VOJNIK-MUČENIK UZ CARA LAZARA: Ikona Svetog Evgenija stigla u šidsku Lazaricu!

Autor:

Vesti

04.12.2023

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evgenije je bio ruski vojnik koga su Čečeni pogubili jer je odbio da skine krst.

VOJNIK-MUČENIK UZ CARA LAZARA: Ikona Svetog Evgenija stigla u šidsku Lazaricu!

Foto: Ustupljene fotografije

Na samo sto kilometara od Beograda, u Hram Svetog kneza Lazara u Šidu se juče sabrao verni narod sa svih strana da dočeka ikonu Svetog mučenika Evgenija, ruskog vojnika koji je stradao za pravoslavnu veru u ratu s Čečenima i krst koji je nosio i kog nije hteo da se odrekne, zbog čega je pogubljen.

Ikona je dar ruskog naroda, majke Svetog Evgenija i udruženja vojnih veterana Boevo bratstvo i svečano je uručena na arhijerejskoj liturgiji koju je služio episkop sremski Vasilije sa sveštenstvom Eparhije sremske u Hramu Svetog kneza Lazara u Šidu. Poklon je uručila delegacija ambasade Rusije u Beogradu. Prilikom održavanja Vidovdanskog sabora, koji je organizovalo Udruženje srpskih vitezova iz Šida, u ovom hramu su se sreli vojni veterani iz Srbije i Republike Srpske. Tada su se, zauzimanjem potpukovnika Slađana Gašića, susrele dve kulture iste vere, ruske i srpske, a tada je bila želja da baš hram nazvan po svetom vojskovođi dobije ovu ikonu.

Foto: Ustupljene fotografije

Čudotvorna ikona Svetog Evgenija stigla u šidsku Lazaricu

Inače, ova svetinja je pod velikim blagoslovom jer ima čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice i česticu moštiju kneza Lazara, pred kojima se dešavaju mnoga isceljenja.

Starešina hrama, protojerej-stavrofor Đorđe Z. Marić se od 2011, zajedno s narodom kao priložnicima, junački se bori da izgradi i završi ovo velelepno zdanje.

- Mnogi su ovde našli utehu, duhovne pouke i izlaz iz raznih iskušenja. Radujemo se svakoj duši koja želi spas i blagoslov i primamo je na duhovni razgovor i ispovest - kaže prota Đorđe.

Foto: Ustupljene fotografije

Sveštenik sa verujućim narodom ispred šidske Lazarice

Mnogi prelaze i nekoliko stotina kilometara da nađu duhovno okrepljenje u ovom hramu i iznova mu se rado vraćaju. Posle liturgije, episkop Vasilije je zablagodario na poklonu i u prvoj nedelji posta podučio narod o životu u ljubavi prema bogu. Na kraju, zahvaljujući trudu parohije, okupljeni vernici su posluženi i počašćeni.

Hram pokriven ruskim limom

Ovaj hram je prvi u Srbiji koji je pokriven ruskim limom, a na njemu su radove izvodili ruski limari, tesari i drugi majstori iz ove zemlje, pa otuda i velika zainteresovanost Rusa koji žive u Srbiji da ga posete.

Svetinja je pokrivena 2017.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading