JEZIVI DETALJI AKUŠERSKOG NASILJA U VRANJU: "Beba nije dobro, jedna strana mozga deteta je oštećena, čeka nas velika borba"

Autor:

Hronika

22.01.2024

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je njen treći porađaj, svih devet meseci trudnoća je bila uredna.

JEZIVI DETALJI AKUŠERSKOG NASILJA U VRANJU: "Beba nije dobro, jedna strana mozga deteta je oštećena, čeka nas velika borba"

Foto: shutterstock

Porodilja iz Vranja Snežana Jović prijavila je policiji lekare ZC Vranje, koji su je porađali zbog, kako tvrdi, nehumanog porođaja koji je ostavio posledice na zdravlje njene bebe, prenosi Telegraf.

- Još uvek smo u šoku, beba nije dobro. Ultrazvuk glavice bebe je pokazao da je jedna strana mozga bebe oštećena. Nadamo se da će biti dobro, ali nas po svemu sudeći čeka velika borba za detetovo zdravlje - kaže Snežana za Telegraf.rs, koja je rodila dečaka.

Ovo je njen treći porađaj. Svih devet meseci trudnoća je bila uredna, a vodio ju je doktor D. Veličković, inače načelnih Službe za ginekologiju i akušerstvo bolnice u Vranju.

- Došla sam u porodilište negde oko pola pet ujutru, moj ginekolog je bio u smeni i pregledao me je. Konstatovao je da je beba još visoko i da neće porođaj brzo. U međuvremenu je on iz noćne smene otišao i zamenio ga je doktor Zoran Aleksić, kome je asistirala ćerka Neda, koja je na specijalizaciji. Procenili su da sam otvorena šest prsta i probušili vodenjak, rekavši da sam spremna za porođaj.

Nakon neuspešnih pokušaja, beba je izvučena vakuumom, a majka tvrdi da je cela situacija bila izuzetno traumatična za nju i bebu.

- Nisu bili neprijatni do tog trenutka, ali po svemu sudeći nije išlo kako su planirali i tu kreće agonija. Guranje bebe, skakanje po stomaku. Gurali su bebu da izađe i na kraju pozvali u pomoć doktorku. Molila sam ih da urade carski rez, nisu hteli. Bebu su izvukli vakuumom iz drugog pokušaja. Beba nije plakala i sestra mi je rekla da se molim i da to jedino može da pomogne. Molila sam se i krstila na stolu i onda se začuo plač - kaže Snežana.

Usledilo vađenje posteljice u najvećim mukama, onda je dobila anesteziju.

U subotu je trebalo da odemo kući, pa je lekar pedijatar pregledao bebu i ultrazvuk je pokazao da jedna strana bebinog mozga nije u redu. Mom suprugu je od tog saznanja pozlilo, pa je završio u hitnoj - dodaje Snežana.

Da podsetimo, porodilja Snežana Jović iz Vranja prijavila je policiji i doktora Zorana Aleksića, ginekologa u ZC Vranje, potvrđeno je iz tužilaštva u Vranju. Takođe, porodilja je policiji prijavila i doktorku N. A, takođe ginekologa u vranjskom porodilištu, prenosi Blic.

Na osnovu prijave, oštećena porodilja tvrdi da su prilikom porođaja lekari postupili neprofesionalno, da su tokom porođaja vikali na oštećenu, da doktor nije želeo da je porodi carskim rezom, već je insistirao na porođaju prirodnim putem, kao i da su nakon toga koristili vakuum, te da je najverovatnije takav način porođaja imao po dete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading