ŠTA SRBI OBAVEZNO RADE ZA NOVU GODINU I BOŽIĆ? Postoji čitav niz običaja koje TREBA ISPOŠTOVATI: Veruje se da ako uradite OVE STVARI - Sledi BERIĆETNA I PLODONOSNA GODINA

Autor: D.B.

Vesti

31.12.2023

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi neguju tradiciju. a uz nju idu i običaji za koje mnogi, sigurno nisu čuli.

ŠTA SRBI OBAVEZNO RADE ZA NOVU GODINU I BOŽIĆ? Postoji čitav niz običaja koje TREBA ISPOŠTOVATI: Veruje se da ako uradite OVE STVARI - Sledi BERIĆETNA I PLODONOSNA GODINA

Foto: shutterstock

Sama suština praznika je svuda ista - ispraća se stara i dočekuje Nova godina, slavi se rođenje Hristovo, a ono što je posebno bitno je da se neguju porodični odnosi, jer je tradicija da tog dana bližnji budu na okupu.

Na severu Srbije, kod vojvođanskih Mađara, postoji običaj kuvanja sočiva uoči Nove godine kako bi im cela naredna bila plodna i da bi imali para. Ovo je jedan od zanimljivih običaja koji se neguje u tom delu zemlje.

Još jedan neobičan običaj je stavljanje 12 listića papira sa željama ispod jastuka pred Novu godinu, a narednog jutra izvlačenje tri papirića sa željama. Veruje se da bi želje na izvučenim papirićima trebalo da se ostvare ispunjene. Ovaj običaj doprinosi iščekivanju ostvarenja želja sa početkom nove godine.

Prema drevnom verovanju na Novu godinu treba oterati "zle duhove". Verovali su da u ponoć treba praviti što više buke, ne samo zbog slavlja, već i kako bi se oteralo staro loše i dočekalo novo i lepo. Odatle datira i tradicija da se u ponoć pali vatromet, dočekuje su uz glasnu muziku.

U većini vojvođanskih sela, odmah posle božićnog ručka isterivali su konje iz štala, svečano ih opremali, ogrtali ćilimom i u galopu jurili seoskim ulicama. Ovo je jedan od običaja koji je opstao u Vojvodini i predstavlja zanimljivu tradiciju koja se neguje u tom delu zemlje.

Jedan od specifičnih običaja koji se neguje u južnom delu Kosova i Metohije je porodično prebacivanje papuča preko glave. Ovaj običaj ima svoje značenje u predviđanju kakva će biti naredna godina, što predstavlja jedinstvenu tradiciju koja se čuva kroz generacije.

Svi ovi običaji i verovanja doprinose osećaju radosti, bliskosti i porodične topline tokom Badnjeg dana i Božića. Svaki deo Srbije neguje svoje specifične običaje, ali je zajedničko svuda isto osećanje pripadnosti i tradicije koje se prenose s kolena na koleno.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading