OTKRIVAMO ISTINU O PRIVATNIM DETEKTIVIMA U SRBIJI! Zarađuju MASNE pare, a evo šta vam sve treba za LICENCU!

Autor:

Vesti

21.04.2024

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privatni detektivi u Srbiji: Istina iza kulisa

OTKRIVAMO ISTINU O PRIVATNIM DETEKTIVIMA U SRBIJI! Zarađuju MASNE pare, a evo šta vam sve treba za LICENCU!

Foto: RINA


U svetu filma, privatni detektivi se često prikazuju kao avanturisti spremni na sve, ali da li je stvarnost baš tako uzbudljiva? Razgovarali smo sa iskusnim privatnim detektivima koji su otkrili neke zanimljive detalje o svom poslu.

Radni dan bez pucnjave

Dragan Trivan, vlasnik jedne od agencija, otkriva da stvarni posao privatnog detektiva često podrazumeva traženje nestalih osoba i dokazivanje prevara, umesto uzbudljivih pucnjava i akcije. Iako imaju dozvolu za nošenje oružja, u praksi retko dolazi do situacija koje podsećaju na scene iz filmova.

- Nije to ni nalik tome što ljudi misle i što su gledali po filmovima. Nema tu akcije i pucnjave, mada privatni detektivi imaju dozvolu za nošenje oružja. U našem poslu često tragamo za nestalim osobama, dokazujemo eventualnu prevaru, a često nas angažuju i fizička lica – objašnjava Dragan Trivan, vlasnik jedne od agencija.

Plate privatnih detektiva, prema Trivanovim rečima variraju i zavise najviše od toga ko koliko radi ili je dobar u svom poslu, ali se kreću od 80.000 do 100.000 dinara. Naravno, ona mogu biti i mnogo viša ukoliko se ne beži od posla i ukoliko ste predani.


Licenca za detektiva

U Srbiji, Zakon o detektivskoj delatnosti, usvojen 2017. godine, predviđa tri vrste licenci za privatne detektive. Uz brojne uslove poput visoke stručne spreme i bezbednosne provere, kandidati moraju položiti sedam ispita pred komisijom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iako je Zakon dozvolio ženama da se bave ovim poslom, u praksi je veoma mali broj ženskih detektiva. Uglješa Grgur, prvi detektiv u Novom Sadu sa licencom, ističe da je MUP uveo izdavanje licenci, te da je bio među prvima koji su dobili dozvolu za bavljenje detektivskim poslom.

- Dugo su ovim poslom mogli da se bave mnogi, a onda je MUP uveo izdavanje licenci, a ja sam prvi u Srbiji dobio dozvolu za privatnog detektiva. Da bi neka osoba dobila takvu licencu potrebno je da ispunjava niz uslova. Pored toga što je neophodno da ste državljanin Srbije, traži se visoka stručna sprema, dok smer uopšte nije bitan. Potrebno je da se prođe i bezbedonosna provera, kao i lekarski test, a zatim se polaže test za detektiva u Ministarstvu Unutrašnjih poslova – otkriva nam Grgur i pojašnjava kako izgleda to polaganje:

- Pred komisijom se polaže sedam ispita, a ukoliko, primera radi položite šest i sedmi ne prođete, naredno polaganje morate sve od početka. Dakle, ne priznaje vam se ono što ste položili prethodni put. Uz to, potrebno je da privatni detektivi imaju poslovni prostor, odnosno kancelariju za koju takođe moraju da dobiju licencu.



Diskrecija i poverenje

Nikola Novak iz detektivske agencije naglašava da su diskrecija i poverenje ključni elementi njihovog posla. U slučaju uočavanja krivičnog dela, privatni detektivi su obavezni da obaveste policiju. Radno vreme detektiva je najmanje pet sati dnevno, a klijenata imaju dovoljno, među kojima su i stalni.

- Poslom privatnog detektiva se bavim više od 20 godina, a ujedno posedujem licencu i za obavljanje poligrafskog ispitivanja. Naš posao je i sprovođenje bezbednosnih aktivnosti za neutralisanje industrijske špijunaže i korporativne sabotaže – otkriva Novak još neke od aspekata detektivskog posla.

– Ne postoji nikakvo starosno ograničenje za obavljanje ovog posla. Naravno, važno je da onaj ko se njime bavi ima završen fakultet, što znači da ima više od 20-21 godine, a gornja granica ne postoji.



Budućnost detektivske profesije

Kako je Zakon o privatnim detektivima donesen tek pre nekoliko godina, trenutno niko u Srbiji ne može da se pohvali da je u ovom poslu dočekao penziju. Međutim, postoje detektivi koji su blizu tog trenutka, nakon više od 20 godina iskustva u ovom poslu. Važno je istaći da ne postoji starosno ograničenje za obavljanje ovog posla, već je ključno iskustvo i sposobnost reagovanja u različitim situacijama.

Kroz razgovor sa iskusnim privatnim detektivima, otkrili smo da stvarnost njihovog posla možda nije tako uzbudljiva kao u filmovima, ali svakako obiluje izazovima, odgovornostima i nizom zahtevnih procedura koje treba ispuniti kako bi se bavili ovom delikatnom profesijom.

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading