ČIM ČUJETE OVE ZVUKE U BOJLERU HITNO GA ISKLJUČITE! Majstor Bratislav izvadio je OVU GADOST i objasnio: Opasno je, a i arči vam struju (VIDEO)

Autor:

Vesti

23.04.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problematika potrošnje električne energije u Srbiji

ČIM ČUJETE OVE ZVUKE U BOJLERU HITNO GA ISKLJUČITE! Majstor Bratislav izvadio je OVU GADOST i objasnio: Opasno je, a i arči vam struju (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Majstor popravlja bojler



Prema nedavnoj izjavi profesora Mašinskog fakulteta Miloša Banjca, Srbija troši od tri do četiri puta više električne energije od evropskog proseka. Kao glavni krivac za ovakvu visoku potrošnju, profesor Banjac ističe grejanje, ali i neadekvatno održavanje uređaja koji troše struju.

Bojler kao jedan od najvećih potrošača električne energije

Jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvima jeste bojler. Postoji dilema da li ga treba gasiti ili paliti po potrebi, ali malo je poznato da postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći u smanjenju potrošnje električne energije. Bratislav Kostić, stručnjak za kućne majstorije, ističe da neredovno čišćenje kamenca iz bojlera ne samo što povećava račune za struju, već može biti i opasno po bezbednost.

Uticaj čišćenja kamenca na smanjenje potrošnje struje

Redovno čišćenje grejača od kamenca i podešavanje termostata na manji stepen grejanja može značajno smanjiti potrošnju struje, čak do 30 odsto. Nagomilani kamenac može biti posebno štetan, a majstor Kostić savetuje da se grejači redovno čiste kako bi se izbegli problemi sa potrošnjom električne energije i bezbednošću.

Pravilno korišćenje bojlera u zavisnosti od potreba domaćinstva

Prema savetima servisera kućnih aparata, način korišćenja bojlera zavisi od broja članova domaćinstva i namene bojlera. Samci i parovi mogu uštedeti energiju i novac paljenjem bojlera samo kada je potrebno, dok veće porodice više koristi imaju od stalnog uključivanja bojlera.

Uticaj podešavanja termostata na stvaranje kamenca

Podešavanje termostata na odgovarajuću temperaturu može sprečiti stvaranje kamenca, naročito u uslovima tvrde vode. Postavljanje termostata na 55 do 60 stepeni može biti korisno za održavanje bojlera.

Vođenje računa o pravilnoj upotrebi električnih uređaja može značajno doprineti uštedi novca na mesečnom i godišnjem nivou, ali i očuvanju okoline kroz smanjenu potrošnju resursa. Stoga, pravilno održavanje bojlera i prilagođavanje korišćenja potrebama domaćinstva mogu imati pozitivan uticaj na smanjenje potrošnje električne energije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading