POSLE AKUŠERSKOG NASILJA, DOZVOLJENO PRISUSTVO OCA U PORODILIŠTU U SREMSKOJ MITROVICI! Evo koji su uslovi!

Autor:

Vesti

23.01.2024

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko majki prijavilo je lekare za akušersko nasilje.

POSLE AKUŠERSKOG NASILJA, DOZVOLJENO PRISUSTVO OCA U PORODILIŠTU U SREMSKOJ MITROVICI! Evo koji su uslovi!

Foto: Društvene mreže, Printscreen

Upravni odbor Opšte bolnice Sremska Mitrovica doneo je Odluku kojom se dozvoljava, prilikom porođaja, prisustvo jednog pratioca koga bira porodilja, javlja mojgradsm.rs.

Pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana.

Prisustvo pratnje tokom porođaja neće se naplaćivati, a o prisustvu pratioca će biti sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima.

Podsećamo, riča o teškom porođaju koji je 12. januara imala Marica Mihajlović (27) potresla je javnost u Srbiji. Vrlo brzo počele su da se javljaju žene koje su doživele slične situacije i to ne samo od strane ovog doktora, već i od mnogih drugih. 

Podnete su i prve prijave, a dr Marko Maksimović je uhapšen i njemu je određen pritvor zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi, jer postoje osnovi sumnje da je izvršio ovo krivično delo dana 12. januara 2024. godine u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Nakon što se dobiju rezultati unutrašnjeg, spoljnog i nadzora inspekcije Ministarstva zdravlja, protiv lekara se može pokrenuti postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije ili, u slučaju postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo u obavljanju zdravstvene delatnosti, krivično gonjenje preuzima nadležno javno tužilaštvo - rekli su za Republiku u Lekarskoj komori Srbije i dodali:

- Ako sudsko veće nakon sprovedene glavne rasprave utvrdi da je lekar odgovoran za povredu profesionalne dužnosti i/ili ugleda člana Komore, izreći će mu jednu od sledećih disciplinskih mera: javnu opomenu, novčanu kaznu za lakše povrede ili privremenu zabranu samostalnog rada u obavljanju određenih poslova zdravstvene delatnosti, odnosno zdravstvene delatnosti, za teže povrede, u kom slučaju se zdravstvenom radniku licenca oduzima.-

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

23.01.2024 11:05

U sali treba da su porodilja i babica, a lekar ako zatreba. Tim muževima će trebati da se bave još dve babice