KAKVOG RASPOLOŽENJA STE JUČE BILI? Stručnjaci 15. januar proglasili za NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI - Evo šta je razlog, i čeka li nas još takvih momenata!

Autor: D.B.

Vesti

16.01.2024

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon ovih izmena, neke stvari biće dosta jednostavnije.

KAKVOG RASPOLOŽENJA STE JUČE BILI? Stručnjaci 15. januar proglasili za NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI - Evo šta je razlog, i čeka li nas još takvih momenata!

Foto: shutterstock

Britanska turistička agencija je pokrenula marketinšku kampanju koja je proglasila 15. januar za "najdepresivniji dan u godini", koristeći se formulom koju je smislio psiholog angažovan za tu svrhu. 

Prof. dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar Klinike za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević, ističe da naučnici i stručnjaci ne priznaju ovu formulu kao tačnu, te da njeni sastojci poput dugova posle praznika, pada motivacije i neostvarenih novogodišnjih odluka, kao i vremenskih prilika, nisu dovoljni da bi se odredio "najdepresivniji dan".

Uticaj vremenskih prilika na raspoloženje

Ipak, Stašević Karličić ističe da manji broj sunčanih sati može imati uticaj na raspoloženje, posebno kod ljudi koji su skloni sezonskim depresijama. Sezonske depresije mogu biti povezane sa padom serotonina na centralnim sinapsama, što može dovesti do kliničke slike depresije.

Značaj prepoznavanja simptoma depresije

Depresija je ozbiljno oboljenje koje je poslednjih 50 godina doživelo epidemijske razmere. Stašević Karličić ističe da je bitno prepoznati simptome depresije kao što su pad samopoštovanja, promene u apetitu i ritmu spavanja, kao i razdražljivost. Dijagnoza depresije zahteva postojanje određenog broja kritičnih simptoma tokom najmanje dve nedelje.

Lečenje depresije

Kada se depresija dijagnostikuje, farmako-terapija je jedan od načina lečenja, jer pomaže u nadoknadi nedostatka serotonina. Osoba koja boluje od depresije može osećati izuzetan diskomfor, loše raspoloženje i tamne misli, a podrška okoline je od velikog značaja.

Suicid kao najteža komplikacija depresije

Stašević Karličić ističe da je suicid najteža komplikacija depresivne bolesti, te da je važno prepoznati promene kod osoba koje boluju od depresije i reagovati na vreme.

U zaključku, depresija je ozbiljno oboljenje koje zahteva pažnju i podršku okoline, te pravovremeno prepoznavanje i lečenje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading