ODLIČAN IZVOZNI UČINAK NAŠIH KOMPANIJA U 2021. GODINI, IZVOZ VEĆI ZA 30 ODSTO! Čadež: Podrška internacionalizaciji poslovanja privrede u fokusu PKS

Autor:

Vesti

06.01.2022

05:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privreda Srbije prošle godine imala je odličan izvozni učinak koji će premašiti rezultate ne samo iz 2020, već i iz pretkrizne, 2019. godine

ODLIČAN IZVOZNI UČINAK NAŠIH KOMPANIJA U 2021. GODINI, IZVOZ VEĆI ZA 30 ODSTO! Čadež: Podrška internacionalizaciji poslovanja privrede u fokusu PKS

Foto: Promo foto

Za 10 meseci 2021. godine Srbija je ostvarila izvoz veći za 27 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, dok je krajem oktobra postignut iznos iz celokupne 2019. godine. Sve što je izvezeno u novembru i decembru mesecu u godini za nama biće plus u odnosu na ono što je iz Srbije izvezeno tokom 2019. godine, koja je bila veoma uspešna za našu ekonomiju, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Privrednici umereni optimisti

Predsednik PKS ističe da privrednici u 2022, osim izvoza, računaju i na dalji rast prometa, očuvanje zaposlenosti i planiraju nove investicije, ali su oprezni optimisti zbog eksternih rizika, na koje ne možemo da utičemo. 

Podseća na mnogobrojne aktivnosti nacionalne poslovne asocijacije usmerene na jačanje izvoznih kapaciteta kompanija i osvajanje novih tržišta, kao i da će podrška internacionalizaciji poslovanja privrede biti u fokusu PKS i u narednom periodu.

Republika

Foto: Promo foto

 

- Samo tokom 2021. godine, na događajima u organizaciji Komore u zemlji, regionu i svetu – forumima, konferencijama, sajmovima, učestvovalo je gotovo 4.000 kompanija, koje su ove skupove iskoristile za više od 12.000 kontakata i B2B razgovora sa potencijalnim partnerima. Na 'Ekspo 2020 Dubai' u protekla tri meseca, boravilo je oko 600 privrednika, koji su uspostavili oko 3.500 poslovnih kontakata. Oko 160 naših kompanija, izlagača na 11 međunarodnih sajmova, u zemlju se vratilo sa više od 60 ugovora, vrednih gotovo 50 miliona evra - rekao je Čadež.

Naše firme deo regionalne dobavljačke platforme


Čadež dodaje da je privreda, uz podršku PKS, odgovorila i na povećano interesovanje međunarodnih korporacija, za angažovanje dobavljača iz Srbije i regiona.

- Samo u oblasti metalske i elektro industrije prošle godine stiglo je oko 50 upita stranih kompanija, najviše nemačkih i austrijskih, koje smo povezali sa našim firmama spremnim da ispune tražene standarde, rokove i količine. Gotovo 800 srpskih kompanija uključilo se u regionalnu bazu dobavljača koju smo uspostavili sa ostalim zapadnobalkanskim komorama. Za samo nekoliko meseci, deo zajedničke dobavljačke platforme postalo je više od 2.000 kompanija iz svih šest ekonomija, iz svih proizvodnih i uslužnih sektora i njihovi profili i ponuda su već na raspolaganju zainteresovanima za dobavljače sa Zapadnog Balkana - objasnio je Čadež.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading