KINEZI PRVI U RUSIJI! Nemci izgubili primat, ovo će promeniti sliku svetske ekonomije!

Autor: Republika

Vesti

13.06.2022

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je trenutno najveći kupac ruskih energenata, u ovome je prestigla Nemačku, u kojoj je izvoz fosilnih goriva bio vredan 12,1 milijardu evra.

KINEZI PRVI U RUSIJI! Nemci izgubili primat, ovo će promeniti sliku svetske ekonomije!

Foto: Tanjug

Kina je jedna od retkih zemalja koja odbija da uvede sankcije Putinu, kao što to čini ostatak sveta zbog agresije na Ukrajinu, a posledice ovog prećutnog savezništva počinju da bivaju vidljive.

Kina je upravo od Moskve kupila energente u vrednosti od oko 12,6 milijardi evra, što je stavlja na prvo mesto među kupcima ruskih energenata, saopštila je danas nezavisna grupa Centar za istraživanje energije i čistog vazduha. U tome je prestigla Nemačku, koja je to učinila za 12,1 milijardi evra.

Centar je naveo da je Rusija od 24. februara, kada je napala Ukrajinu, imala prihod od oko 93 milijarde evra od prodaje nafte, prirodnog gasa i uglja.

Izvoz ruskih fosilnih goriva u Nemačku bio je vredan 12,1 milijardu evra, u Italiju i Holandiju po 7,8 milijardi evra, a u Poljsku 4,4 milijarde evra, dodao je Centar.

Promena na vrhu liste pokazuje rastući značaj Kine za ruski izvoz energije, kao i značaj drugih neevropskih ekonomija, koji obezbeđuje oko 40 odsto budžeta Rusije.

Prošle godine Kina je prestigla SAD po nacionalnom bogatstvu, koje je dramatično poraslo u protekle dve decenije, pa se tako sa sedam biliona tokom 2000. godine, uvećalo na 120 biliona dolara, koliko je bilo u 2020. godini, navela je analiza poznate konsultantske kuće "Mekinzi end ko".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Stručnjaci ocenjuju da je ovaj napredak Kine ubrzalo njeno pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji 2000. godine.

Sjedinjene Američke Države, koje su Kini ustupile prvo mesto, u poslednjih 10 godina udvostručile su nacionalno bogatstvo, koje je tokom 2021. godine iznosilo 90 biliona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading