaba vam sve.

Bane

05.02.2023 10:56

Trenutno je lopta na strani policije i verujem da će uskoro svi biti iza rešetaka ,pa i Zvicer.